Greubel Forsey GMT Sport

met Tourbillon 24 Secondes en driedimensionale Aarde

Greubel Forsey GMT Sport

Wie nog twijfelde aan de heerschappij van het super-de-luxe sporthorloge, hier is het definitieve bewijs. De Greubel Forsey GMT Sport is een titanium haute horlogerie-creatie voorzien van de karakteristieke Tourbillon 24 Secondes. En natuurlijk een driedimensionale wereldbol voor wereldtijden.

Greubel Forsey GMT Sport

De titanium Greubel Forsey GMT Sport

Alles is urban, alles is sportief. Onlangs introduceerde A. Lange & Söhne hun eerste horloge dat goed staat bij sneakers, de Odysseus. En nu komt ook Greubel Forsey uit La Chaux-de-Fonds met een eerste sportcreatie. De Greubel Forsey GMT Sport heeft een lichtgewicht en ultrasterke titanium kast met een eivormige lunette en geïntegreerde nokken. En waterdicht tot 100 meter, want we hebben het hier over een heus sportief horloge. Heel typisch voor een Greubel Forsey zijn de aanwezigheid van de Tourbillon 24 Secondes en de driedimensionale wereldbol voor de weergave van 24 tijdzones.

Een wereldtijdenhorloge met een missie

Greubel Forsey is ooit opgericht met als missie de horlogewereld te verrijken met nieuwe uitvindingen en uurwerkinnovaties. Daar komen we zo nog op terug. Maar nu eerst een ergonomische uitvinding, de 45 mm kast. Deze is volledig nieuw zo te zien buitengewoon comfortabel. De gebogen eivorm kromt om de pols. Daar komen vier patenten aan te pas. En natuurlijk een geïntegreerde band, want zo’n band is koning tegenwoordig. Opvallend is de lunette met gegraveerde woorden. Ook zo’n typisch dingetje als het gaat om Greubel Forsey-horloges, er is altijd voldoende te lezen. Dit keer zijn het de waarden van het horlogehuis.

Greubel Forsey GMT Sport

Genoeg te zien en te lezen en dus typisch Greubel Forsey deze nieuwe GMT Sport

Aandachtrekkende architectuur

Aan de voorzijde van de Greubel Forsey GMT Sport vechten een aantal elementen om de aandacht. De wereldbol en de tourbillon zijn bekende verschijningen. Maar de gebogen brug waar de uren- en minutenwijzer op geplaatst zijn is nieuw. De constructie geeft nog meer diepte en nog meer architectonisch vernuft aan het uurwerk. De driehoekige uiteinden van de pijlvormige wijzers en de markeringen op de minutenring zijn voorzien van lichtgevend materiaal voor goede zichtbaarheid in het donker. Tussen 10 en 11 uur is een subdial te zien die de kleine seconden combineert met een tweede tijdzone.

Een snelle tourbillon onder een hoek

Het handopwinduurwerk met twee veertonnen is goed voor 72 uur gangreserve. En op 3 uur is de stand van (energie)zaken te zien. Elk van de 435 componenten van het uurwerk voldoen aan de strenge criteria van het Greubel Forsey Atelier. Dat betekent dat ze met de hand en met de grootste zorg zijn afgewerkt en versierd. Zo is de brug van de Tourbillon 24 Secondes die op 1 uur is te zien, hoogglans zwart gepolijst. De 24 Seconds Tourbillon is de derde fundamentele uitvinding van Greubel Forsey op het gebied van de tourbillon, na de Double Tourbillon 30° en de Quadruple Tourbillon. Deze mechanische ‘wervelwind’ valt op door de kooi op een hoek 25°. Bovendien maakt de tourbillon een volledige rotatie in 24 seconden. De hogere snelheid en de inventieve hellingshoek, verbeteren de chronometrische prestaties.

Greubel Forsey GMT Sport

Met blauwe rubberband oogt de Greubel Forsey GMT Sport het sportiefst

De miniatuuraarde draait in 24 uur om zijn as

Ook aanwezig in de Greubel Forsey GMT Sport zijn het GMT-mechanisme en de wereldtijden met wereldbol. Het werd voor het eerst gepresenteerd in 2011, maar heeft nog niets aan zeggingskracht verloren. De miniatuuraarde draait tegen de klok in om zijn as in 24 uur. Het is omgeven door een saffierkristallen ring met 24-uurs indicatie in licht en donker voor dag/nacht-indicatie. Aan de achterzijde van het horloge zijn de steden te zien die passen bij de wereldtijden plus een indicator voor UTC Universal en Summer Time. De twee drukkers aan de linkerkant van de kast zorgen voor de bediening. De ene om de tweede tijdzone te selecteren en de andere voor het synchroniseren van de lokale tijd met de wereldbol. Let trouwens ook op de kroon van titanium en rubber die gebruikt wordt voor het opwinden van het uurwerk. Doet enigszins denken aan Richard Mille. Enigszins.

Greubel Forsey GMT Sport

Het gecompliceerde tourbillon-uurwerk is een spektakelstuk van het allerhoogste niveau

Greubel Forsey GMT Sport vs. Hand Made 1

Greubel Forsey maakt per jaar minder dan 100 horloges. En toch lukt het de kleine manufactuur horloges te bouwen die uiterst verschillend zijn. Zo is de Hand Made 1 een historisch experiment in puurheid. De GMT Sport is juist een contemporain horloge met voeling voor trends. Qua uiterlijk hebben de horloges niets met elkaar gemeen. Maar wie kijkt naar afwerking, toewijding en techniek ziet dat de onvervalste horlogeliefde van Robert Greubel en Stephen Forsey die hieraan ten grondslag ligt, de twee uitersten met elkaar verbinden. De Greubel Forsey GMT Sport wordt gemaakt in een beperkte oplage van 11 stuks. En de keuze is uit een zwarte of blauwe band van soepel rubber met een vouwsluiting. De prijs? Dat is toch bijzaak?

Voor meer informatie: www.greubelforsey.com