In 1860 begon het verhaal van TAG Heuer, toen de 20-jarige Edouard Heuer een kleine horlogewerkplaats opende in de Zwitserse Jura. Sindsdien is het horlogemerk uitgegroeid tot een vooruitstrevende levende legende, op zowel horlogetechnisch gebied als het gebied van marketing en communicatie.
Heuer was altijd al richtinggevend op het gebied van horlogetechnologie, met talloze vindingen die vandaag de dag nog altijd toegepast worden, en liep ook voorop met het uitdragen van naam en faam. Heuer zag al zeer snel de kracht van sport, en creëerde daarin verschillende samenwerkingen. Snelheid wordt een belangrijke rode draad in de geschiedenis van het horlogehuis. Ook toonde het bedrijf zich heer en meester in het vinden en behouden van sterke merkambassadeurs. Zo gebeurde het dat roemrijke historisch figuren die de levensloop van Heuer mede bepaalden, zowel Edouard Heuer heten als Steve McQueen, Ayrton Senna, Leonardo DiCaprio en Maria Sharapova.
Sinds 1860
Tot de belangrijkste vindingen van Heuer behoren het eerste horloge zonder opwindsleutel (1869) maar met een kroon. Daarmee was een nieuwe generatie uurwerken was geboren. Rond 1900 zien Edouards zoons het belang van sport timing, waarbij ze de jaren daarna met praktische tijdmeetinstrumenten komen zoals in 1911 de 12-uurs dashboard chronograaf voor auto’s en vliegtuigen, 1916 de eerste split-second stopwatches ter wereld waarmee 1/100ste en een 1/50ste van een seconde gemeten kon worden (waar destijds 1/5e van een seconde normaal was). Rond 1920 komt de zeilsport in beeld en in 1933 is de lancering van de Autavia ( ?AUTomobile? en ?AVIAtion?), een stopwatch voor auto’s en vliegtuigen een revolutie. Gedurende de 20e eeuw blijft Heuer innoveren met GMT en in ’58 de wereldberoemde Rally-Master dashboard timer.
Sixties
De jaren 1960 beginnen met een Amerikaans avontuur, dat de kiem legt voor een aantal belangrijke ontwikkelingen. Jack Heuer steekt de oceaan over en begint een kantoor in New York. In 1962 gaat de Amerikaanse astronaut John Glenn met een Heuer stopwatch de ruimte in, waardoor TAG Heuer de eerste Zwitserse uurwerkmaker in de ruimte werd. Heuer richt zich voorts met de Film-Master op een ander Amerikaans stokpaardje, waarna de naam populair wordt onder filmsterren. In die periode ontstaat ook de link met de autosport en ontwikkelt Heuer een racehorloge voor de coureurs van de brute Carrera Panamericana Mexico rally. Later dat decennium begint de elektronische revolutie en in 1969 wordt de legendarische Monaco geboren met de eerste automatische chronograaf (Calibre 11) aan boord.
Le Mans
In 1971 speelt dit horloge een bescheiden rol in de film Le Mans, aan de arm van acteur en coureur Steve McQueen, hetgeen zelfs 30 jaar later nog leidt tot een ware gekte. In dat jaar ontstaat ook een langdurige relatie met de beroemdste autobouwer ter wereld: Ferrari. Later in de jaren ’70 gaat het kwartshorloge regeren, en ontstaat het zwartste decennium uit de historie van veel authentieke horlogehuizen. Maar Heuer gaat door ? welliswaar onder een iets andere naam, nadat het in 1985 werd overgenomen door het Franse bedrijf Techniques d?Avant Garde (TAG) ? en met de 2000 Serie gloort nieuw licht aan de horizon. Het merk focust verder op sport, en legt het aan met zeilers, McLaren Mercedes, Alain Prost, Ayrton Senna, en Mika Häkkinen. Dit blijkt de koers voor de jaren ’80 en ’90, waarin Heuer verschillende grote sportevenementen timet.
Verleden en toekomst: onlosmakelijk verbonden
Vanaf 1996 brengt Heuer een aantal klassiekers uit het roemrijke verleden opnieuw uit. Een nieuwe trend lijkt geboren, want niets heeft de jaren daarvoor zoveel impact gemaakt: de Carrera in 1996, de Monaco in enkele uitvoeringen tussen 1998 en 2009, de Monza in 2001, de Autavia in 2003, de Silverstone in 2010. Daarnaast blijft Heuer innovatief, ook in de nieuwe eeuw, met nieuwe ambassadeurs zoals Tiger Woods en nieuwe vindingen zoals de Microtimer, die tot op 1/1000e van een seconde kan meten. Vanaf 2004 slaat Heuer nieuwe wegen in met innovatief horloge maken, waarbij ondermeer de Monaco en de Carrera uitgangspunt werden voor nieuwe horlogeconcepten zoals de Monaco V4, een link naar de relatie met de motorsport en Grand Carrera in 2008. Verder zijn er nieuwe zeilsportproducten, glamoreuse ambassadeurs, een museum (2008) en crosslinks naar brillen, monturen en wellicht de duurste mobiele telefoon ooit. Dit zijn slechts wat hoogtepunten uit de overvolle carrière van TAG Heuer, waar de belangrijke Jack Heuer nog altijd nauw betrokken blijft bij zowel het merk als de producten van het horlogebedrijf dat zijn voorvader 150 jaar geleden begon.
Tekst © Horloge.info door Paul Dezentjé. Foto?s © Tag Heuer.
http://www.tagheuer.com/