Omega Seamaster Diver 300M Black Black

Zwart, zwart en nog eens zwart keramiek

Omega Seamaster Diver 300M Black Black

De Diver 300M-collectie debuteerde in 1993 en heeft een zeer herkenbaar uiterlijk. Een moderne klassieker met golven op de wijzerplaat en een kenmerkende lunette. De gehele collectie bestaat uit 52 referenties en de nieuwste is de Omega Seamaster Diver 300M Black Black. Keramiek voert de boventoon in diepzwart.

De meest aandacht tijdens de presentatie van de eerste lading 2021 Omega-novelties ging naar de retro vormgegeven Seamaster 300M die teruggaat tot 1957. In staal en geheel nieuw Bronze Gold is het inderdaad een zeer interessant horloge, maar daar kun je hier of hier al genoeg over lezen. We concentreren ons op de futuristische Omega Seamaster Diver 300M Black Black. Intrigerend, sinister en verrassend eenvoudig af te lezen ondanks de duistere verschijning.

Keramiek zover het oog reikt

De Diver 300M is goed genoeg voor James Bond. Hopelijk gaan we het nog zien dit jaar in de bios. In de eindeloos uitgestelde nieuwe Bond-film ‘No Time to die’ draagt 007 de Omega Seamaster Diver 300M 007 Edition. Een titanium duiker met retro-trekjes. Charismatisch horloge, dat zeer zeker. Maar eigenlijk zou een geheim agent iets moeten dragen dat meer stealth is. En dat is de Omega Seamaster Diver 300M Black Black. Ondanks dat de keramische kast 43,5 mm meet en geen 42 mm zoals een metalen variant. Het keramiek is overal in dit horloge. De kast is van keramiek zoals gezegd en dat geldt ook voor de wijzerplaat, de lunette de kroon, het heliumventiel en de achterzijde. Saffierglas aan voor- en achterzijde zorgen dat er licht schijnt op de tijdsaanduiding en het uurwerk.

Omega Seamaster Diver 300M Black Black

De 43,5 mm Omega Seamaster Diver 300M Black Black

Zeer zwart, maar ook lichtgevend blauw en groen

Keramiek, oftewel zirkoniumdioxide, oftewel ZrO2 is licht, hard en kleurecht. Zwart is misschien officieel geen kleur, maar de absentie van kleur, toch heeft de Omega Seamaster Diver 300M Black Black een kleurrijk karakter. Dat komt onder andere door de golvende wijzerplaat die is geëtst met een laser, waardoor een afwisselend gepolijste en matte afwerking ontstaat. Hierdoor vallen de gepolijste elementen in reliëf op door de weerkaatsing van het licht. Subtiel! Bovendien lichten de minutenwijzer en de stip op 12 uur op de eenzijdig verdraaibare duikring in het donker groen op. En de uren- en secondewijzers gloeien blauw op. De aanblik bij daglicht is dominant monochromatisch, maar gelukkig door de verschillende afwerkingstechnieken ook helder. Het compleet tegenovergestelde van de Hublot Big Bang All Black van enige jaren geleden die misschien trendsettend was, maar ook volledig onbruikbaar als functioneel horloge.

Een chronometer achter glas

Omega Seamaster Diver 300M Black Black

Cal. 8806 is een Master chronometer

De achterkant is interessant omdat het saffierglas het automatische cal. 8806 onthult. Een METAS gecertificeerde Master Chronomter-uurwerk met silicium balansveer en echappement dat bestand is tegen magnetische velden van meer dan 15.000 Gauss. Bovendien toont het Omega’s gepatenteerde Naiad Lock. Dat is een bajonetsluiting die het keramische kastonderdeel langs een vast traject vastklikt. En deze methode wordt gebruikt omdat keramiek te stijf is om torsiekrachten te kunnen weerstaan. Het relatief brosse materiaal zou breken wanneer een conventionele, geschroefde bevestiging zou worden gebruikt.

Eerste indrukken

Omega Seamaster Diver 300M Black Black

Omega Seamaster Diver 300M Black Black Ref. 210.92.44.20.01.003

De monochromatische Omega Seamaster Diver 300M Black Black is misschien eentonig als het gaat om kleur en materiaalgebruik, het duikhorloge oogt allerminst saai. Omega heeft het gebruikte keramiek op verschillende manieren afgewerkt voor subtiele lichteffecten. De kast is afwisselend gepolijst en gesatineerde en op de duikring is een fijne korrelstructuur te zien. Dat ietwat ruwe oppervlak dat is te zien naast in reliëf laser-geëtste aanduidingen, is bovendien ongevoelig voor vette vingers. Heel slim want ontsierende vingerafdrukken zijn de aartsvijand van zwarte oppervlakken. Gevoel voor details uit zich ook in de zwarte PVD-indexen en de skeleton-wijzers met antracietkleurig Super-LumiNova. De Omega Seamaster Diver 300M Black Black maakt een massieve indruk, maar geeft bij nadere inspectie zijn zeer delicate inborst bloot.

Omega Seamaster Diver 300M Black Black: specs en prijs

Ref. 210.92.44.20.01.003 – Doorsnede: 43,5 mm – Hoogte: 14,47 mm – Materiaal: zwart keramiek Waterdichtheid: 300 meter – Wijzerplaat: zwart keramiek – Uurwerk: Cal. 8806 – Functies: uren, minuten en seconden – Opwinding: automatisch – Frequentie: 25.200 vibraties per uur (3,5 Hz) – Gangreserve: 55 uur – Band: zwart rubber met gesp in zwart keramiek – Prijs: 8.600 euro

Voor meer informatie: www.omegawatches.com