Franck Muller Vanguard Crazy Hours

Nieuwe kast en ‘crazy’ kleurencombinaties

Franck Muller Vanguard Crazy Hours

Het zal niemand ontgaan zijn, de SIHH 2019 is aanstaande. Maar ook de 29e WPHH (World Presentation of Haute Horlogerie) staat over 4 weken te beginnen en daar straalt met name Franck Muller. Het horlogehuis is de drijvende kracht achter de show in Watchland en als opwarmertje is hier alvast de nieuw vormgegeven Franck Muller Vanguard Crazy Hours.

Franck Muller Vanguard Crazy Hours

10-Jarige jubileum-editie van de Franck Muller Crazy Hours uit 2013 met diamanten op 10 uur

De nieuwe kleuren van de Franck Muller Vanguard Crazy Hours en de aankondiging van de WPHH (World Presentation of Haute Horlogerie) die van 14 tot 18 januari 2019 duurt, zette me aan het denken. Als Neflix nog op zoek is naar ideeën voor een ‘Dallas’- en ‘Dynasty’-achtige serie met flink wat elementen van meer mannelijke series als ‘Ray Donovan’ en misschien zelfs een vleugje vervreemdend ‘Fargo’, moeten ze eens in de geschiedenis van Franck Muller duiken. Die is knotsgek en gecompliceerd net als de horloges en het centrum van de vertellingen is Watchland, het domein van de manufactuur in Genthod. Een soort van Graceland waar Elvis resideerde, maar dan anders. Als gematerialiseerd symbool van het merk kan de Franck Muller Vanguard Crazy Hours in de intro van de serie sfeervol uitgelicht in beeld komen terwijl de urenwijzer versneld alle kanten opschiet. De muziek daarbij? Misschien is de furieuze “Sabeldans” van de Armeense componist Aram Chatsjatoerjan best toepasselijk. Is namelijk meteen een verwijzing naar co-founder en CEO van de Franck Muller Group, Vartan Sirmakes die stamt uit een familie van Armeense juweliers.

Franck Muller Vanguard Crazy Hours

Drie kleuren Franck Muller Vanguard Crazy Hours

Chronologisch versus van-de-hak-op-de-tak

De eerste Franck Muller Crazy Hours in Cintrée Curvex-kast verscheen in 2003. De tijd die wild verspringt van de schijnbaar willekeurig geplaatste uren onthult de geniale gekte van de horlogemaker Muller. Het horloge staat symbool voor zijn eigenzinnigheid en is de meest iconoclastische complicatie van Franck Muller. In de 2019-versie zijn de gekleurde Arabische cijfers – groen, rood, blauw of oranje – met de hand aangebracht op een stalen, geborstelde wijzerplaat en voor het eerst in een Vanguard-kast geplaatst. De lichtgevende wijzers komen overeen met de kleur van de cijfers. Vergeet de urenwijzer die in chronologische wijze over de wijzerplaat draait en wees klaar voor de gek geworden urenwijzer die van hot naar her beweegt. Klinkt gek, maar is vooral zeer gecompliceerd.  Dankzij een gepatenteerd mechanisme springt de centrale uurwijzer van het ene uur naar het andere terwijl de seconden- en de minutenwijzer respectvol en chronologisch de cijfers op de wijzerplaat volgen.

Wat is gek en wat is normaal?

Franck Muller Vanguard Crazy Hours

Vanguard Crazy Hours in oranje

De Franck Muller Crazy Hours is ontworpen om het begrip tijd als een abstract begrip uit te drukken.Hoewel de uren lijken willekeurig geplaatst, er is een opeenvolging van de ‘gekke’ uren. Dat de ‘10’ gewoon op 10 uur staat, maakt het eigenlijk alleen maar verwarrender. In een wereld vol gekte krijgt ook het normale een tik van de molen. Maar achter de gekte schuilt een mechaniek dat volkomen logisch werkt. Zo is elk volgend uur dat de urenwijzer aandoet op een boog van ongeveer 120 graden geplaatst van het vorige nummer. De nieuwe De Franck Muller Crazy Hours heeft een stalen 44 mm x 53,7 x 13,7 mm kast die waterdicht is tot 30 meter. In die kast tikte het automatische kaliber FM 2800 CH dat bestaat uit 203 componenten. Het uurwerk is onder andere versierd met Côtes de Genève en zonnestraal gepolijste delen op de bruggen en de rotor. De prijzen worden bekend gemaakt tijdens de aanstaande WPHH op Watchland.

 

 

Voor meer informatie: www.franckmuller.com