De titanium Seiko Astron GPS Solar SSH003J1

Het ultieme reishorloge? De HorlogeTest geeft antwoord

De titanium Seiko Astron GPS Solar SSH003J1

Sinds de introductie in 2012 is de Astron GPS Solar één van de meest succesvolle lijnen van het Japanse horlogehuis Seiko. In deze HorlogeTest wordt duidelijk waarom dit is. De titanium Seiko Astron GPS Solar SSH003J1 in de test is namelijk een lichtgewicht alleskunner. Maar vooral een reishorloge van het allerhoogste niveau. En dit is waarom we dat vinden.

Door Bernard Werk

Laten we met de deur in huis vallen en maar meteen de hamvraag beantwoorden. En die luidt: is de Seiko Astron GPS Solar SSH003J1 het ultieme reishorloge? Het antwoord is… Bijna. Je kunt en wilt naar sommige landen niet een horloge dragen dat 2.200 euro kost. Voor de rest is het een uitstekend reishorloge. Natuurlijk zal de purist een mechanisch horloge met GMT- of wereldtijden- functie prefereren, maar de functionaliteit, precisie en het draagcomfort maken de titanium Seiko Astron GPS Solar SSH003J1 een heel plezierige reispartner.

Zaratsu geeft glans aan de titanium Seiko Astron GPS Solar SSH003J1

De kast en band zijn gemaakt van titanium, een zeer licht en comfortabel materiaal. Met de hand gepolijst door middel van Seiko’s unieke Zaratsu techniek. Dit titanium is voorzien van een extra harde coating om het horloge te beschermen tegen krassen. Titanium neemt snel de lichaamstemperatuur aan en in combinatie met het gewicht zijn er momenten dat je vergeet dat je een horloge draagt. Nu we het toch over draagcomfort hebben, de band is zonder gereedschap gemakkelijk een paar gaatjes groter of kleiner te maken. Heerlijk op warme en ook op koude dagen. Ik heb er in de testperiode gebruik van gemaakt.

De titanium Seiko Astron GPS Solar SSH003J1

Astron om de pols. Heel plezierig

Onzichtbaar ontspiegeld saffierglas

En dan het uiterlijk. Elke keer als ik kijk hoe laat het is, valt het uitstekende ontspiegelde saffierglas op. Wel lastig fotograferen trouwens, om dat goed over te brengen. Het ontspiegelde saffierglas viel mij trouwens niet alleen op. Iedereen die het horloge in handen heeft gehad, maakte er een goedkeurende opmerking over. Je hebt uitstekend zicht op de mooie diepe wijzerplaat die gevuld is met informatie. De wijzerplaat oogt zo diep door de dikke en hoge opgelegde indexen. Daarop is veel informatie te zien – heel veel zelfs – maar alles is zo geplaatst dat het overzichtelijk blijft. Een eerste indruk zou kunnen zijn dat het hier om een chronograaf gaat door de plaatsing van de kroon en drukknoppen, maar niks is minder waar. De drukknoppen zorgen voor het inzichtelijk maken van de diverse functies.

De titanium Seiko Astron GPS Solar SSH003J1

Het boek ‘Ikigai de Japanse geheimen voor een lang, gezond en gelukkig leven’ is ook een aanrader

Zonnecellen vangen de energie op

Het uurwerk in de titanium Seiko Astron GPS Solar SSH003J1 werkt op zonnecellen die onder de wijzerplaat zitten. Ook heeft het gebruikte kaliber 5X53 een GPS-module. Een knap stukje techniek van Seiko, want zij ontwikkelden een module die extreem weinig energie verbruikt. De GPS-antenne zit onder de keramische lunette. Dus verstopt onder de steden en tijdzones. Helaas was er geen mogelijkheid om dit te testen omdat we niet konden reizen. Maar het lijkt mij heerlijk om op de vliegtuigtrap in het land van bestemming de onderste knop even ingedrukt te houden om vervolgens te zien dat in no time exact de juiste tijd wordt weergegeven. En met het kleine klokje op 6 uur, in combinatie met de AM/PM-indicatie er schuin rechtsboven, heb je altijd de thuistijd in het zicht. Op 3 uur wordt ook de dag weergegeven, die gekoppeld is aan de lokale tijd. Tussen 4 en 5 uur vinden we de datum en deze is mooi uitgevoerd in dezelfde kleur als de wijzerplaat en uitstekend afleesbaar.

Eeuwigdurend en ook een schrikkelseconde

Ook heeft de titanium Seiko Astron GPS Solar SSH003J1 een slimme Perpetual Calendar. Deze hoef je niet opnieuw in te stellen tot het jaar 2100. De subdial op 9 uur is multifunctioneel. Aan de linkerkant wordt de oplaadstatus getoond, je kunt er de ontvangststatus van de GPS aflezen en of de tijd staat ingesteld op zomer- of wintertijd. Dit kan handmatig en automatisch. En dan is er nog de intrigerende schrikkelseconde. Die heb ik nog niet eerder teruggezien op een wijzerplaat. Deze wordt toegepast als het verschil tussen de zonnedag en de exacte 24 uur te groot wordt. Een zonnedag is de tijd die de aarde nodig heeft om rond de as te draaien, gezien vanaf de zon. De zonnedag is iets langer dan de periode van precies 24 uur en neemt, als gevolg van de langzaam afnemende rotatiesnelheid van de aarde, ook geleidelijk toe. Gemiddeld 1,7 milliseconde per eeuw.

De titanium Seiko Astron GPS Solar SSH003J1

De lunette van de Astron is van keramiek en daaronder is de GPS antenne verstopt

Slim wisselen van tijden

Het valt niet te ontkennen. De titanium Seiko Astron GPS Solar SSH003J1 is een slim horloge dat moeiteloos 39 tijdzones weet te bepalen. Je stapt uit het vliegtuig en drukt de onderste knop drie seconden in, waardoor de GPS wordt geactiveerd aan de hand van vier satellieten. Als de ontvangst goed is, staat de tijd exact en volgens de juiste tijdzone weergegeven. Dit gebeurt supersnel, want alle wijzers werken onafhankelijk van elkaar naar de juiste positie. Het klokje op 6 uur geeft je thuistijd weer. Maar houd je drukker 1 en 2 tegelijkertijd ingedrukt dan wisselen de thuistijd en lokale tijd van positie. Erg makkelijk en dit kan soms zeker een uitkomst zijn. Als de tijdzone niet gewijzigd is, kan je de tijd ook instellen door drukker 1 (die op 2 uur) drie seconden ingedrukt te houden.

Voorwaarde voor satellietontvangst is wel dat je het horloge draagt op een plek waar je de open hemel kan zien en waar een GPS signaal is op te pikken. Als het horloge volledig is opgeladen, maakt het tot twee keer per dag verbinding met één satelliet om de tijd eventueel te corrigeren. Nogal precies dus. Hierdoor heeft de Astron slechts een afwijking van één seconde per 100.000 jaar. Uiteraard kan je de tijd ook handmatig instellen.

Een comfortabele conclusie

De titanium Seiko Astron GPS Solar SSH003J1

Seiko Astron GPS Solar SSH003J1

De titanium Seiko Astron GPS Solar SSH003J1 is een heerlijk functioneel draaghorloge dat niet vaak af hoeft. Je kunt ermee zwemmen bijvoorbeeld. En ook mee zonnen want zo houd je het horloge opgeladen. Bovendien geeft het horloge altijd de juiste tijd zonder dat je je daar druk over hoeft te maken. De afmetingen, kastvorm en het gebruikte materiaal maken het tot een zeer comfortabel horloge. Nu nog een wereld terugkrijgen waarin we weer comfortabel kunnen reizen om al die functies in de praktijk uit te proberen.

Voor meer informatie: www.seiko.nl