De Tudor Black Bay Ceramic is gearriveerd

De eerste METAS-gecertificeerde Tudor

Tudor is on a roll. Tijdens Watches & Wonders 2021 was de Tudor Black Bay Fifty-Eight 925 één van onze favorieten en het merk komt weer met iets moois in de vorm van de Black Bay Ceramic. Naast die verleidelijke looks is het ook de eerste METAS-gecertificeerde Tudor. Een Master Chronometer dus. Redenen om Tudor niet mee te nemen in je keuzeproces? Geen.

Voordat je denkt; maar Omega heeft toch Master Chronometers? Klopt, maar het Zwitserse Federaal Instituut voor Metrologie bezit de aanduiding. Eén die Omega voor het eerste introduceerde met de Globemaster in 2015. Nadat ze in 2014 met METAS werkten aan een term om horloges een stapje boven de ‘gewone’ chronometer-aanduiding te plaatsen.

De Tudor Black Bay Ceramic gaat voor een ’tactical’ look

Master Chronometer

Nu is de Tudor Black Bay Ceramic na zes jaar het eerste horloge buiten Omega dat de term mag gebruiken. In het kort moet je voldoen aan het volgende: Swiss-made zijn, COSC-gecertificeerd, plus een aantal additionele pittige tests. Zo wordt het horloge in zes posities getest op twee gangreserve-niveaus – 100 en 33 procent – is er een waterbestendigheid-test, een gangreserve-test en een proef om de weerbaarheid tegen magnetische velden te testen.

Het nieuwe MT5602-1U manufactuur-uurwerk in actie

Anti-magnetisch

De Black Bay Ceramic kan minstens 15.000 gauss aan, wat genoeg is voor het dagelijkse leven. Naast het anti-magnetisme is de nauwkeurigheid een zeer belangrijke. Waar een COSC-certificering staat voor een precisie van -4/+6 seconden per dag, moet een METAS-certificering staan voor 0/+5 seconden per dag. Nogal een verschil. Al dit indrukwekkends lukt door het nieuwe in-house caliber MT5602-1U met een gangreserve van 70 uur, een silicium balansveer en een zwarte opengewerkte tungsten rotor.

De Black Bay Ceramic op de bijgeleverde stoffen band

Tudor gaat voor de tactical look

Technisch goed onderlegd, maar het oog wil ook wat. Door naar het zwarte keramiek. Het materiaal geeft de Tudor een coole tactical look die wat ons betreft erg goed werkt in combinatie met de bijgeleverde stoffen band met crèmekleurige streep. Standaard zit er een hybride lederen en rubberen band aan met een 316L stalen sluiting met zwarte PVD-coating.

De keramische monobloc-kast is gezandstraald met gepolijste randen, waar de keramische lunette-insert een gezonnestraalde afwerking heeft. De zwarte wijzerplaat is goed afleesbaar door de offwhite uur-indexen en de bekende snowflake-wijzers. Met een Super-LumiNova coating, dat spreekt. Een gebold saffierglas maakt het af.

En de snowflake wijzers mogen natuurlijk niet ontbreken

Only Watch 2019

Belangrijk om te melden is dat de Ceramic een ‘standaard’ Black Bay is en niet de wat meer vintage ogende Black Bay Fifty-Eight met zijn diameter van 39mm. De zwarte 41mm Tudor Black Bay Ceramic, met een waterbestendigheid van 200 meter, is een waardige toevoeging aan Tudors portfolio. De eerste in serie geproduceerde keramische Tudor. De primeur was namelijk in 2019 voor de Black Bay Ceramic One. Een horloge dat het merk veilde tijdens Only Watch 2019.

Tudor Black Bay Ceramic

Competitief

Met een aantrekkelijke prijs van €4.480 is de nieuwe Tudor Black Bay Ceramic zeer competitief. We zijn erg benieuwd wat het antwoord van andere merken zal worden. En wie zich binnenkort als derde bij het Federaal Instituut voor Metrologie zal melden… Wordt vervolgd.

Tudor Black Bay Ceramic 

Uurwerk: Manufactuur MT5602-1U – Tikgetal: 28.800 – Gangreserve: 70 uur – Kast: Keramiek – Diameter: 41 millimeter – Lunette: Zwart PVD 316L staal met zwarte keramische schijf – Glas: saffierglas – Waterbestendigheid: 200 meter – Band: hybride leder/rubber & stoffen band – Prijs: €4.480