Deze vier merken uit Japan moet je nú leren kennen

Onder de Radar

Iedereen kent de grote ‘drie’ uit Japan: Casio, Seiko en Citizen. Al decennialang staan ze wereldwijd hoog aangeschreven en hebben ze een grote, internationale schare fans. Maar er is meer: deze vier Japanse horlogemerken verdienen jouw aandacht.

Japanse merken hebben een belangrijke rol gespeeld in het vormgeven van de horloge-industrie zoals we ‘m nu kennen. Of het nu gaat om complete ‘in-house’ modellen, digitale primeurs of een minutieuze afwerking.

Vooral dat laatste is een groot goed in Japan. Ambachtslui in het land van de rijzende zon gelden als de meest precieze en ijverige ter wereld. Zeker bij deze kleinere merken gaat dat ook nog eens samen met een vaak wat eigenzinnige ‘touch’. Eigenlijk precies wat bij een Japans merk hoort.

Een selectie van Hajime’s kunststukken

Hajime Asaoka

Asaoka heeft zichzelf opgeleid tot horlogemaker en heeft een beetje een cult-volging bij een groeiende groep verzamelaars. Volgens kenners kan hij zich meten met de high-end Zwitserse merken.

Asaoka in actie

Asaoka werd bekend door zijn industrieel aandoende tourbillons. Zoals de Project-T en de Pura, die hij maakte in samenwerking met Yuki Precision – een bedrijf dat werkzaam is in de lucht- en ruimtevaartindustrie. Toch is ook de Chronograph een vermelding waard (circa €100.000), waarbij het chronograaf-mechanisme zichtbaar op de wijzerplaat is geplaatst.

De nieuwe Kurono Toki

Kurono

Hajime Asaoka besloot ook iets te ontwerpen voor fans die niet minimaal €40.000 euro over hebben voor een horloge. Zijn submerk Kurono gebruikt dezelfde kenmerkende stijl als z’n grotere broer, maar dan in gelimiteerde en goedkopere varianten van zo’n €1.500. Een weetje tussendoor: ‘Kurono’ is overigens een transliteratie van ‘chrono’.

De nieuwste is er één die vandaag te koop is, de tweede ‘Anniversary edition’ in de vorm van de zalmroze Toki. Grote kans dat je achter het net vist, want de Green Mori – de jubileumeditie van vorig jaar – was met zijn 50 stuks ook binnen no-time uitverkocht. Wat ons vooral aanspreekt zijn de duidelijke Art Deco-invloeden. Een 37mm gepolijste stalen kast, een clean ontwerp met een zalmroze wijzerplaat, drie wijzers en vanbinnen een Miyota 90S5 uit hun premium-lijn. Handgemaakt, dat spreekt en gelimiteerd ter ere van Kurono’s tweede verjaardag. Al zeggen ze niet precies hoeveel om speculanten te ontmoedigen. De Kurono Toki kost omgerekend €1.450, exclusief belastingen.

Up close met de zalmroze wijzerplaat met binnenin de Miyota 90S5

Maar ook de Kurono Classic ‘Reiwa’ maakt indruk. Een monochroom paar met een wijzerplaat uit twee delen voor diepte. Of de Chronograph 1, hun eerste chrono in het zwart of zilver, met een industriële look die we ook kennen van Asaoka’s high-end tourbillons.

De Divido met rubberen band

Minase

Een stijlvol merk dat maar circa 500 horloges per jaar produceert, die bijna allemaal in Japan verkocht worden. Opgericht in 2005, maar pas in 2017 zijn ze internationaal gegaan. Die schaarste komt door de hoge mate van ambachtswerk. Minase horloges zijn namelijk gemaakt in de stijl van traditionele Japanse houten puzzels.

De 7 Windows

De zogenaamde MORE-structuur (Minase Original Rebuilt Equation) betekent dat het exterieur zo ingenieus in elkaar is gezet, dat het compleet gedemonteerd en weer gemonteerd kan worden, zonder de mechaniek te beïnvloeden of te beschadigen. Zo vaak als je zou willen. Vooral de Divido is onze favoriet; een horloge dat bij elke hoek weer iets nieuws loslaat. De prijzen beginnen bij zo’n €3.500.

De NH Type 1B

Naoya Hida & Co.

Het jongste merk uit Japan op deze twee pagina’s, en toch is de man erachter een echte veteraan in de business. Sinds 1990 houdt hij zich al bezig met horloges, haalde hij  F.P. Journe naar Japan en werkte daarna voor Ralph Lauren.

Naoya Hida bracht zijn eerste eigen horloge uit in 2019; de NH Type 1B.  Het merk is een samenwerking tussen de horlogemaker en een Japanse fabrikant van precisiegereedschappen. Die laatste maakt nagenoeg alles; van de kasten en wijzerplaten tot aan de wijzers.

Caliber 3019SS

Verder wordt alles met de hand afgewerkt, dat spreekt. Zo zijn de indexen met de hand geëtst in de wijzerplaat van Duits zilver en gevuld met lak. De wijzers zijn met de hand gepolijst en geblauwd. Allemaal van die feitjes waar wij als horloge-adepten zeer blij van worden.

De kast van 904L staal

Het horloge dat we hier zien, valt niet enorm op door zijn design. De afwerking en het oog voor detail in die relatieve eenvoud maakt ‘m bijzonder. Een 37mm stalen kast van maar 9.8mm dik en gemaakt van 904L staal. Ook bijvoorbeeld gebruikt door Rolex en sterker dan het ‘normale’ 316L. Het handgewonden uurwerk komt van het Zwitserse Vaucher en de NH Type 1B kost omgerekend zo’n €15.500.