De wedergeboorte van de Frederique Constant Highlife

Vele variaties op een zeer bekend, goed geïntegreerd thema

De wedergeboorte van de Frederique Constant Highlife

Frederique Constant lanceerde in 1999 geleden de eerste modellen met de naam Highlife. Horloges met een band die in de kast was geïntegreerd. Dat klinkt bekend. En actueel bovendien. De wedergeboorte van de Frederique Constant Highlife uit zich in drie nieuwe modellen met geïntegreerde band.

Studiofoto’s: Eric Rossier

De lijst met onlangs geïntroduceerde sportieve horloges met geïntegreerde band is lang. Wij noemen hier slechts de H. Moser & Cie. Streamliner Flyback Chronograph Automatic, de Hublot Big Bang Integral en de Chopard Alpine Eagle. Maar dat zijn wel stuk voor stuk horloges in een hoog prijssegment. Zo’n beetje richting dezelfde prijs-regionen als de absolute iconen in de categorie super-de-luxe sporthorloges met geïntegreerde band, de Audemars Piguet Royal Oak en de Nautilus van Patek Philippe. Alleen Marice Lacroix heeft met de Aikon een horloge dat schatplichtig is aan de Genta-ontwerpen en ook esthetisch doet denken aan bijvoorbeeld de Vacheron Constantin Overseas en Girard-Perregaux’ Laureato. Met de wedergeboorte van de Frederique Constant Highlife is er een tweede (bereikbaar) alternatief voor een luxueus sporthorloge met geïntegreerde band.

De wedergeboorte van de Frederique Constant Highlife

De originele Highlife

Van puur klassiek naar hedendaags

Zoals Chopard de St. Moritz uit de jaren tachtig nieuw leven inblies en omdoopte tot Alpine Eagle, zo vormde een oud model in de catalogus van Frederique Constant ook de basis voor iets nieuws. De Highlife van meer dan twintig jaar geleden was een horloge met een ronde kast, een wijzerplaat met een opening waardoor de schommelende balans te zien was. En een band die in de kast was geïntegreerd. Geen stalen band, maar een leren exemplaar. Een dergelijke, klassieke band paste geheel in het streven van Frederique Constant om klassieke horlogerie bereikbaarder te maken voor een breed publiek.De wedergeboorte van de Frederique Constant Highlife

Met de kennis van nu en met een blik op het origineel gingen ze bij ‘FC’ aan de slag. Een lastige klus zo bleek. Pas na het maken van verschillende prototypes kwam de uiteindelijke vorm tot stand. En in plaats van het voorzichtig uitrollen van een horloge dat qua vormtaal geheel nieuw is voor de Geneefse manufactuur, worden meteen drie nieuwe modellen in verschillende variaties gepresenteerd: de Highlife Perpetual Calendar Manufacture, Highlife Heart Beat en Highlife Automatic COSC. Alle variaties hebben dezelfde driedelige kast met een diameter van 41 mm.

De wedergeboorte van de Frederique Constant Highlife: de Perpetual Calendar Manufacture

Een eerste blik op de Highlife Perpetual Calendar Manufacture wekt een spontane reactie op. Dat was in ieder geval wel aan de hand toen we de variant met blauwe wijzerplaat zagen staan. De reactie was “Overseas!”. Dat werd gelukkig door het FC-team niet als belediging ervaren, maar als compliment. Het is de kleur van de wijzerplaat en de aanwezigheid van een eeuwigdurende kalender die de vergelijking oproept. Wanneer het horloge nader bestudeerd wordt, komt aan het licht dat hoekige vormen – zo karakteristiek voor vele super-de-luxe sporthorloges – schitteren door afwezigheid. De Highlife houdt vast aan de ronde vormen van het origineel. Het is de de gebogen vorm van het punt waar kast en band naadloos in elkaar overgaan waardoor de Highlife zich laat vergelijken met een reeks aan modellen van een aantal eeuwenoude horlogehuizen van naam en faam.

De wedergeboorte van de Frederique Constant Highlife

Het automatische manufactuurkaliber FC-775 dat fraai is afgewerkt en versierd

De Highlife Perpetual Calendar Manufacture (vanaf 8.495 euro) maakt gebruik van een automatisch manufactuurkaliber FC-775 dat fraai is afgewerkt en versierd en zicht baar is door de zichtbodem. De gangreserve bedraagt 38 uur dus een watch winder is geen overbodige luxe voor wie af en toe nog eens een ander horloge wil dragen. De zilveren of blauwe wijzerplaat van de QP heeft een decoratie met een globe en verder opgelegde indexen met wit oplichtend materiaal. Net als op de met de hand gepolijste wijzers. Elk model krijgt een extra rubberband meegeleverd die dankzij een snelsluiting zeer eenvoudig en rap te monteren is.

De wedergeboorte van de Frederique Constant Highlife

Blik op de praktische snelsluiting

De wedergeboorte van de Frederique Constant Highlife: De Heart Beat

Met de opening in de wijzerplaat staat de Highlife Heart Beat het dichtst bij het origineel. De geniale vondst om het schommelende balanswiel te tonen waardoor het horloge zeer rijk oogt, is hier debet aan.  In de Higlife Heartbeat ‘klopt’ kaliber  FC-310 met een tikgetal van 28.000 vibraties per uur. De prijzen beginnen bij 1.895 euro en voor honderd euro meer is de kast rosé verguld.

De wijzerplaten hebben ook in deze versie een globe-motief. De Highlife Heart Beat verbindt de traditionele FC-vormtaal met een nieuwe. Het horloge zal de bestaande doelgroep aanspreken, maar zeer waarschijnlijk ook een nieuwe. Een doelgroep die op de hoogte is van de heersende trends, maar ook gevoel heeft voor tradities.

De wedergeboorte van de Frederique Constant Highlife: de Automatic COSC

Live the Highlife without the high price. Nee, Frederique Constant gebruikt dit niet als campagneslogan voor de nieuwe collectie. Maar het schiet wel door ons hoofd wanneer we de Highlife Automatic COSC met stalen band en blauwe wijzerplaat zien, voelen en omdoen. In deze versie kost het horloge 1.661 euro. Nee, dat is geen typefout, dat is de prijs. We zijn zo gewend geraakt aan een bepaalde prijs wanneer we naar een horloge als dit kijken. Het is even wennen dus. En voor 1.661 euro krijg je een tot 5 ATM waterdicht horloge dat onder andere is voorzien van gewelfd saffierglas met anti-reflectiecoating aan beide zijden. Maar ook een zichtbodem dat zicht biedt op het automatische kaliber FC-303 met chronometer precisie.

Wie dit horloge draagt krijgt geheid opmerkingen. Is dat positief? Zonder enige twijfel. Want wie dit horloge draagt kiest bewust voor een bepaalde look. En die look was nog nooit eerder zo bereikbaar.

Voor meer informatie: www.frederiqueconstant.com