Streamliner Flyback Chronograph Automatic

Een stalen sporthorloge met geïntegreerde band van H. Moser & Cie.

Streamliner Flyback Chronograph Automatic

Even voor de duidelijkheid, de ontwikkeling van de Streamliner Flyback Chronograph Automatic begon vijf jaar gelden. Dus nog voor de grote hype rondom super-de-luxe stalen sporthorloges met een geïntegreerde band. Is het waar of is het vrijpleiten van opportunisme? Tsja, het horloge oogt in ieder geval intrigerend.

Wie Streamliner door Google trekt, krijgt een fraaie gestroomlijnde trein te zien uit de jaren ’30. De Amerikaanse Mercury Streamliner bijvoorbeeld die in 1936 zijn eerste rit maakte. Toen ze bij H. Moser & Cie. vijf jaar geleden startten met de ontwikkeling van een geheel nieuwe productlijn, hadden ze het uiterlijk van gestroomlijnde treinen in hun achterhoofd.

Streamliner Flyback Chronograph Automatic

De Mercury Streamliner is een Art Deco ontwerp van Henry Dreyfuss. de trein reed voor het eerst in 1936 en reed tussen steden in de Amerikaanse Midwest

De stalen kast met een geïntegreerde armband moest leiden tot een vloeiende, gebogen en ononderbroken horloge-ontwerp. De naam Streamliner een logisch gevolg van de inspiratiebron. Centraal in het ontwerp stonden de vloeiende band en de chronograaffunctie. Comfort en functie dus.

Streamliner Flyback Chronograph Automatic: comfort

Streamliner Flyback Chronograph Automatic

De afwisselend gesatineerde en gepolijste stalen band oogt… gestroomlijnd

De 42,3 x 14,4 mm stalen kast van de Streamliner Flyback Chronograph Automatic heeft een gestroomlijnde cushion shape. En de band vloeit daar naadloos uit voort. Dankzij de waterbestendigheid tot 12 ATM kan de chronograaffunctie van het horloge onder water worden gebruikt. De uit het midden geplaatste kroon, versierd met een “M”, windt het uurwerk op. De drukkers op 10 en 2 uur bedienen de chronograaffunctie, maar daarover later meer.

Streamliner Flyback Chronograph Automatic

Natuurlijk is de stalen band geïntegreerd in de kast. En fraai ook

De aerodynamische kast heeft aan de voorzijde een subtiel koepelvormig saffierglas van het type Glassbox en ook de achterzijde is transparant. De lunette van de kast heeft een gesatineerde afwerking met zonnestraalpatroon en de kast is afwisselend gepolijst en gesatineerd. De kast heeft ook holle en gesatineerde vormen aan de zijkanten zoals onder andere de Pioneer Perpetual Calendar MD dat heeft. De geïntegreerde stalen armband volgt de contouren van de pols met extreem vloeiende lijnen die zijn gebaseerd op organische vormen. Alle golvende schakels hebben een verticale geborstelde afwerking combineert met gepolijste oppervlakken.

Streamliner Flyback Chronograph Automatic

Natuurlijk is de stalen band geïntegreerd in de kast. En fraai ook

Streamliner Flyback Chronograph Automatic: functie

Doordat meester-horlogemaker Jean-Marc Wiederrecht van Agenhor de AgenGraphe bouwde die gebruikt wordt door Fabergé en Singer, is er nu de Streamliner. Dat fraaie chronograafuurwerk met een volstrekt unieke architectuur is namelijk de basis voor het samen met Moser verder ontwikkelde Caliber HMC 902 in de Streamliner. De posities van de kroon tonen de verwantschap met de AgenGraphe, maar het uurwerk heeft andere functies. Zo worden vier centrale wijzers gebruikt voor het weergeven van de tijd en de gemeten seconden en minuten van de chronograaf. De draaiende ring met een indicator op 6 uur voor de tijd zoals in de Singer is dus verdwenen. Ook nieuw is de toegevoegde flyback-functie van de chronograaf.

Streamliner Flyback Chronograph Automatic

De Streamliner Flyback Chronograph Automatic heeft vier centrale wijzers. Twee voor de tijd en twee voor de seconden enminuten van de chronograaf

Het automatische Calibre HMC 902 bestaat uit 434 componenten. Twee veertonnen zorgen voor minimaal 54 uur gangreserve. En een column wheel neemt het accuraat starten van een tijdmeting voor zijn rekening. De rotor van het uurwerk is uit het zicht onder de wijzerplaat geplaatst. Bovenop het uurwerk dus in plaats van onderop.

Streamliner Flyback Chronograph Automatic

Dit is Calibre HMC 902

Streamliner Flyback Chronograph Automatic: indruk, oplage en prijs

De inspiratiebron mag dan gevonden zijn in de jaren ’30 de Streamliner Flyback Chronograph Automatic oogt ook heel erg jaren ’70. Het komt door de volumineuze cushion shape kast. En ook wel door de finishvlag-achtige aanduiding van de chronograaf ronde de buitenzijde van de wijzerplaat. Een fumé wijzerplaat die typisch is voor Moser en nu heel fraai integreert in de seventies vibe van de bolle en hoge kast. Ook wat Porsche Design ontwierp voor IWC in het verleden komt bovendrijven. En zelfs een vleugje Ebel kan het tot 100 stuks gelimiteerde horloge met de golvende lijnen in de band niet ontzegd worden.

Het uiterlijk is natuurlijk altijd een kwestie van smaak. De fabuleuze afwerking en het nog veel fabuleuzere uurwerk zijn objectief meetbaar. De prijs ook. Die bedraagt 38.000 euro. Een mening over die prijs is vervolgens weer subjectief.

Voor meer informatie: www.h-moser.com