Complicaties van Audemars Piguet, Chopard en TAG Heuer

Hertekende, wereldrecordwaardige en wervelende creaties

Complicaties van Audemars Piguet, Chopard en TAG Heuer

We leven in gecompliceerde tijden. En wat past daar beter bij dan een trio Complicaties van Audemars Piguet, Chopard en TAG Heuer? Vandaar we dat de compleet hertekende ‘AP’ Royal Oak Selfwinding Tourbillon Chronogrape en een titanium QP van Chopard, plus een verrassend ‘bereikbare’ tourbillon op basis van het Heuer 02-kaliber introduceren.

Audemars Piguet Royal Oak Selfwinding Tourbillon Flyback Chronograph

Complicaties van Audemars Piguet, Chopard en TAG Heuer

Audemars Piguet Royal Oak Selfwinding Tourbillon Flyback Chronograph

De allereerste Royal Oak Offshore verscheen tijdens de grote horlogebeurs in Basel van 1993. Het horloge veroorzaakte nogal wat commotie. Vooral Gérald Genta, de oervader van de sportchronograaf, de Royal Oak, was hevig verontwaardigd. Volgens Genta was zijn ontwerp verminkt door de 22-jarige ontwerper Emmanuel Gueit. Maar wat Genta er ook van vond het horloge werd een hit. En om de stoerste aller ‘AP’s relevant te houden, vonden ze het in Le Brassus de hoogste tijd voor een opfrisbeurt.

Gezandstraald én gelimiteerd

Extreem is niet het woord dat de hertekende Offshore-collectie omschrijft. AP’s eigen designer Sébastien Peret heeft het DNA van Genta en Gueit dat nog steeds zichtbaar is, bijgeschaafd en verfijnd. De kast en ook de drukkers die de chronograaf bedienen hebben subtielere en zachtere lijnen. Het resulteert in een ergonomisch, polsvriendelijk horloge. Ook omdat de kast die voor een standaard Royal Oak Offshore Chronograph 44 mm bedroeg, met 1 mm werd teruggeschroefd. De vernieuwde Offshore heeft als boegbeeld de Selfwinding Tourbillon Chronograph. Het topstuk is uitgevoerd in gezandstraald titanium. En natuurlijk is het zeer gecompliceerde horloge gelimiteerd. Tot honderd stuks.

Complicaties van Audemars Piguet, Chopard en TAG Heuer

Het automatische uurwerk en rotor kleuren zwart in de Audemars Piguet Royal Oak Selfwinding Tourbillon Flyback Chronograph

Behalve het indrukwekkende uurwerk valt ook het handige systeem op dat een snelle bandwissel mogelijk maakt. En dat is tevens een systeem dat alle nieuwe 43 mm Offshore-modellen hebben. De prijs van het zeer gecompliceerde boegbeeld van de gemoderniseerde Offshore-collectie is op aanvraag.

Voor meer informatie: www.audemarspiguet.com

Chopard L.U.C Perpetual Chrono

Complicaties van Audemars Piguet, Chopard en TAG Heuer

Chopard L.U.C Perpetual Chrono in titanium

Een gecompliceerd horloge met eeuwigdurende kalender wordt traditioneel aangeboden in een edelmetalen kast. Maar tradities zijn er om verbroken te worden en dus zien we steeds meer QP’s met een stalen kast. Om de complicatie bereikbaarder te maken. Maar titanium in plaats van edelmetaal is minder gangbaar. Chopard durft het aan hun L.U.C Perpetual Chrono in het grijze en lichte luchtvaartmetaal te presenteren.

Afgetrainde QP

Complicaties van Audemars Piguet, Chopard en TAG Heuer

Met de hand op te winden manufactuurkaliber

Het uiterlijk is vertrouwenwekkend traditioneel, maar de kleuraccenten zijn sportief en verwijzen naar het afgetrainde gewicht van het horloge. Wat ook onmiddellijk duidelijk naar voren komt is het de grote gecompliceerdheid van het horloge uit Fleurier. De combinatie van een chronograaf met eeuwigdurende kalender is een moeilijk te realiseren thema dat tot de verbeelding spreekt. Het handopwinduurwerk met 452 onderdelen dat zichtbaar is door het achterdeksel maakt alles duidelijk. De ferme, maar lichte kast heeft een diameter van 45 mm. De L.U.C Perpetual Chrono is gelimiteerd tot twintig stuks. Prijs: 74.500 euro.

Voor meer informatie: www.chopard.com

TAG Heuer Carrera Heuer 02T

Complicaties van Audemars Piguet, Chopard en TAG Heuer

TAG Heuer Carrera Heuer 02T

We leven in het jaar van de tourbillon. Dat zit zo. Dit jaar is het 220 jaar geleden dat Abraham-Louis  Breguet het ronddraaiende mechanisme dat de zwaartekracht uitmiddeld om tot betere prestatie te komen. Op uurwerkgebied bedoelen we natuurlijk. Het wervelende systeem is gedurende de eeuwien doorontwikkeld door vele uurwerkfabrikanten. Door Breguet zelf, maar ook door de traditionele haute horlogerie-huizen als Patek en Philippe, Vacheron Constantin en Audemars Piguet. Én door minder voor de hand liggende merken zoals TAG Heuer.

Tourbillon voor nog geen 20 mille

Complicaties van Audemars Piguet, Chopard en TAG Heuer

220 jaar na de uitvinding van de tourbillon door A.L. Breguet presenteert TAG Heuer een moderne en relatief bereikbare creatie met de mechanische ‘wervelwind’

In de tijd van Breguet kostte een zakhorloge met tourbillon-uurwerk een klein vermogen. Iets dat eigenlijk nooit echt is veranderd. Maar TAG Heuer wil geen tourbillon van een ton aanbieden. En tóch willen ze een tourbillon in de collectie. En dus zochten en vonden ze een manier om hun bestaande chronograafkaliber Heuer 02 uit te rusten met een tourbillon. Dat scheelde aanzienlijk in ontwikkelingskosten. Het draaiende mechaniek is te zien op 6 uur en doet tevens dienst als kleine secondewijzer. Doordat de tourbillon één keer per minuut een volledige omwenteling maakt. Twee vliegen in één klap.

Complicaties van Audemars Piguet, Chopard en TAG Heuer

Sportief blauwe details overal in de TAG Heuer Carrera Heuer 02T

De prijs van de Carrera Heuer 02T is een zeer aantrekkelijke 19.900 euro. Aantrekkelijk voor een tourbillon toch zeker. Ook aantrekkelijk doordat de blauwe elementen het horloge onmiskenbaar een sportieve TAG Heuer is die heel goed past in de collectie chronografen van het horlogehuis. En gelukkig is de Carrera Heuer 02T is ook behalve een tourbillon óók nog eens een chronograaf.

Voor meer informatie: www.tagheuer.com