Extreme slankheid wordt traditioneel niet als horlogetechnische complicatie gezien, omdat de slankheid zelf geen extra functie bijdraagt aan een horloge, zoals een datum of chronograaf dat doet. Aan de andere kant zou het volledig legitiem zijn slankheid wel als zodanig te zien, gezien de complexe natuur van het ultra platte uurwerk dat in een extreem slank horloge huist.

Er zijn slechts enkele horlogehuizen die met succes een ultra plat uurwerk hebben gemaakt. Één van de meest succesvolle op het gebied van ultra platte uurwerken is Vacheron Constantin, een huis met een lange geschiedenis op dit gebied. Tijdens de aankomende horlogesalon SIHH (Salon International de la Haute Horlogerie) van 18 tot en met 22 januari 2010, presenteert Vacheron Constantin twee horloges die een eerbetoon zijn aan de ultra platte uurwerken uit de jaren ?50 en ?60 van de vorige eeuw. Een van die twee horloges is de ?Historique Ultra-fine 1955? met kaliber 1003.


kaliber 1003, in werkelijkheid slechts 21,1 millimeter in diameterKaliber 1003 wordt door menig kenner gezien als één van de mooiste en meest geraffineerde ultra platte uurwerken dat ooit is gemaakt, ook nog bijna 55 jaar na de introductie in 1955. Vacheron Constantin heeft er voor gekozen dit uurwerk opnieuw vorm te geven, zonder de dikte van 1,64 millimeter ? tot op de dag van vandaag het slankste uurwerk ooit gemaakt ? en diameter van 21,1 millimeter aan te tasten.


De afwerking van het uurwerk is nog verfijnder dan voorheen, aangezien de bruggen en basisplatine nu zijn gemaakt uit 18 karaat goud. De 117 onderdelen zorgen ervoor dat het uurwerk kan tikken met een frequentie van 18.000 vibraties en het een gangreserve heeft van meer dan 30 uur, ondanks de minuscule afmetingen.
De decoratie van het uurwerk is extreem precies: de afgekante en geronde randen en Côtes de Genève gravures zijn met de hand gemaakt. Dankzij deze hoge graad van afwerking mag de nieuwe versie van het kaliber 1003 het Geneefse zegel dragen, een onafhankelijk certificaat dat door het Kanton Genève wordt toegekend als garantie van origine, duurzaamheid en buitengewoon handwerk, dat alleen kan worden verkregen door een handjevol in Genève gevestigde horlogehuizen.Voor de heruitgave van 2010 zal kaliber 1003 huizen in een ronde kast van 4N 18 karaat rosé goud met een diameter van 36 millimeter. De vormgeving van deze kast is geïnspireerd op één van de drie originele modellen uit 1955 (referentie 4961), die het originele kaliber 1003 in zich droegen. De keuze is op juist deze kast gevallen, vanwege het ontwerp dat in de jaren 1950 al als modern werd bestempeld.


klik aan voor een vergrotingHet horloge is niet alleen uurwerktechnisch vooruit gegaan, ook op andere vlakken voldoet het aan de wensen en eisen van de 21ste eeuw. Zo is het waterdicht tot 3 bar (30 meter), heeft het een zichtbodem met saffier glas, een titanium ring om het uurwerk om de stevigheid te bevorderen en een nog slankere kast die slechts 4,1 millimer dik is, wat het het platste met de hand op te winden horloge ter werld maakt.


Het resultaat is een horloge met een geordend, puur en ingehouden aura. De fascinerende esthetische uiterlijkheden ? de slanke lunet; de karakteristiek bandaanzetten, elk gevormd naar een arm van het Vacheron Constantin Maltezer kruis logo; de puur gouden opaline zilverkleurige wijzerplaat versierd met baton wijzers ? verlenen dit horloge een zeldzame elegantie, die voortkomt uit de fascinerende kracht van volkomen eenvoud.


Voor verkoopinformatie zie: www.vacheron-constantin.com