Over de Heuer Monaco is al veel geschreven, maar nu is er toch echt relevant nieuws. Want TAG Heuer brengt dit jaar eindelijk een Monaco-re-edition uit die het legendarische origineel daadwerkelijk eer aan doet. Inderdaad: mét kaliber 11, en mét originele wijzerplaat. Gelimiteerd tot 1000 stuks wereldwijd.

De afgelopen jaren heeft TAG Heuer zoveel met de Monaco gedaan, dat je niet direct opkijkt van de zoveelste speciale uitgave. En alles is ? hoe interessant het ook moge zijn ? al honderd keer gemeld en verteld. Van de legendarische status van het horloge toen het in 1969 op de markt kwam, tot de Steve McQueen connectie, de racefilm Le Mans en de vele gedaanten waarin het horloge door TAG Heuer werd uitgebracht. TAG Heuer viert de 40e verjaardag van de Monaco met een gelimiteerde uitvoering die het origineel voor het eerst werkelijk eer aan doet. En inderdaad: eindelijk met het beroemde kaliber 11 aan boord.


1969
de originele Heuer Monaco uit 1969De Monaco was in 1969 een revolutionair horloge, ook in technologisch opzicht. Het was de eerste automatische chronograaf met microrotor, dankzij kaliber 11, ook wel chronomatic genoemd. Bovendien was het horloge vierkant én waterdicht. Dankzij McQueen, die het horloge droeg in de film Le Mans, kreeg de Monaco een sterrenstatus. Heuer presenteerde de eerste Monaco re-edition in 1998, met een zwarte wijzerplaat en bruine band. In 2003 verscheen een Monaco die volledig opnieuw was ontworpen, en daarmee in feite geen re-edition, maar een Monaco van nu, voorzien van een stalen band van vierkante schakels waarin de kast terugkwam. De Monaco werd rond 2003 zeer populair onder fashionista?s, een soort statement zoals het horloge dat in 1969 ook al was.


Calibre 11
het kaliber 11, medeontwikkeld door HeuerKenners en liefhebbers van de Monaco en van het merk Heuer zijn nooit erg verheugd geweest met het heruitgavebeleid van TAG Heuer. In het geval van de Monaco vond men bijvoorbeeld dat het meest essentiële onderdeel ontbrak: het originele uurwerk, dat in technologisch opzicht juist zo geweldig was, maar dat destijds ook ineens vervangen werd. De heruitgave had dus ook de kroon ?gewoon? op 3 uur, terwijl het kaliber 11 chronomatic juist als kenmerk heeft dat de kroon op 9 uur zit. Voeg daar nog aan toe dat de heruitgaven niet het oude logo op de wijzerplaat droegen en de ramp is compleet. Hoeven we het over de kleuren van de moderne versies nog niet eens te hebben, laat staan de indexen op de wijzerplaat.


Vintage
Op internet en bij veilingen gingen de prijzen voor vintage Monaco?s hard omhoog. Vandaag ligt de gemiddelde vraagprijs voor een gebruikte stalen re-edition uit 1998 (de gelimiteerde oplage van 5000) rond de 2500 ? 3000 euro, mits compleet als set, met doos en papieren. Dit horloge heeft het originele logo op de wijzerplaat. De vele versies die daarna volgden variëren in prijs, afhankelijk van de uitvoering. Een vintage exemplaar uit de jaren 70, met kaliber 11 en in goede staat, brengt aanzienlijk meer op. Prijzen schommelen tussen 2000 en 11000 euro voor een exemplaar identiek aan de versie die McQueen droeg in de film Le Mans (blauwe plaat, twee witte zones op 9 en 3 uur) en lederen zwarte rallyband (geperforeerd leer). Hoe completer hoe beter. Wel heeft de populariteit bijgedragen aan imitaties, die uiteraard op internet aangeboden worden!


Monaco Calibre 11 Limited Edition
de nieuwe re-edition Monaco Calibre 11 Limited EditionRond de 40e verjaardag van het legendarische horloge komt Tag Heuer eindelijk ? en eigenlijk voor het eerst ? met een heruitgave die het origineel eer aandoet: Monaco Calibre 11 Limited Edition, ofwel ?the tribute to Steve McQueen Monaco?. Uitgevoerd met het originele legendarische uurwerk in een 39 mm kast, de kroon op 9 uur, een wijzerplaat met de typerende indexering van het origineel (horizontale uurmarkeringen!) en een kleur blauw die het origineel benadert. De raceband heeft ontegenzeggelijk de vintage look, en dat maakt het feestje compleet. Dit horloge wordt gepresenteerd tijdens de Basel Fair 2009, maar gezien de beperkte oplage van 1000 stuks wereldwijd, zal dit moois maar voor weinig Nederlanders zijn weggelegd. Daarom is er ook een kaliber 12 versie, onbeperkt en modern, met blauwe of zwarte wijzerplaat en crocoband. In tegenstelling tot eerdere re-editions (38 mm) hebben deze horloges een 39 mm kast, net als back in the days… Gesigneerd door Jack Heuer en voorzien van Steve McQueen inscriptie.


De moderne Monaco is intussen een familie geworden en ruim vertegenwoordigd binnen de hedendaagse collectie van TAG Heuer:


– Monaco Sixty-Nine (2003). Gepresenteerd als TAG Heuer Monaco Sixty Nine Concept Watch, het eerste Zwitserse mechanische polshorloge met een 1/1000e van een seconde chronograaf
– Monaco Automatic, met een damesversie in de gelederen.
– Monaco V4 (2004). Opnieuw een Monaco met technologische doorbraak, waarbij het uurwerk op vernieuwende wijze ? ondersteboven ? is geïntegreerd en via vier cilinders vastgezet. Dit ziet eruit als een V4-automotor.
– Monaco Watch Grande Date, met twee wijzerplaten.


Adviesprijs van de Monaco Calibre 11 Limited Edition: ca ? 6.200,-.