DOXA SUB 300 carbon COSC in zes kleuren

Van sober zwart tot exotisch aquamarijn en natuurlijk oranje

DOXA SUB 300 carbon COSC in zes kleuren

In 1967 lanceerde DOXA het revolutionaire SUB-concept met de SUB 300. Het was het eerste echt speciaal ontworpen duikershorloge dat ook te koop was voor de gewone landrot. De nieuwe DOXA SUB 300 carbon COSC in zes kleuren is een moderne evolutie met een kast van gesmeed carbon. En het is een zeer kleurrijke lichtgewicht.

De DOXA SUB 300 was in 1967 revolutionair. Waarom? Omdat deze DOXA het eerste duikhorloge was met een uni-directionele duikring met een dubbele indicatie van duiktijd én diepte. En dat garandeerde een veilige terugkeer naar het oppervlakte zonder decompressiestop. Destijds was de decompressieduiktabel van de Amerikaanse marine het meest gezaghebbende systeem. Vandaar dat DOXA-ingenieurs deze tabel gebruikten en op basis daarvan op het idee van twee afzonderlijke schalen op de lunette kwamen. Ze plaatsten een oranje schaal op de buitenste ‘diepte’ ring en de andere kleurde zwart op de binnenste ‘minuten’ ring. En deze manier van weergeven leverde DOXA een patent op.

Historisch correct oranje

DOXA SUB 300 carbon COSC in zes kleuren

Subtiel gemarmerd carbon en fraaie oranje details

De SUB 300 werd ook beroemd doordat het als eerste duikhorloge een fel oranje wijzerplaat had. Vanaf 1968 werd de fel gekleurde SUB 300 gezien om de polsen van duikers die van het dek van de ‘Calypso’ sprongen. En miljoenen kijkers zagen ‘The Undersea World of Jacques Cousteau’ met commandant Jacques-Yves Cousteau, de spirituele vader van het moderne duiken. Maar hij was ook fan van de SUB 300 waarvoor hij exclusieve distributierechten voor de VS bezat.

DOXA SUB 300 carbon COSC in zes kleuren

Twee jaar geleden liet iemand op de design-afdeling van Doxa een zakje Skittles uit zijn handen vallen. In plaats van de regenboog te proeven lag deze nu op de vloer en dat was aanleiding voor een heus eureka-moment. Later dat jaar verscheen de DOXA SUB 200 in zes wilde kleuren. Zo had het best wel eens kunnen gaan. Voor het verhaal had het zo móeten gaan. Maar goed, de DOXA SUB 300 carbon COSC in zes kleuren is een nieuw uiting van de kleuren die we al kennen van de SUB 200. En dat zijn Orange Professional, Silver Searambler, Black Sharkhunter, Navy Caribbean, Yellow Divingstar en Turquoise Aquamarine. De zes wijzerlaatkleuren en ton-sur-ton plus een zwarte rubberband leiden tot tien mogelijke versies.

Van zwaar staal naar licht carbon

DOXA SUB 300 carbon COSC in zes kleuren

Een frivool zee-blauwe professionele duiker

De SUB 300 carbon COSC gaat twee flinke stappen verder dan het origineel uit de sixties. Ten eerste is traditioneel staal vervangen voor hightech gesmeed of geperst carbon. Het persen van carbon leidt tot een gemarmerd uiterlijk dat we als eerste zagen bij Audemars Piguet. De kast heeft een diameter van 42,5 mm.

DOXA SUB 300 carbon COSC in zes kleuren

De kast is van licht en stijf gesmeed carbon

En in het carbon is een drukbestendige titanium binnenkast geplaatst. Dat en de geschroefde kroon maken het horloge waterdicht tot een diepte van 300 meter of 30 ATM. Het krasbestendige saffierglas met antireflectie-behandeling heeft de kenmerkende koepelvorm van het gebogen plexiglas dat vroeger werd gebruikt.

COSC maar ook old school

Ten tweede is de SUB 300 nu nauwkeurig genoeg voor een certificaat. En dat is afgegeven door het prestigieuze Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres (COSC). De COSC-certificering garandeert chronometer-prestaties. Maar ook zegt het iets over de betrouwbaarheid en schokbestendigheid. De nieuwste SUB 300 heeft een robuust, opgewaardeerd, automatisch ETA 2824-2-uurwerk met een gangreserve van ongeveer 38 uur. Daardoor heeft het horloge wel een beetje een old school hart. Vooral als je het vergelijkt met de modernste ETA-krachtbronnen met 80 uur gangreserve die we terugvinden in bijvoorbeeld retro-duikers als de Rado Golden Horse Automatic en de Certina DS-1 Big Date. Maar die nieuwste generatie uurwerken blijven voorlopig voorbehouden aan de merken van de Swatch Group waar ETA deel van is.

DOXA SUB 300 carbon COSC in zes kleuren

Bol glas en uitsteken afleesbare wijzerplaat met genoeg Super-Luminova

Historisch correct en lichtgevend

Natuurlijk zijn alle functionele aanduidingen uitstekend afleesbaar. Een (DOXA)-duiker laat zich niet met een kluitje in het riet sturen. Super-LumiNova zorgt voor licht in het duisternis. De urenindexen zijn duidelijk zichtbaar, net als de dubbele indicatie van duiktijd in minuten en diepte in meters op de gepatenteerde eenzijdig draaiende duikring. De prijs van de DOXA SUB 300 carbon COSC in zes kleuren bedraagt 3.790 euro. En dat is scherp voor een geavanceerde duiker in carbon. Het uurwerk is niet de sterkste kant van deze DOXA ook al is het een chronometer. Gebruiksgemak van een lange gangreserve is misschien pas gegeven aan een volgende generatie DOXA-duikers. En die gaat ongetwijfeld weer historisch correct zijn. En kleurrijk.

DOXA SUB 300 carbon COSC in zes kleuren

De Caribbean Blue om de pols geeft een indruk van de dimensies en de kleur

Voor meer informatie en direct kopen: www.doxawatches.com