IWC onthult een afgeslankte Big Pilot

IWC onthult een afgeslankte Big Pilot tijdens Watches and Wonders die net iets makkelijker draagt dan het massieve 46,2 model. De stalen Big Pilot’s Watch 43 verschijnt met een traditionele zwarte wijzerplaat en met een meer gesoigneerde blauwe variant. De keuze is uit een leren band of een stalen exemplaar op de blauwe ‘piloot’.

De moderne Big Pilot is een afstammeling van het ‘Beobachtungsuhr’ uit de jaren ’30. Dat horloge werd voor navigators aan boord van bommenwerpers gebouwd naar de precieze specificaties van het Duitse luchtvaartministerie. Een 55 x 16,5 mm ‘B-Uhr’ dat vast en zeker ook door piloten werd gedragen want anders slaat de naam natuurlijk nergens op. Een gewichtig horloge door de 183 gram die het woog en omdat het model stond voor misschien wel met meest succesvolle XL-horloge van de afgelopen tijd. En dat is (beste Paneristi voel je aub niet beledigd) de 46,2 x 15,8 mm Big Pilot’s Watch Ref. 5002 die in 2002 debuteerde. Maar ruim 46 mm is niet voor iedereen een goed te behappen. Daar brengt IWC nu verandering in.

Trouw aan het oer B-Uhr

IWC onthult een afgeslankte Big Pilot

De Ref. IW329301 met zwarte wijzerplaat is sober als het histrische origineel – Foto Horloge.info

Met de Big Pilot’s Watch 43 presenteert IWC een ‘BP’ die kleiner is dan het origineel. Maar tegelijkertijd wel heel trouw is aan het oer-origineel van vele decennia terug. “Met de Big Pilot’s Watch 43 zijn we teruggekeerd naar de extreme puurheid van het originele B-Uhr dat meer dan 80 jaar geleden is ontworpen en hebben we een eenvoudig horloge met drie wijzers gemaakt zonder andere elementen op de wijzerplaat. Ondanks het kleine formaat combineert de behuizing van 43 millimeter een gedurfde look met een geweldig draagcomfort”, vertelt Christian Knoop, Creative Director van IWC, tijdens een interactieve sessie voorafgaand aan Watches and Wonders.

IWC onthult een afgeslankte Big Pilot

Zo helder en fuctioneel als het maar kan

“Ik heb altijd een Big Pilot’s Watch met drie wijzers willen ontwerpen”

IWC onthult een afgeslankte Big Pilot

De kroon is groot, maarkleiner dan die van de 46,2 mm Big Pilot – Foto Horloge.info

“Het idee van een pure Big Pilot’s Watch zonder gangreserve en een datumvenster was al jaren onderwerp van gesprek binnen de IWC-gemeenschap. Ik heb altijd een Big Pilot’s Watch met drie wijzers willen ontwerpen. Het horloge is overigens geen simpele verkleining van het grote model. We hebben elk detail voorzichtig herwerkt en verbeterd. Zoals de grootte en verhoudingen van de kast, de verhoudingen van de kroon en de grafische elementen op de wijzerplaat. En natuurlijk de vorm van de wijzers”, onthult Knoop de totstandkoming van het nieuwe pilotenhorloge.

Wel Pellaton, geen binnenkast van zacht ijzer

IWC onthult een afgeslankte Big Pilot

Het manufactuurkaliber 82100 met Pellaton automatisch opwindsysteem – Foto Horloge.info

In de kast van de 43 mm ‘Big Pilot’ tikt het recent ontwikkelde, automatische manufactuurkaliber 82100 met pelaton-opwinding dat de hoofdveer in beide draairichtingen opwindt en is opgebouwd met verschillende silicium componenten. Het uurwerk heeft zestig uur gangreserve en is zichtbaar door een saffierglazen achterkant. Daardoor is duidelijk zichtbaar dat een beschermende binnen-kast van weekijzer ontbreekt. Geen probleem volgens IWC. Want door het gebruik van moderne materialen is de dreiging van magnetische verstoringen beteugeld. Opmerkelijk is dat het ontwikkelen van een geheel anti-magnetisch uurwerk wel werd overwogen, maar ook weer verworpen. Zo onthulde CEO Chris Grainger-Herr tijdens de live-sessie.

Drie versies in de winkel en wij hadden er eentje om de pols

De stalen Big Pilot’s Watch 43 komt in drie verschillende uitvoering. En de versie met zwarte wijzerplaat (Ref. IW329301) is de meest traditionele. Ook dankzij de bruine kalfsleren band met contrasterend stiksel en de karakteristieke klinknagels. De luxe vouwsluiting is een modern tintje. De versie met blauwe wijzerplaat en leren band (Ref. IW329303) oogt moderner en dat geldt nog meer voor de variant met blauwe wijzerplaat en stalen band (Ref. IW329304). Een referentie met eindnummer ‘2’ ontbreekt in het rijtje. Dat doet vermoeden dat ook een zwarte versie met stalen band op stapel staat.

IWC onthult een afgeslankte Big Pilot

Geen traditionele gesp maar een luxe vouwsluiting – Foto Horloge.info

De praktijk bevestigt het draagcomfort

We hadden de Ref. IW329301 een dagje om te kunnen dragen en fotograferen. De eerste indruk is dat het horloge inderdaad heel comfortabel draagt. Vergelijkbaar met de kleinere Pilot’s Watch Automatic Spitfire in zijn stalen 39 mm kast. Je vergeet dat het horloge om de pols zit. Dat heb je met een 46,2 mm Big Pilot niet, die heb je altijd bewust om. De kalfsleren band met contrasterend stiksel en vier klinknagels heeft een luxe vouwsluiting. Een traditionele gesp past misschien beter bij het karakter, maar de moderne man/piloot/navigator verdient extra luxe vinden ze blijkbaar bij IWC.

De vormgeving van de wijzerplaat is sober en functioneel en misschien zelfs een tikkeltje saai. En dat is goed! Een instrumenteel pilotenhorloge hoort saai te zijn. Of beter, sober, helder en ingetogen. Ouderwets introvert, net als IWC’s van zo’n 20 jaar geleden. En daardoor ook heel aantrekkelijk voor wie de moeite neemt alle details te onderzoeken.

IWC onthult een afgeslankte Big Pilot

De vouwsluiting is een moderne en luxe touch – Foto Horloge.info

Bovendien maakt het een zeer eigentijds en gebruiksvriendelijke systeem een snelle bandwissel mogelijk. Omschakelen tussen leer en staal en zelfs rubber is kinderspel. Hierdoor is de tot 100 meter waterdichte Big Pilot’s Watch 43 eigenlijk ook een multifunctioneel sporthorloge. Het is thuis in de lucht, op het land en aan/op/onder zee.

IWC onthult een afgeslankte Big Pilot in drie versies:

Ref. IW329301 – stalen kast, zwarte wijzerplaat, bruine kalfsleren band – Prijs: 8.950 euro

Ref. IW329303 – stalen kast, blauwe wijzerplaat, blauwe kalfsleren band – Prijs: 8.950 euro

Ref. IW329304 – stalen kast, blauwe wijzerplaat, stalen band – Prijs: 9.950 euro

IWC onthult een afgeslankte Big Pilot

De Big Pilot’s Watch 43 Ref. IW329304 heeft een blauwe wijzerplaat en een geïntegreerde stalen band

Uurwerk: manufactuurkaliber 82100 met Pellaton automatisch opwindsysteem, centrale hackfunctie seconden, geschroefde kroon kroon Frequentie: 28.800 vph/4 Hz Gangreserve: 60 uur Kast: staal, voor- en achterzijde dubbel ontspiegeld saffierglas

Voor meer informatie: www.iwc.com