Longines Avigation BigEye Titanium Blue

De basis is vintage en retro, de uitwerking modern

Longines Avigation BigEye Titanium Blue

Met de Longines Avigation BigEye Titanium Blue presenteert het horlogehuis uit Saint-Imier een geëvolueerde versie van een retro-horloge. De originele BigEye met zijn grote, naam gevende 30 minutenregister op 3 uur stamt uit de jaren dertig, de retro-versie uit 2017 en nu verschijnt een titanium 2.0-model.

De stalen Longines Avigation BigEye die verscheen in 2017 bleef dichtbij het origineel uit de jaren zeventig. Een zeer pragmatische en karakteristieke chronograaf was het en bleef het. De Longines Avigation BigEye Titanium Blue heeft wat meer modieuze trekjes. En is ook qua gebruikt materiaal meer van deze tijd. Het sobere zwart van de wijzerplaat werd verruild voor een modieus van donker naar licht verkleurend blauw. En deze wijzerplaat heeft ook een subtiele, korrelige structuur die extra levendigheid toevoegt.

Longines Avigation BigEye Titanium Blue

De blauwe wijzerplaat heeft een heerlijk fumé effect en natuurlijk een grote BigEye subdial op 3 uur

De zwarte subdials zorgen voor een verfijnde kleurnuance. Tevens bewaken deze zwarte subdials hun oorspronkelijke functionaliteit. En het zware staal van de kast werd verruild voor antiallergisch, anti-magnetisch én lichtgewicht titanium. Door het gebruik grijs gekleurd titanium oogt de nieuwste BigEye compleet anders dan een glanzende stalen exemplaar. Technischer vooral. Het beige SuperLuminova op wijzers en indexen kunnen we bestempelen als neppatina. En eigenlijk detoneren deze elementen met het titanium en het wijzerplaatontwerp. Misschien was helder wit een meer contemporaine keuze geweest. Maar misschien neigt het uiterlijk dan teveel naar de blauwe uitvoering van de vorig jaar geïntroduceerde Spirit Chronograph. En kannibalisme in eigen manufactuur is natuurlijk volstrekt ongewenst.

Kleur- en materiaalverschillen tegen meerprijs

Longines Avigation BigEye Titanium Blue

Ronde drukkers karakteriseren het van oorsprong jaren zeventig horloge

Verandering van spijs doet eten en deze Longines Avigation BigEye Titanium Blue smaakt naar meer. Maar waar de stalen versie voor 2.550 euro van de hand gaat, zorgt het gebruik van titanium voor een aanzienlijk premium. De prijs komt namelijk op 3.230 euro. En dat is dus een meerprijs van een flinke 680 euro. Het is aan de koper of de extra ‘smaak’ de hogere prijs rechtvaardigt.

Longines Avigation BigEye Titanium Blue

Het automatische chronograafkaliber L688, een sterk gewijzigde en verbeterde versie van de Valjoux 7750, heeft onder andere een column wheel, maar is niet zichtbaar

Het materiaal van de 41 x 14,5 mm kast mag dan veranderd zijn, het gebruikte uurwerk is hetzelfde gebleven. De Longines Avigation BigEye Titanium Blue wordt aangedreven door het automatische kaliber L688. Inderdaad, een sterk gewijzigde versie van de Valjoux 7750. En zoals alle Longines-uurwerken wordt de L688 door ETA exclusief voor Longines gemaakt. Het beschikt over een column wheel, een silicium spiraalveer en de gangreserve is opgerekt tot 54 uur. De moderne uurwerktechniek maakt het Longines mogelijk het horloge een garantietermijn van vijf jaar mee te geven in plaats van de gebruikelijke twee.

Nog even over de benamingen Avigation en BigEye

Longines Avigation BigEye Titanium Blue

Veel bruin leer, maar het oogt fraai. Zeker in combinatie met het blauw van de wijzerplaat en dus ook met denim

Wie ‘aviation’ en ‘navigation’ samenvoegt komt met enige creativiteit tot ‘avigation’. De naam ‘BigEye’ is geen samengesteld woord. Het is een bijnaam op basis van uiterlijk. De subdial op 3 uur die dienst doet als 30 minutenteller is namelijk groter uitgevoerd dan de twee overige subdials. De XL subdial oogt als een groot oog op de wijzerplaat. Wie overigens van plan is de Longines Avigation BigEye Titanium Blue als functioneel tijdmeetinstrument te gaan gebruiken zal erachter komen dat de 30 minutenteller met de langwerpige markeringen lastig is te gebruiken. Dat komt doordat de indeling is gedaan in segmenten van drie minuten in plaats van de veel conventionelere en dus herkenbaardere brokken van vijf seconden. Amateurpiloot, je bent gewaarschuwd!

Een geslaagde hybrideLongines Avigation BigEye Titanium Blue

De vorm van de titanium kast is recht-toe-recht-aan te noemen. Ingetogen en strak gelijnd gesatineerd titanium met als lichtpuntjes de gepolijste smalle lunette, kroon en drukkers. En die laatste zijn trouwens vintage rond en oversized te noemen. Het ‘box-type’ saffierkristal is gemodelleerd naar het acryl exemplaar van het allereerste model en geeft het horloge die typische pilotenlook uit lang vervlogen tijden. Al met al is de Longines Avigation BigEye Titanium Blue een geslaagde hybride van vintage vormen, modieuze retro-elementen en future proof technische onderdelen en materialen. Een echt 2.0-model.

Longines Avigation BigEye Titanium Blue (L2.816.1.93.2): specs en prijs

Doorsnede: 41 x 14,5 mm – Materiaal: titanium – Kristal: saffier – Waterdichtheid: 30 meter – Uurwerk: automatisch kaliber L688 silicium balansveer en 54 uur gangreserve – Functies: uren, minuten, kleine seconden, chronograaf met 12-uurs en 30-minuten tellers – Band: leer met titanium gesp – Prijs: 3.230 euro

Voor meer informatie: www.longines.com