De nieuwe maar vertrouwde Fortis F-43 Bicompax

Een vernieuwende Flieger met oog voor het verleden

De nieuwe maar vertrouwde Fortis F-43 Bicompax

De ‘F’ staat voor Fieger en de ‘43’ voor 43 mm. De nieuwe maar vertrouwde Fortis F-43 Bicompax is dus een 43 mm pilotenchronograaf. Eentje met kennis van de geschiedenis en klaar is voor de toekomst. En dat dankzij onder andere Synchroline en BRIXTRACK. We zullen het uitleggen.

De nieuwe maar vertrouwde Fortis F-43 Bicompax

Jupp Philipp met zo te zien een Cosmonaut om de pols

Het horlogehuis Fortis werd in 1912 in het Zwitserse Grenchen opgericht. En waar Omega (mede) beroemd werd dankzijn hun Speedmaster op de maan is de claim to fame van Fortis de horloges die ze maakten voor Russische kosmonauten. Ondergetekende heeft zelf een titanium B-42 Official Cosmonauts Day Date. En dat horloge speelt een rol in de recente geschiedenis van Fortis. Twee jaar geleden werd het merk namelijk overgenomen door Jupp Philipp. Een man die hiervoor in de voedselindustrie actief was. Dat klinkt onheilspellend, maar gelukkig heeft Jupp en broer die luchtvaart-ingenieur en piloot is. Hij maakt broer Jupp warm voor Fortis door te stellen dat echte piloten een Fortis dragen. Jupp was overtuigd, werd naar eigen zeggen verliefd op de Cosmonaut-horloges van Fortis en kocht het merk. Om het naar nieuwe hoogten te doen opstijgen.

De nieuwe maar vertrouwde Fortis F-43 Bicompax

Fortis F-43 Bicompax

De nieuwe maar vertrouwde Fortis F-43 Bicompax in detail

De nieuwe maar vertrouwde Fortis F-43 Bicompax is de eerste release in een geheel nieuwe Flieger-collectie. De ‘F’ staat voor Flieger en de ’43’ staat voor de diameter van de gesatineerde stalen kast die 43 mm bedraagt. Het uiterlijk combineert de klassieke bicompax look met twee subdials en een datumaanduiding op 6 uur met enkele nieuwigheden.

De nieuwe maar vertrouwde Fortis F-43 Bicompax

Groen en oranje voor optimale nachtvisie en de nieuwe Synchroline voor formatievliegen

Laten we beginnen met Synchroline. Op twaalf uur is de voor Fortis zo karakteristieke driehoek met twee puntjes te zien. De punt van de oplichtende driehoek wijst naar 12 uur. En links en rechts van die markering is een oranje lijn te zien die links tot 11 uur reikt en links tot 1 uur. Die twee afstanden zijn voor de secondeteller precies 5 seconden. Die helder gekleurde lijn wordt door Fortis Synchroline genoemd. En het helpt piloten tijdens de vlucht om een formatie te creëren. Binnen een bereik van ± 5 seconden kan de piloot zich nu aanpassen aan zijn teamgenoten. Dat het fraai oogt is mooi meegenomen.

De nieuwe maar vertrouwde Fortis F-43 Bicompax

Met leren band oogt de F-43 Bicompax traditioneler

Oplichtende blokjes op de wijzerplaat

Behalve Synchroline heeft de en dat is de BRIXTRACK. Het zijn blokjes, indexen dus eigenlijk, geplaatst op een afwijkend afgewerkte cirkel op de wijzerplaat die oplichten in het donker. Niet helemaal nieuw want Vertex doet het ook, maar het oogt fris en vooral helder. En helder is functioneel en dat past uitstekend bij een pilotenhorloge met een automatisch kaliber UW-51 / Sellita SW-510 met 48 uur gangreserve.

De nieuwe maar vertrouwde Fortis F-43 Bicompax

Behalve vliegen kun je ook gaan hardlopen met de F-43 Bicompax

Oranje is meer dan een kleur

Op de foto’s van de nieuwe maar vertrouwde Fortis F-43 Bicompax ogen de oranje details op de wijzerplaat misschien een tikkeltje rood. Maar het is toch echt oranje. En het is een felle tint fluor oranje die is gemengd door de Zwitserse verfspecialisten van Berlac. Bovendien is oranje meer dan een kleur. Oranje is bijvoorbeeld het universele teken van gevaar. Het is een kleur die overal opvalt. Het is ook de kleur van de zwarte doos van een vliegtuig. Om maar wat te noemen.De nieuwe maar vertrouwde Fortis F-43 Bicompax

En wanneer je het felle oranje combineert met de groen oplichtende BRIX ontstaat het effect van night vision. De pilotenchrono is onder donkere omstandigheden niet alleen in de nachtelijke cockpit goed af te lezen, maar ook in de tent tijdens het kamperen. De gekartelde lunette met 12 uur verdeling heeft 24 clicks. En deze lunette kan verdraaid worden om dienst te doen als een tweede tijdzone.

Twee banden en een verrassing voor snelle beslissers

De nieuwe maar vertrouwde Fortis F-43 Bicompax

Een dicht achterdeksel met gravure en een vouwsluiting die zich heel nauwkeurig laat afstellen

De stalen 43 mm kast van de F-43 is waterdicht tot 200 meter. En aan die kast kan een stalen band worden bevestigd of een leren exemplaar. De schakelband heeft een sluiting met een nauwkeurig schuifsysteem zorgt voor een naadloze aanpassing van band. Met de robuuste stalen band kost de nieuwe maar vertrouwde Fortis F-43 Bicompax 3.800 euro en met een leren Aviator-band 500 euro minder. En de horloges zijn online te koop op www.fortis-swiss.com. Goed om te weten is dat de eerste horloges in oktober worden uitgeleverd en dat de eerste 13 kopers van de nieuwe Flieger chrono een verrassingsgeschenk ontvangen. De twee jaar garantie is geen verrassing en geldt voor alle Fliegers.

Voor meer informatie te vinden: www.fortis-swiss.com