Oris Aquis Lake Baikal Limited Edition

Met een wijzerplaat zo blauw en diep als het meer

Oris Aquis Lake Baikal Limited Edition

Het Baikalmeer in het zuiden van Siberië is een bijzonder meer. Zo is het meer het diepste ter wereld. En het bevat 20 procent van ’s werelds zoetwatervoorraad. De Oris Aquis Lake Baikal Limited Edition heeft de kleur van het meer en helpt het bijzondere natuurfenomeen beschermen.

Oris Aquis Lake Baikal Limited Edition

Baikalrob

Even voor de beeldvorming. Het Baikalmeer ligt 1.600 kilometer verwijderd van de dichtstbijzijnde kust. Maar in het zoetwatermeer leeft een unieke zeehond, de Baikalrob. Deze zoetwaterzeehond komt nergens anders ter wereld voor. Waarschijnlijk stammen ze af van ringelrobben uit de Noordelijke IJszee die via rivieren en meren het Baikalmeer hebben bereikt. Maar het blijft een mysterie. Het meer is sowieso een plek die de fantasie prikkelt. Zo is het maar liefst 1.642 meter diep. En door die diepte is de hoeveelheid zoetwater in het meer onvoorstelbaar groot. Maar liefst 20 procent van de zoetwaarvoorraad va de wereld is in het meer te vinden. Een dergelijk bijzonder meer dient beschermd te worden. En met een speciale Baikal Wet die Ruslandin 1999 heeft ingevoerd moet dat gebeuren. De uitgave van de Oris Aquis Lake Baikal Limited Edition in 1.999 exemplaren dient ook een handje te helpen.

Oris Aquis Lake Baikal Limited Edition

Oris Aquis Lake Baikal Limited Edition

De Oris Aquis Lake Baikal Limited Edition en milieuvriendelijk karton

De waterblauwe Oris Aquis Lake Baikal Limited Edition (2.150 euro) heeft als basis een de stalen 43,5 mm Aquis. De blauwe, eenzijdig verdraaibare lunette heeft een inleg van blauw keramiek. Dat kleurt fraai bij de van licht naar donkerblauw kleurende wijzerplaat. Op die wijzerplaat zijn indexen te vinden met blauw Super-Luminova. En over de wijzerplaat draaien wijzers die ook zijn voorzien van dat lichtgevende materiaal. Daar weer boven is een bol, aan binnen- en buitenzijde ontspiegeld saffierglas geplaatst.

Oris Aquis Lake Baikal Limited Edition

Waterblauwe wijzerplaat

Het automatische Calibre 733 dat de uren, minuten en seconden centraal weergeeft plus een datum op 6 uur blijft onzichtbaar. Maar dat is niet erg, want een fraaie gravure van het Baikalmeer is minstens zo mooi als een automatisch uurwerk op Sellita SW200-1-basis. De kast is waterdicht tot 300 meter en de kroon dus geschroefd. En de robuuste stalen band heeft een vouwsluiting. Het horloge wordt gepresenteerd in een doos van milieuvriendelijk karton.

Oris Aquis Lake Baikal Limited Edition

Een horloge met een ijzig meer op de achterzijde

Wateronderzoek sinds 1945

Het is niet de eerste keer dat Oris zich inzet voor water. De vorig jaar gepresenteerde Ocean Trilogy gingen de Oris Aquis Lake Baikal Limited Edition voor. De nieuwe weldoener in duikhorloge-vorm steunt ‘Point nr. 1’ is een historisch wetenschappelijk onderzoekscentrum dat de zoetwaterreserves van het Baikalmeer al 75 jaar bewaakt. De organisatie wordt erkend als het langstlopende en meest gedetailleerde project voor het monitoren van water in de wetenschappelijke geschiedenis. Maar een dergelijk project kan alleen worden voortgezet met zekere financiering. En dus steunt Oris de wetenschap met geld uit de verkoop van de nieuwste limited edition. In februari ligt de Oris Aquis Lake Baikal Limited Edition in de winkel.

Voor meer informatie over de verschillende Aquis-modellen: www.oris.ch