Frederique Constant Slimline Monolithic Manufacture

Grensverleggende technologie van Nederlandse bodem

Frederique Constant Slimline Monolithic Manufacture

Drie componenten in plaats van 26 in het kloppend hart van het uurwerk. De Frederique Constant Slimline Monolithic Manufacture is uitgerust met baanbrekende hightech van Nederlandse bodem. Dankzij het in Delft gevestigde Flexous dat een flexibel mechanisme bouwde dat oogverblindend snel tikt.

Frederique Constant Slimline Monolithic Manufacture

Dit is het monolithische onderdeel van silicium waar het allemaal om draait. Of tikt zo je wilt

Een mechanisch uurwerk heeft in het hart van het mechanisme een regulerend orgaan. Hier wordt de kracht uit de hoofdveer op het raderwerk verdeeld en vervolgens tonen de wijzers de tijd. Dat gaat al eeuwen goed. Heel soms wordt er eens iets nieuws geprobeerd en vervolgens verdwijnt dat geruisloos van de bühne. Zo presenteerde Girard-Perregaux in 2017 een regulerend systeem dat naar eigen zeggen was gebaseerd op een buigzaam treinkaartje dat je tussen je vingers laat ‘knippen’. Silicium is het materiaal dat gebruikt werd voor het systeem omdat het flexibel is. Het Constant Escapement van ‘GP’ oogde spectaculair, maar het meer dan een ton kostende horloge veroverde de horlogewereld allerminst.

Hightech uit één stuk

Frederique Constant Slimline Monolithic Manufacture

Exploded view van kaliber FC-810 met het monolithische echappement in blauw silicium

Met de Frederique Constant Slimline Monolithic Manufacture moet het anders gaan. Waar GP in de opperste regionen van de horlogerie opereert, doet ‘FC’ dat op bereikbaarder niveau. Het horlogehuis met Nederlandse roots heeft zich altijd sterk gemaakt voor het bereikbaar maken van luxe horlogerie. Dat zorgde voor succes en de overname door de Japanse horlogegigant Citizen. Maar voor de ontwikkeling van hightech horlogerie voor de ‘massa’ werd geen beroep gedaan op Japanse technologie. FC ging naar Delft en kwam bij Flexous terecht. Flexous is een onafhankelijk horlogetechnologiebedrijf dat gespecialiseerd is in flexibele mechanismen. Monolithische flexibele mechanismen zijn gemaakt uit één stuk zoals de naam al zegt. Dergelijke mechanismen maken montage en regelmatig onderhoud overbodig. En ze verminderen het aantal onderdelen van het uurwerk aanzienlijk.

Niet tikken, maar glijden

Het uiterlijk van de Frederique Constant Slimline Monolithic Manufacture is bedrieglijk. Het horloge oogt in eerste aanblik als een traditioneel Open Heart-model. Pas bij nadere inspectie van de opening op 6 uur is te zien dat een traditioneel ‘kloppend hart’ is vervangen door een oogverblindend snel vibrerend blauw onderdeel.

Frederique Constant Slimline Monolithic Manufacture

Op 6 uur openbaart zich de uurwerkrevolutie

Dat is het monolithische onderdeel gemaakt in blauw silicium. Waar een balanswiel heen en weer schommelt en grote bewegingen maakt, beweegt het nieuwe onderdeel slechts 6 graden heen en weer. En razendsnel bovendien. De traditionele 28.800 vibraties per uur zijn verruild voor een tien keer hoger tikgetal. Inderdaad, tien keer hoger! Dat betekent een tikgetal van 288.000. Dat betekent in de praktijk dat de secondewijzer niet acht keer per seconde beweegt, maar 80 (!) keer. En dat zorgt voor een secondewijzer die niet tikt, maar statig en soepel glijdt.

Frederique Constant Slimline Monolithic Manufacture

Frederique Constant Slimline Monolithic ManufactureFC-810MC3S9 in roségoud

Vederlicht en snel als een kolibrie

De monolithische component in het manufactuurkaliber FC-810 is slechts een haar dik. Dat is indrukwekkend maar ook logisch. Want iets wat zo snel beweegt, kan alleen maar dun en vederlicht zijn. Een kolibrie beweegt ook sneller dan een condor. Dankzij het lichte silicium onderdeel is de frictie minimaal en daardoor is de gangreserve in het automatische kaliber FC-810 80 uur. De tandwieltrein diende wel aangepast te worden aan het nieuwe mechaniek en het flink opgevoerde tikgetal. Maar de nieuwe techniek heeft niet tot een knots van een uurwerk of horloge geleid. Want het nieuwe regulerende onderdeel is zeer plat waardoor het met gemak in de Slimline-kast past.

De revolutie oogt klassiek en voelt vertrouwd

De vernieuwende uurwerktechniek wordt geplaatst in twee stalen en één roségouden model. De stalen versies zijn gelimiteerd tot 810 stuks en het roségouden exemplaar tot 81 stuks. De toekomst van uurwerktechniek is geplaatst in een klassieke omgeving. Het bevreemd enigszins. Zoals al eerder aangehaald, openbaart de revolutie zich niet onontkoombaar. Nee, een tweede blik is nodig om de blauwgekleurde hightech te zien trillen. Zo onvoorstelbaar snel te zien trillen dat het niet echt lijkt. Maar dat is het wel.

Frederique Constant Slimline Monolithic Manufacture

Frederique Constant Slimline Monolithic ManufactureFC-810MC3S6 in staal met witte wijzerplaat

Misschien is daarom gekozen voor de veilige vormgeving van de klassieke Slimline. Om te wennen aan iets nieuws. En dus niet voor de sportieve, scherpe, moderner ogende en zeer recent gepresenteerde Highlife. Maar dat is vast en zeker slechts een kwestie van tijd. Want FC maakt geen innovatieve horloges voor de marge, FC maakt horloges voor iedereen. Of bijna iedereen dan toch. En dat betekent dat kaliber FC-810 binnenkort vast ook te bewonderen is in een moderner vormgegeven omgeving. Wat een spektakel!

Frederique Constant Slimline Monolithic Manufacture: specs en prijzen

Functies: uren, minuten, seconden en datum

Uurwerk: automatisch manufactuurkaliber FC-810 met monolithische echappement uitgevoerd in silicium, datum verstelbaar met de kroon – versierd met perlage, anglage en Côtes de Genève – 19 jewels, 80 uur gangreserve, tikgetal 40 Hertz / 288.000 vibraties per uur

Kast: 40 mm, driedelig, saffierglas aan voor- en achterzijde, waterdicht tot 3 atm.

Referenties: FC-810MC3S9 in roségoud, gelimiteerd tot 81 stuks, prijs: 14.995 euro; FC-810MC3S6 in staal met witte wijzerplaat en FC-810MCN3S6 met blauwe wijzerplaat, gelimiteerd tot 810 stuks, prijs: 4.495 euro

Voor meer informatie: www.frederiqueconstant.com