Vacheron Constantin keert terug naar de Roaring Twenties

Jubileum voor de Historiques American 1921

Een 100-jarig jubileum is het vieren waard, zelfs voor een merk als Vacheron Constantin. Het huis werd opgericht in 1755, maar zelfs daar is het niet elke dag dat een model al zo lang mee gaat. Het Zwitserse merk eert dit jaar het jubileum van de Historiques American 1921. 

De nieuwe modellen bestaan uit twee witgouden referenties in 40mm en 36.5mm en een gelimiteerde 40mm platina editie die direct deel uitmaakt van de Collection Excellence Platine. In elk van de drie modellen tikt Vacheron Constantins eigen handgewonden caliber 4400 AS. De American 1921 maakt deel uit van de Historiques Collection, waar andere klassiekers als de Cornes de Vache 1955, de Ultra-Fine 1955 en de Triple Calendrier 1942 ook deel van uitmaken.

Een van de originele referenties, 11032

Roaring Twenties

Het horloge was destijds ontworpen voor klanten in de Verenigde Staten en volgens de makers geïnspireerd op ‘de sfeer van de Roaring Twenties en het hervonden optimisme na het einde van de Eerste Wereldoorlog’. Het horloge werd tussen 1919 en 1921 zeer gelimiteerd geproduceerd – naar het schijnt slechts enkele tientallen –  waar het eigenaardige diagonale display vooral handig was voor automobilisten. Zonder dat ze hun hand van het stuur moesten afhalen, konden ze de tijd aflezen.

De American 1921 in 18-karaats witgoud, 40mm

Early Adopters

In een tijd waarin zowel het polshorloge als de auto relatief nieuw waren, experimenteerde Vacheron Constantin met ongebruikelijke kastvormen in kleine oplagen. Eén daarvan was de kussenvormige kast. De eerste, referentie 11032, had al die verleidelijke offset wijzerplaat in 1919. Net zoals de tweede, referentie 11677, uit 1921. Beiden hadden een iets gedraaide kast zodat je ’12 uur’ en de kroon, rechts of links bovenaan de kast vond. Vandaar de hoge populariteit bij de early adopters van de automobiel. Al gebruikte één Amerikaanse klant het ook op een andere manier. De Amerikaanse predikant Samuel Parkes-Cadman, die het gebruik van radio pionierde om zoveel mogelijk mensen te bereiken en streed tégen het opkomende anti-semitisme en vóór rassengelijkheid, had twee ‘Americans’. Door de subtiele hoek van het horloge kon hij ongezien de tijd in de gaten houden vanaf zijn lessenaar. Eén van zijn modellen maakt trouwens deel uit van Vacherons Heritage collectie.

Beide variaties, 36.5mm en de 40mm

Creativiteit en Durf

Christian Selmoni, Style and Heritage Director van Vacheron Constantin: “De jaren twintig waren een decennium van extravagantie, van enorme creativiteit en het breken van ontwerpcodes. Ik denk dat de 1921 een interessant bewijs is van Vacheron Constantins creativiteit en durf.”

De nieuwe 1921’s bouwen voort op de modellen die in 2008 opnieuw werden gelanceerd. Interessant is dat grotere versies die in 2008 tijdens de SIHH werden gelanceerd – tijdens de hoogtijdagen van het ‘oversized’ horloge – populair waren bij zowel mannen als vrouwen. Als reactie op de interesse van vrouwelijke klanten besloot het huis om een kleinere versie van het horloge te produceren. Nu dus in het witgoud met 36.5mm (€29.800) en 40mm (€36.100). Beiden hebben een fijnkorrelig zilverkleurige wijzerplaat en gezwarte witgouden wijzers. Ook is het Maltese kruis van Vacheron Constantin van 18-karaats witgoud, dat spreekt. De 36.5mm versie is 7.41mm dik, waar de 40mm variant 8.06mm dik is.

De platina uitvoering met gezandstraalde wijzerplaat

Collection Excellence Platine

Dan is er de gelimiteerde 40mm platina-versie (€50.000), de Historiques American 1921 Collection Excellence Platine. De platina 950 kast is ook 8.06mm dik en vooral de gezandstraalde platina wijzerplaat maakt het af. Met 18-karaats witgouden wijzers, Arabische cijfers en een kleine geblauwde secondewijzer op ‘drie uur’.

Het manufactuur uurwerk caliber 4400 AS

Caliber 4400 AS

Elk model wordt aangedreven door het in-house caliber 4400 AS. Een handgewonden uurwerk met 65 uur aan gangreserve en een frequentie van 4 Hz (28.800 vph). Elk horloge heeft een transparante achterzijde waardoor je het uurwerk kunt bewonderen, met een waterbestendigheid van 30 meter. Het horloge komt op een donkerbruine of bordeauxrode kalfslederen banden (witgouden modellen) of een blauwe krokodillenband met platina-stiksels (platina-model).