Kiezen tussen Greubel Forsey en Bernhard Lederer

Deze gecompliceerde kwestie oplossen vereist precisie

Kiezen tussen Greubel Forsey en Bernhard Lederer

Van de Greubel Forsey Balancier S in lichtgewicht titanium worden slechts 18 exemplaren gebouwd. En de Bernhard Lederer Central Impulse Chronometer. Kiezen tussen Greubel Forsey en Bernhard Lederer is net zo gecompliceerd als de twee horlogecreaties zelf. Maar we gaan het tóch proberen!

Kiezen tussen Greubel Forsey en Bernhard Lederer: Greubel Forsey Balancier S

Vorig jaar december lanceerde Greubel Forsey de GMT Sport. Een horloge met een ergonomische 45 mm kast in titanium die niet op de pols ligt, maar deze gedeeltelijk omsluit. We hebben het horloge in het echt gedragen en foto’s doen het horloge geen recht. Pas wanneer je de vreemd ogende kast om de pols ziet en deze bijna als traditioneel rond oogt, komt het horloge tot leven. En in die tot 100 meter waterdichte ei-vormige kast tikt een GMT-uurwerk met driedimensionale wereldbol en een gekantelde tourbillon. En waar een traditionele tourbillon draait met één omwenteling per minuut doet deze dat in 24 seconden. De GMT Sport met rubber band is het eerste horloge van ‘GF’ dat als sporthorloge is gepositioneerd. Maar het is in alles een echte GF. En de Balancier S gaat op de door de GMT Sport ingeslagen weg verder.

Kiezen tussen Greubel Forsey en Bernhard Lederer

Greubel Forsey Balancier S

Zelfde kast, zelfde band, maar de tourbillon ontbreekt

De Balancier S maakt gebruik van dezelfde lichtgewicht kast als de GMT Sport. En ook de rubber band ontbreekt niet. Wat wel ontbreekt is een tourbillon. Wat?! Geen tourbillon! Nee, geen tourbillon. En toch is de Balancier S een echte GF. ontbreekt in deze creatie. Maar dat maakt het horloge niet minder visueel spectaculair. Zo is het grote, zelf ontwikkelde en gebouwde balanswiel met een doorsnede van 12,6 mm dat onder een hoek van dertig graden heen en weer schommelt, een theatrale horloge-voorstelling. De tikfrequentie van het met de hand op te winden uurwerk is een gestage 21,600 vibraties per uur (3 Hz). En de gangreserve is een comfortabele 72 uur.

Kiezen tussen Greubel Forsey en Bernhard Lederer

Dit kan alleen maar een Greubel Forsey zijn

Schatplichtig aan oude meesters

Hoewel de look van het uurwerk modern is, zijn de details eerder traditioneel. De afwerking van een GF is schatplichtig aan en geïnspireerd door de beste meesterhorlogemakers van de 18e en 19e eeuw, vandaar. De belangrijkste platen en bruggen van het uurwerk zijn gemaakt van titanium, in plaats van het conventionele messing. Maar ze zijn nog steeds afgewerkt met matte, verzonken oppervlakken en verhoogde, gepolijste randen. Ook heel bijzonder is dat alle bruggen ook scherpe binnenhoeken hebben. Dat is een detail dat beduidend meer handwerk vereist dan meer gebruikelijke afgeronde hoeken. De wijzers zijn geplaatst op hoge, hoekige, tweekleurige brug die een zeer ruimtelijk effect creëert. En meer zicht biedt op wat eronder allemaal gebeurt.

Kiezen tussen Greubel Forsey en Bernhard Lederer

De rubberband is in de kast geintegreerd en voorzien van bajonetsluiting. Maar het uurwerk steelt de understated show

De Balancier S is géén instapmodel

Van de Balancier S worden 18 stuks gebouwd en de prijs ligt om nabij de 195.000 euro zonder BTW. Dat is met een beetje goede wil schappelijk te noemen. Voor een gemiddelde Greubel Forsey ben je al snel drie tot vier ton kwijt. Maar we weigeren om de Balancier S een instapmodel te noemen.

Voor meer informatie: www.greubelforsey.com

 

Kiezen tussen Greubel Forsey en Bernhard Lederer: Bernhard Lederer Central Impulse Chronometer (CIC)

Kiezen tussen Greubel Forsey en Bernhard Lederer

Bernhard Lederer Central Impulse Chronometer

De naam Bernhard Lederer komt je misschien bekend voor. De Duitse horlogemaker was namelijk de man achter de opmerkelijke horloges van BLU. En dat merk dat in 2002 werd opgericht stond weer voor Bernhard Lederer Universe. Ruimtelijke, dynamische en zeer gecompliceerde horloges werden gebouwd. Zijn tijd ver vooruit. Te ver, want BLU is niet meer. Maar Bernhard Lederer nog steeds wel degelijk. Lederer, lid van de Académie Horlogère des Créateurs Indépendants (AHCI) sinds de oprichting in 1985, is een uurwerkveteraan. Tegenwoordig levert hij uurwerken en complicaties via zijn bedrijf MHM (Manufacture de Haute Horlogerie et Micromécanique). Maar ook onder eigen naam. En zijn nieuwste creatie heet Central Impulse Chronometer (CIC).

Net als Breguet en Daniels

Deze 44 mm x 12,2 mm CIC oogt eenvoudig. Slechts de wijzers voor de uren, minuten en kleine seconden zijn te zien in de versie met lichte wijzerplaat. Maar zoals zo vaak is het de schijn die bedriegt. Het uurwerk is namelijk uitgerust met een échappement naturel (ooit uitgevonden door Abraham Louis Breguet en meest recent door George Daniels gebruikt) en twee remontoire systemen. Alles om de energie uit de twee hoofdveren zo goed mogelijk te benutten. Dat komt de gangreserve en de precisie ten goede. En al die uurwerktechniek is van een verbijsterende schoonheid. En gecompliceerdheid!

Kiezen tussen Greubel Forsey en Bernhard Lederer

Een uurwerk om je vingers bij af te likken

Unieke constructie, uniek geluid

Opmerkelijk aan een weinig gebruikt, want zeer delicaat échappement naturel is dat de contacten zo licht en zacht zijn dat het opmerkelijk stil klinkt. Bovendien weerklinkt elke 5 seconden een uniek geluid wanneer één van de twee elkaar afwisselende remontoires met constante kracht in actie komt. En die staan aan het einde van twee afzonderlijke tandwieltreinen. Door de geometrie van de echappementdelen te optimaliseren is de wrijving van de echappement tot een minimum beperkt. En dat leidt tot chronometer-prestaties. Hoewel technisch intimiderend, is de CIC eenvoudig te bedienen. Alles gaat via de kroon. Zowel gelijkstellen als he tegelijk opwinden van de twee veertonnen.

Dicht of open CIC?

Kiezen tussen Greubel Forsey en Bernhard Lederer

De meest ingetogen versie van de CIC heeft een geheel dichte wijzerplaat

De CIC heeft een verrassend dunnen kast met een gewelfd saffierglas aan de voorkant en een nog hogere koepel aan de achterkant van de kast. En van de twee versies zijn 50 stuks in totaal verkrijgbaar. De variant in roségoud heeft een lichtgrijze dichte wijzerplaat. En de witgouden versie heeft een gedeeltelijk opengewerkte leigrijze wijzerplaat. De prijs van beide varianten bedraagt 128.000 Zwitserse francs. Zonder BTW welteverstaan.

Voor meer informatie: www.bernhard-lederer.com

Kiezen tussen Greubel Forsey en Bernhard Lederer: de keuze van Horloge.info

Wat een anticlimax, we kunnen niet kiezen. De horloges streven allebei naar precisie en doen dat op uitzonderlijke wijze, maar ze zijn eigenlijk te verschillend om met elkaar te vergelijken om tot een uitgebalanceerde keuze te komen. Maar we doen het toch. Voor de zomer de Greubel Forsey en voor als weer wat kouder wordt de Bernhard Lederer. Zo, opgelost.