De vernieuwde en opgewaardeerde Omega Speedmaster

De Moonwatch is nu Master Chronometer-gecertificeerd

De vernieuwde en opgewaardeerde Omega Speedmaster

De stalen Omega Speedmaster 321 haalde ons 2020 jaaroverzicht. En 2021 wordt gelanceerd met de vernieuwde en opgewaardeerde Omega Speedmaster. Acht varianten verschijnen waaronder versies in staal, 18K Sedna roségoud en 18K Canopus witgoud. Co-Axial Master Chronometer kaliber 3861 zorgt voor de met een certificaat beloonde accuratesse .

De vernieuwde en opgewaardeerde Omega Speedmaster

De nieuwe Moonwatch is behalve in staal ook verkrijgbaar in warm Sedna goud en koel Canopus goud, legeringen die exlcusief zijn voor Omega

De volledige naam van de nieuwste ‘Speedy’ is Omega Speedmaster Moonwatch Professional Co-Axial Master Chronometer Chronograph 42 mm. Het is een evolutiemodel van misschien wel de beroemdste chronograaf ter wereld. Geheel trouw aan de huidige trend is de nieuwe Moonwatch ontworpen met vintage voorgangers in het achterhoofd. Maar het uurwerk is zo modern mogelijk. En misschien moeten we dan ook maar met het uurwerk beginnen. Het met de hand op te winden Co-Axial Master Chronometer kaliber 3861 dat ook te vinden is in de onlangs gelanceerde Speedmaster Moonwatch “Silver Snoopy Award” 50Th Anniversary is een nieuwe en verbeterde versie van kaliber 1861, de ‘motor’ die de Moonwatch decennialang probleemloos aandreef.

De vernieuwde en opgewaardeerde Omega Speedmaster

De Dot Over Ninety oftewel DON lunette van zwart geanodiseerd aluminium

Van 1/5e naar 1/3e

Het tikgetal is omlaag gegaan van 28.800 vibraties per uur naar 21.600 vibraties per uur. En daardoor bedraagt de gangreserve 50 uur. Dat verminderde tikgetal heeft ook gevolgen die zichtbaar zijn op de wijzerplaat. Zo is de minutenmarkering is nu opgesplitst in drie in plaats van vijf delen. Het oude model heeft een aanduiding die was ingedeeld om 1/5e van een seconde te tonen.

De vernieuwde en opgewaardeerde Omega Speedmaster

Staal met saffierglas om de pols Foto Watching + Horloge.info

De verlaagde tikfrequentie vereiste in de vernieuwde en opgewaardeerde Omega Speedmaster een schaalverdeling die 1/3e  van een seconde toont. De frequentie werd misschien verlaagd – net als de accuratesse van de chronograaf -, maar omdat de nieuwste Moonwatch nu een chronometer is, betekent de verlaging uiteindelijk tóch een verhoging. Volgt u het nog?

De vernieuwde en opgewaardeerde Omega Speedmaster

Het kaliber 3861 tikt in elke versie van de nieuwe Moonwatch, maar in de versie met Hesalite kunststofglas is het niet zichtbaar

Oude versus nieuwe Speedy

Het nieuwe kaliber 3861 beschikt over alle technologische toeters en bellen die de hedendaagse uurwerken van Omega kenmerken. Denk aan een Si14 silicium spiraalveer en non-ferro legeringen voor het echappement waardoor het uurwerk sterk anti-magnetisch is geworden. Bestand tegen magnetische velden van 15.000 Gauss voor wie het exact wil weten. Maar een verbeterd kaliber betekent vaak ook een hogere prijs. En dat is dus ook bij de vernieuwde en opgewaardeerde Omega Speedmaster het geval. De nieuwe Moonwatch is in vergelijking met zijn voorganger met kaliber 1861 iets meer dan 25% duurder, 6.200 euro om precies te zijn voor de ‘instapper’ met Hesalite kunststofglas en stalen band. De oude Moonwatch 311.30.42.30.01.005 met stalen band – het horloge dat dienst doet als klok op Horloge.info –  die wordt uitgefaseerd heeft een prijs van 4.900 euro.

De vernieuwde en opgewaardeerde Omega Speedmaster

Sedna goud is een exclusieve Omega-legering. Ook goed zichtbaar zijn de verzonken subdials in de stepped dial en het bolle saffierglas

Stepped dial, DON en zwart geanodiseerd aluminium

Wat is er behalve het uurwerk nog meer veranderd aan de vernieuwde en opgewaardeerde Omega Speedmaster? Nou, het uiterlijk op zeer subtiele wijze. Inspiratie werd gevonden in de vierde generatie ‘maanhorloges’, de ST 105.012 die in 1969 gedragen werd door de astronauten van de Apollo 11-missie prijkte.

De vernieuwde en opgewaardeerde Omega Speedmaster

Van links naar rechts witgoud, staal met Hesalite (geen gepolijste schakels) en staal met saffierglas (wel gepolijste schakels) Foto Watching + Horloge.info

Dat uit zich in de klassieke asymmetrische kast, de verhoogde wijzerplaat – stepped dial -, de dubbel afgeschuinde achterkant en de stip boven het cijfer 90 op de tachymeterschaal (DON = Dot Over Ninety). In een tijd waarin lunettes bij voorkeur worden uitgevoerd in krasbestendig, keihard keramiek heeft Omega hier gekozen voor historisch correcte, zwart geanodiseerde aluminium lunette. Smaakvol want zowel historisch correct als minder glimmend.

De vernieuwde en opgewaardeerde Omega Speedmaster

De band met vijf horizontale, gebolde schakels is nieuw, maar heeft een retro-vormgeving

Zelfs de schakelband met vijf gebolde schakels op een rij is nadrukkelijk gemodelleerd naar een vintage exemplaar. De Moonwatch die wordt opgevolgd heeft een band met drie horizontale schakels. De drukknopsluiting en geschroefde schakels zijn evenwel een modern constructies. De kast meet nog steeds 42 mm en ook de 50 meter waterdichtheid is hetzelfde gebleven. Maar de dubbele kastbodem oogt nu als het vintage origineel. Het saffieren venster dat het uurwerk onthult is wel nieuw. Op de ‘instapper’ met Hesalite is de bodem echter dicht.

De vernieuwde en opgewaardeerde Omega Speedmaster

De nieuwe vouwsluiting heeft een breedte van 15 mm en de bandaanzet aan de kast is 20 mm breed

Ideeën en gedachten over de vernieuwde en opgewaardeerde Omega Speedmaster

Evolutie, geen revolutie. Vooruitgang met gevoel voor het verleden. Als het gaat over het uiterlijk van de vernieuwde en opgewaardeerde Omega Speedmaster kunnen we kort zijn. Het is een Moonwatch en daar is alles mee gezegd. Mooi of lelijk zijn niet van toepassing op een absoluut horloge-icoon.

De vernieuwde en opgewaardeerde Omega Speedmaster

Witgoud om de pols Foto Watching + Horloge.info

Is de nieuwe Speedy te behouden vormgegeven? Nee, dat vinden we niet. Omega heeft een catalogus vol met retro-geïnspireerde horloges waar het beige Luminova bijna letterlijk vanaf druipt. Maar de vernieuwde en opgewaardeerde Omega Speedmaster Moonwatch Professional Co-Axial Master Chronometer Chronograph 42 mm is een veel subtieler gecreëerd horloge. En evolutie gaat nu eenmaal langzaam. Heel langzaam. Het is aan de fijnproever om de verschillen, historische kenmerken en mechanische innovaties op te merken en te waarderen. Die zijn er genoeg.De vernieuwde en opgewaardeerde Omega Speedmaster

De vernieuwde en opgewaardeerde Omega Speedmaster Moonwatch Professional Co-Axial Master Chronometer Chronograph 42 mm: referenties en prijzen

Ref. 310.30.42.50.01.001 (staal, saffierglas, stalen band) 7.100 euro
Ref. 310.32.42.50.01.002 (staal, saffierglas, leren band) 6.800 euro

Ref. 310.30.42.50.01.001 (staal, Hesalite, bracelet) 6.200 euro
Ref. 310.32.42.50.01.001 (staal, Hesalite, nylon band) 5.900 euroDe vernieuwde en opgewaardeerde Omega Speedmaster

Ref. 310.60.42.50.02.001 (Canopus goud, gouden band) 45.100 euro
Ref. 310.63.42.50.02.001 (Canopus goud, leren band) 30.200 euro

Ref. 310.60.42.50.01.001 (Sedna goud, gouden band) 34.600 euro
Ref. 310.63.42.50.01.001 (Sedna goud, leren band) 24.500 euroDe vernieuwde en opgewaardeerde Omega Speedmaster

Voor meer informatie: www.omegawatches.com