Certina DS-1 Big Date 60th Anniversary

Heel groen en met een Powermatic 80 uurwerk aan boord

Certina DS-1 Big Date 60th Anniversary

Eigenlijk hoort de term ‘Powermatic 80’ ook nog in de naam van de Certina DS-1 Big Date 60th Anniversary. Het groene horloge dat het jubileum viert van Certina’s Double Security systeem is namelijk uitgerust met een uurwerk met 80 uur gangreserve.

Bij Certina gaan ze sinds 1959 niet over één nacht ijs. En het Double Security systeem dat DS is gaan heten, zorgde ervoor dat Certina naam en faam verwierf met hun robuuste horloges. Dat DS behelst verschillende dubbele pakkingen die de kast afsluiten voor nattigheid en vuiligheid. Een systeem dat 60 jaar geleden werd bedacht, maar nog steeds actueel is. Recente creaties van Certina uitgerust met het DS systeem als de DS PH200M in retro-look en de DS Action Diver Sea Turtle Conservancy die opkomt voor het welzijn van de schildpad. En die schildpad is het totemdier van Certina en staat symbool voor de robuustheid en ondoordringbaarheid van de horloges.

Certina DS-1 Big Date 60th Anniversary

Certina DS-1 Big Date 60th Anniversary

Certina DS-1 Big Date 60th Anniversary

En zo wordt de DS 1 60th Anniversary geleverd

De Certina DS-1 Big Date 60th Anniversary biedt dubbele zekerheid

De Certina DS-1 Big Date 60th Anniversary (925 euro) heeft alle kenmerken van een Certina. De stalen 41 mmkast is robuust, het saffierglas nagenoeg onbreekbaar en de geschroefde achterkant van de kast is uitgevoerd met zeer goed afsluitende pakkingen. Net als de kroon trouwens. Helemaal DS dus. Deze O-ringen zijn al sinds 1959 de sleutel tot het succes. De kroon is namelijk niet geschroefd, maar dankzij drie verschillende ringen/pakkingen rond de kroon en de wikkelsteel is het horloge toch waterdicht tot 100 meter. En dat vindt het automatische Powermatic 80-uurwerk weer prettig. Het uurwerk met Nivachrom balansveer komt uit de ETA-staal van de Swatch Groep en levert indrukwekkende prestaties.

Diepgroen en ‘smoky’ bovendien

Certina DS-1 Big Date 60th Anniversary

De milanse band, het gebolde saffierglas en de groene wijzerplaat maken indruk

Maar behalve technisch in orde mag de Certina DS-1 Big Date 60th Anniversary er ook esthetisch zijn. De diepgroene en stralende wijzerplaat maakt indruk met zijn ‘smoky’ effect onder een gebold saffierglas. En dat retro glas krijgt vintage ondersteuning door een stalen Milanese band. Maar de blik is toch vooral gericht op de fascinerende wijzerplaat. Wie duikhorloge zegt denkt blauw, maar groen is ook goed. Dat bewijzen bijvoorbeeld ook de Oris Aquis Date Green Machine en natuurlijk de Rolex Submariner ‘Hulk’. De groene wijzerplaat van de DS-1 Big Date 60th Anniversary straalt donkerdere tonen uit aan de rand en lichtere tonen naar het midden voor nog meer kleuronderscheid. En op en in die wijzerplaat gebeurt ook van alles. Zo zijn er de elegante opgelegde urenindexen die fraai zijn afgeschuind. Maar ook de grote datum op 6 uur is een aandachttrekker.

Glanzend jubileum

Dat de Certina DS-1 Big Date 60th Anniversary geen doorsnee horloge is, bewijzen de groen kleur en de Milanese band. Maar ook de aanwezigheid van de tekst op de wijzerplaat laat niets aan het toeval over. Het traditionele Certina-logo is de eerste aanwijzing en daaronder volgen een opgelegd  “DS-1” -teken boven de grote datum met daar weer ronder “Powermatic 80” en “Special Edition”. Bovendien is op de achterzijde in gepolijste letters “60th anniversary” te zien.

Certina DS-1 Big Date 60th Anniversary

Originele kijk op de jubilerende Certina

Voor meer informatie over de horloges met een DS-systeem? www.certina.com