H. Moser & Cie. Pioneer Perpetual Calendar MD

Een nieuw venster op de eeuwigheid

H. Moser & Cie. Pioneer Perpetual Calendar MD

Met de H. Moser & Cie. Pioneer Perpetual Calendar MD probeert het horlogehuis uit Neuhausen am Rheinfall eens iets nieuws. Dat deden ze eigenlijk altijd al als het gaat om eeuwigdurende kalenders. Want drukke subdials ontbraken te allen tijde. Nu doen twee vensters hun intrede.

Bij H. Moser & Cie. vallen ons twee dingen op. Ten eerste zijn dat de fabuleuze wijzerplaten met een gradueel kleurenverloop met een ‘rokerig’ randje. Ten tweede zijn dat de eeuwigdurende kalenders die helemaal niet lijken op eeuwigdurende kalenders.  Bij deze gecompliceerde datumhorloges ontbreken kleine subdials, maar heeft het horlogehuis gekozen voor andere oplossingen. Zoals een datumvenster en een kleine centrale wijzer voor de maandaanduiding.

Eeuwigdurend voor alledag

De H. Moser & Cie. Pioneer Perpetual Calendar MD biedt een nieuwe kijk op de eeuwigheid. Hoe? Door de centrale kleine maandwijzer te verwijderen en te vervangen voor een venster links van de datumaanduiding. Het doel van deze ontwikkeling was om optimale leesbaarheid te bieden in de sportiefste lijn van het merk, de Pioneer. De Pioneer Perpetual Calendar MD heeft een stalen kast die tot 120 meter waterbestendig is. En dat maakt van deze ‘QP’ een praktisch, draagbaar horloge voor alledag. De datum en de maand zijn geplaatst op twee schijven met de Flash Calendar-functie. En dat betekent dat ze in een flits draaien wanneer een nieuwe dag én wanneer een nieuwe maand aanbreekt om 12 uur ’s nachts. Bovendien kan de datum op elk moment van de dag worden ingesteld, vooruit of achteruit, zonder dat het uurwerk gevaar loopt.

H. Moser & Cie. Pioneer Perpetual Calendar MD

Pioneer Perpetual Calendar MD 3808-1201

Van één naar twee vensters

De Pioneer Perpetual Calendar MD is verkrijgbaar in twee modellen met gedurfde kleuren. De eerste is voorzien van de Funky Blue-wijzerplaat met traditionele indexen en markeringen. En de tweede is gekleed in een gloednieuwe kleur – Bourgondië – en ontdaan van bijna alle indicaties behalve de subtiele indexen die de uren aangeven. De kleine seconde is op 6 uur te vinden. En om de gang van het uurwerk in de gaten te houden is op 9 uur een gangreserve-indicator geplaatst. Dat is ook de plek waar de schrikkeljaarcyclus-indicator is geplaatst. Maar dan wel aan de achterzijde van het horloge. Doordat de gedeeltelijk geskeletteerde, bladvormige wijzers die de tijd weergeven zijn gevuld met Superluminova oogt het horloge modern en sportief. Trouwens, ook de subtiele urenmarkeringen voorzien zijn van lichtgevend materiaal.

H. Moser & Cie. Pioneer Perpetual Calendar MD

De Pioneer Perpetual Calendar MD heeft een stalen kast voor alledaags gebruik

Een eigen balansveer en een modulair echappement

In het hart van de H. Moser & Cie. Pioneer Perpetual Calendar MD tikte het nieuwe manufactuurkaliber HMC 808. Het is een met de hand op te winden uurwerk en hoewel dat zijn nadelen heeft wanneer het gemonteerd is in een eeuwigdurende kalender, is het wonderschoon. Én eigenlijk ook best praktisch. Ten eerste bedraagt de gangreserve een gezonde zeven dagen. En dat betekent dat er genoeg tijd is om het uurwerk op tijd van veerspanning te voorzien. Ten tweede is het instellen van de kalender zeer eenvoudig. En dat betekent dat wanneer je een dagje mist, deze eenvoudig weer is bij te stellen. Doordat het uurwerk tikt met een voorname 18.000 vibraties per uur kan een lange gangreserve verkregen worden. En in het uurwerk zijn ook Mosers eigen Straumann Hairspring en het uitwisselbare Moser-echappement te vinden. Dat echappement kan in en uit het uurwerk geschroefd worden voor eenvoudig onderhoud.

H. Moser & Cie. Pioneer Perpetual Calendar MD in blauw of Bourgondië

De H. Moser & Cie. Pioneer Perpetual Calendar MD Referentie 3808-1200 is het stalen 42,8 mm x 11,3 mm model met de dieprode wijzerplaat. En de Referentie 3808-1201 is de uitvoering met funky blue wijzerplaat. Doordat van beide horloges slechts 50 stuks worden gemaakt, is exclusiviteit verzekerd. En originaliteit trouwens ook.

Voor meer informatie over funky wijzerplaten en originele kalenders: www.h-moser.com