Master Grande Tradition Tourbillon Céleste

Een hemelse wervelwind van Jaeger-LeCoultre

Master Grande Tradition Tourbillon Céleste

Sterren stralen niet enkel aan de avondhemel, ze stralen ook in films. En dat zal de reden zijn geweest dat Jaeger-LeCoultre tijdens het 76e internationale filmfestival van Venetië de Master Grande Tradition Tourbillon Céleste liete debuteren. Dat het horlogehuis sponsor is van het evenement speelt ook mee.

Master Grande Tradition Tourbillon Céleste

Jaeger-LeCoultre Master Grande Tradition Tourbillon Céleste

Dit jaar viert Jaeger-LeCoultre het 15e jaar van de samenwerking met het internationale filmfestival van Venetië. Dat heeft onder andere geresulteerd in de Jaeger-LeCoultre Glory to the Filmmaker Award, een prijs voor personen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de cinema. Ook de nieuwe en zeer gecompliceerde Master Grande Tradition Tourbillon Céleste is een vrucht van die samenwerking. Het horloge van ‘la Grande Maison’ toont de schittering van een met sterren bezaaide nachthemel samen. En ook een vliegende tourbillon.

23 uur, 56 minuten en 4 seconden

En juist met die vliegende tourbillon is iets bijzonders aan de hand. Die ‘wervelwind’ draait namelijk langs de buitenzijde van de wijzerplaat. En één omwenteling duurt geen 24 uur, maar 23 uur, 56 minuten en 4 seconden. Waarom? Omdat deze ongebruikelijke tijdseenheid de lengte is van één sterrendag. En dat is berekend aan de hand van de verder weg gelegen sterren in plaats van de zon.

Master Grande Tradition Tourbillon Céleste

De tot 28 stuks gelimiteerde Master Grande Tradition Tourbillon Céleste

Hemellichamen in een heldere nacht

De wijzerplaat zelf beeldt de nachthemel van het noordelijk halfrond af. Met in die hemel de sterrenbeelden van de dierenriem. En die worden weer omlijst door een buitenring met de bijbehorende symbolen. Wat deze Master Grande Tradition Tourbillon Céleste onderscheidt van eerdere versies, is het nieuwe ontwerp. Op het eerste gezicht is de wijzerplaat vereenvoudigd, maar er is ook extra dimensie toegevoegd. Doordat de urenindexen en sterrenbeelden zijn gevuld met Super-LumiNova is licht een nieuwe dimensie in het horloge. De lichtgevende massa roept de gloed op van hemellichamen in een heldere nacht.

Master Grande Tradition Tourbillon Céleste

Uurwerkzijde van de Master Grande Tradition Tourbillon Céleste

De 43 mm Master Grande Tradition Tourbillon Céleste

Een elegante 43 mm kast van witgoud herbergt het uit 334 componenten opgebouwde kaliber 946. Het handopwindkaliber heeft een gangreserve van 45 uur en is geheel met de hand gebouwd en afgewerkt in Le Sentier. En dat haute horlogerie uurwerk toont een complexe mix van oppervlaktestructuren; afwisselend gepolijst en gesatineerd en ook het zonnestraalmotief is gebruikt. De Master Grande Tradition Tourbillon Céleste toont op hemelse wijze de savoir-faire van Jaeger-LeCoultre en bevestigt dat het op uurwerkgebied tot de allergrootsten behoort – al doen ze dat al zeer regelmatig. Van deze hemelse complicatie worden 28 stuks gebouwd en de prijs is op aanvraag.

Voor meer informatie over de hemelse complicaties uit Le Sentier: www.jaeger-lecoultre.com