Greubel Forsey Hand Made 1

Te mooi om waar te zijn. Of toch niet?

Greubel Forsey Hand Made 1

Gisteren maakten we melding van een aanstormende horlogerevolutie. En vandaag is het tijd voor een horloge-idylle. De Greubel Forsey Hand Made 1 is pure horlogerie gemaakt onder ideale omstandigheden. En met een filosofie die ver weg blijft van commercie, marketing en winstbejag.

Het is bijna te mooi om waar te zijn. In een stokoude boerderij die hypermodern is gerestaureerd, aan de rand van de Zwitserse horlogestad La-Chaux-de-Fonds, zetelt Greubel Forsey. Hier worden per jaar slechts een stuk of 100 horloges gebouwd. Horloges die op zoek zijn naar de essentie van tijd. Zeer gecompliceerde creaties met existentiële trekjes. Steven Forsey, de helft van het merk dat in 2004 werd opgericht, Robert Greubel is de andere helft, legt uit: “De focus bij Greubel Forsey ligt op het begrijpen van de mechanismen van tijdmeting. Onze interesse als horlogemaker is om onderzoek te doen en te innoveren. Daarom hebben we ons eigen laboratorium in het leven geroepen.” En dat het laboratorium de experimenten verkoopt is bijzaak. Misschien niet voor Richemont dat een belang heeft van 20 procent in het horlogehuis(je) maar in ieder geval wel voor de grondleggers.

6.000 uur handwerk

Greubel Forsey Hand Made 1

Het handgemaakte uurwerk heeft 272 onderdelen

Nieuwste tijdexperiment is de Greubel Forsey Hand Made 1. Het nieuwste horloge mist de behoorlijk overdadige vormgeving van bijvoorbeeld de GPHG-prijswinnende Grande Sonnerie. De Hand made 1 is eigenlijk puur retro, maar dan op de Greubel Forsey-manier. Het horloge gaat namelijk terug naar de basis van de uurwerkmakerij. In de naam van het horloge ligt namelijk al verscholen dat we te maken hebben met handwerk. En daarmee gaat het horloge dus terug naar de basis toen computergestuurde CNC-machines niet bestonden. Maar het voorbijgaan aan moderne productiemethoden klinkt misschien idyllisch, het maakt het maken van een horloge ook niet bepaald eenvoudiger. En toch is het gelukt 95 procent van het horloge – inclusief de delicate balanseveer – met handbediend gereedschap te creëren. Daar was 6.000 uur arbeid voor nodig. Inderdaad, 6.000 uur.

Greubel Forsey Hand Made 1

De 43,5 mm Greubel Forsey Hand Made 1

272 componenten en een tourbillon

En na 6.000 uur is een horloge tot stand gekomen dat verbazingwekkend eenvoudig oogt. Maar het uiterlijk is wat dat betreft misleidend. Zo bestaat de 43,5 mm diameter x 13,5 mm witgouden kast uit 32 verschillende onderdelen. En het uurwerk is opgebouwd uit 272 componenten. Handgemaakt, stuks voor stuk, vergeet dat niet. Ook de tourbillon (zonder tourbillon zou het geen echte Greubel Forsey zijn) op 7 uur. En ook de kleine seconde op 5 uur met een opengewerkte wijzerplaat met een geëmailleerde rand. Wat ook onmiddellijk in het oog springt zijn de prominente champagnekleurige bruggen met een ruwe afwerking. Het resultaat is een intens technische uitstraling.

De puriteinse Greubel Forsey Hand Made 1

Het project startte op nul en dat betekende dat alles compleet nieuw bedacht en gebouwd moest worden. Het nieuwe kaliber werd helemaal opnieuw ontworpen. Dat moest wel, omdat het gebouwd moes worden zonder hulp van moderne machines. De bruine leren band met wit stiksel past goed in de hedendaagse retro-trend, maar de Greubel Forsey Hand Made 1 gaat veel en veel verder dan retro. Het horloge is de gematerialiseerde extreem puriteinse visie op uurwerken. Het is een experiment uit een tijdlaboratorium. En dat het experiment ook nog eens fenomenaal oogt, is een mooie meevaller.

Voor meer informatie en de prijs van de Greubel Forsey Hand Made 1: www.greubelforsey.com