Grand Seiko SLGH005 White Birch

Een unieke wijzerplaat als berkenbast

Grand Seiko SLGH005 White Birch

Oog voor detail. De nieuwe Grand Seiko SLGH005 White Birch getuigt van oog voor detail. En voor liefde voor de natuur. De unieke wijzerplaat van de nieuwste Grand Seiko is namelijk gemodelleerd naar berkenbast zoals die in de bossen rondom Shizukuishi te zien zijn.

We vallen in herhaling, sorry daarvoor. Was de Astron GPS Solar Dual-Time 5X53 SSH083 van enige tijd terug geïnspireerd op de natuur om en rond de Seiko-manufactuur, deze nieuwe witte Grand Seiko is dat opnieuw. De Grand Seiko SLGH005 White Birch is namelijk geïnspireerd door de schoonheid van witte bij het Grand Seiko-atelier in Shizukuishi. In deze Watch Studio worden alle mechanische horloges van Grand Seiko gemaakt. En dus ook deze SLGH005 want in dit Series-9 model tikt het automatische high-beat Calibre 9SA5 met Dual Impulse echappement. Een in 2020 geïntroduceerd hightech kaliber dat tikt met 36.000 vibraties per uur en nu voor het eerst in een niet-gelimiteerd model wordt gebruikt. Het is een innovatief en relatief plat uurwerk door gebruik van een zogeheten Horizontal Gear Train. Bovendien is het een zeer nauwkeurig uurwerk bovendien met een gangreserve van 80 uur.

Grand Seiko SLGH005 White Birch

De stalen 40 mm Grand Seiko SLGH005 White Birch

De sereniteit van een berkenbos

Dat uurwerk is geplaatst in een 40 x 11,7 stalen kast met een prominent box saffierglas. Ook de achterzijde is van saffierglas en een anti-reflecterende coating houdt het zicht op uurwerk en wijzerplaat scherp. En in het geval van de wijzerplaat is dat een scherp zicht op een uniek ontworpen exemplaar. In eerste instantie doet het White Birch misschien wel denken aan de beroemdste wijzerplaatcreatie van de Japanse horlogemakers, de Snowflake.

Grand Seiko SLGH005 White Birch

Grand Seiko SBGA211 Snowflake

Maar nadere inspectie onthult een heel ander patroon. De Snow Flake is als dynamisch dwarrelende sneeuwvlokken terwijl de wijzerplaat van de Grand Seiko SLGH005 White Birch rust en sereniteit uitstraalt. Het idee is om de drager van het horloge hetzelfde gevoel te geven dat de bezoeker van de bossen rond Shizukuishi krijgt. En dat deze dichter dan ooit bij de ware en eeuwige aard van de tijd wordt gebracht. Dat is nogal wat.

‘Sneeuwvlok’ versus ‘berkenbast’

Wat ook nogal wat is, is de prijs. De stalen SLGH005 met high-beat uurwerk heeft namelijk een prijs van 9.500 euro. Wanneer we weer even teruggrijpen op de gekoesterde Snowflake, oftewel de Zaratsu gepolijste titanium SBGA211 zien we iets opmerkelijks. De Snowflake is niet alleen gemaakt van normaal gesproken kostbaarder titanium, maar in de kast tikt ook nog eens een uniek en onnavolgbaar Spring Drive kaliber 9R65. En de prijs van de Snowflake staat op 6.000 euro. Voor 3.500 euro meer krijg je dus staal in plaats van titanium en (de weliswaar allernieuwste generatie) high-beat in plaats van Spring Drive. Ja, de wijzerplaat als berkenschors is ongetwijfeld lastiger te produceren en rechtvaardigt een meerprijs. Of dat 3,5k meer waard is, laten we open voor discussie.

Grand Seiko SLGH005 White Birch

High-beat caliber 9SA5

Grand Seiko SLGH005 White Birch: specs en prijs

Kast: staal, gesatineerd en Zaratsu gepolijst Grootte kast: diameter 40,0 mm × dikte 11,7 mm – Band: staal, gesatineerd en Zaratsu gepolijst – Type sluiting: drievoudige vouwsluiting met drukknopontgrendeling – Uurwerk: Calibre 9SA5, uren, minuten, centrale secondewijzer, datum – Uurwerk: automatisch met handmatige opwindcapaciteit – Gangreserve: ca. 80 uur – Gemiddelde afwijking: + 5 tot -3 seconden per dag – Normale gebruiksnauwkeurigheid: + 8 tot -1 seconden per dag – Waterdichtheid: 10 bar – Prijs: 9.500 euro

Grand Seiko SLGH005 White Birch

Een unieke wijzerplaat als berkenbast

Hou de vitrine van de Seiko Boutique in Amsterdam in de gaten voor beschikbaarheid van de Grand Seiko SLGH005 White Birch. En voor meer algemene informatie: www.grand-seiko.com

Geniet hier van de Grand Seiko SLGH005 in beweging