IWC maakt anderhalve smartwatches

Kurt Klaus schittert in de ‘A SMART WATCH AND A HALF’-campagne

IWC maakt anderhalve smartwatches

Laten we de week met een komische noot beginnen. Met een drietal filmpjes die deel uitmaken van IWC’s ‘A SMART WATCH AND A HALF’-campagne die op YouTube te zien is. IWC maakt anderhalve smartwatches en zet meesterhorlogemaker Kurt Klaus in als ‘mystery shopper’ in een smartwatch-winkel.

De setting in de drie ‘A SMART WATCH AND A HALF’-filmpjes is als volgt. Meesterhorlogemaker Kurt Klaus – de man die in 1985 met de Da Vinci Perpetual Calendar Chronograph IWC nieuw elan gaf – is in een winkel. Een moderne winkel die velen van ons zeer bekend voorkomt. Klaus is in gesprek met een winkel-assistent en hij krijgt uitleg over smartwatches. In elke filmpje komt een ander aspect van de smartwatch naar voren. Zo gaat het eerste filmpje over de gebruikerservaring. Kijk zelf maar.

Het filmpje laat de conclusie over aan de kijker met in beeld de Portugieser Perpetual Calendar van IWC. Dat is een mechanisch horloge met eeuwigdurende kalendercomplicatie die niet van streek raakt door de eigenaardigheden van de Gregoriaanse kalender. De module bestaat uit slechts 80 onderdelen en kan eenvoudig worden aangepast met behulp van de kroon.

Gangreserve versus batterijduur

Vervolgens wordt in het tweede filmpje de aandacht gericht op de batterijduur annex gangreserve. De mechanische zevendaagse gangreserve van het automatische uurwerk versus de smartwatch die telkens opnieuw moet worden aangesloten aan een krachtbron.

De ene update is de andere niet

Ten slotte wordt het aantal updates dat een smartwatch gedurende een jaar nodig heeft onder de aandacht gebracht. De Portugieser Perpetual Calendar kan tot het jaar 2100 zonder ‘update’ omdat het horloge tot die tijd de verschillende maandlengtes herkent en om de vier jaar een schrikkeldag toevoegt. En ook de maanfase kan lang zonder ‘update’ want die wijkt per 577,5 jaar slechts één dag af.

Hollywood-acteur Kurt Klaus

Na de drie filmpjes gezien te hebben, beginnen verschillende gedachten te broeien. Ten eerste is daar het optreden van Kurt Klaus. De horlogemaker op leeftijd is sinds 1957 in dienst van IWC en daar moet het horlogehuis uit Schaffhausen blij mee zijn, want aan hem is een groot komisch acteur verloren gegaan. Serieus grappig, heel innemend en overtuigend en wat Horloge.info betreft mag IWC in de handjes wrijven dat Hollywood hem nooit heeft ontdekt. Volgend jaar een speciale Oscar voor die man!

Verschillen die elkaar aanvullen en niet beconcurreren

Maar wat wil IWC nu eigenlijk zeggen of bereiken met deze nieuwe videocampagne? Is het ‘gevaar’ van de smartwatch na de eerste blinde paniek niet beteugeld? De wereld van het mechanische horloge is een andere dan dat van de smartwatch. En als ze al samenkomen, bijten ze elkaar niet. Kijk naar de horlogeliefhebber die om zijn rechter pols een smartwatch draagt als praktisch hulpmiddel en om de linker een mechanisch horloge met een verhaal. IWC vraagt zich af of traditionele haute horlogerie een moderne, elektronische smartwatch te slim af is. Maar is dat niet een elektrische Kia vergelijken met een hand gebouwde Mercedes-AMG GT? Een Apple Watch Series 5 kost 449 euro een Portugieser Perpetual Calendar heeft een startprijs van 38.200 euro. En zo kunnen we nog wel even doorgaan met het opnoemen van wezenlijke verschillen tussen beide horloges. Verschillen die zo groot zijn dat ze elkaar aanvullen in plaats van beconcurreren.

IWC maakt anderhalve smartwatches

De IWC Da Vici Perpetual Calendar Chronograph Ref. 3750 uit 1985 is het meesterwerk van Kurt Klaus

IWC maakt anderhalve smartwatches met Santoni-banden

IWC is de trotse bouwer van inventieve en duurzame horloges die het predicaat ‘smart’ absoluut verdienen. Mechanische verwondering ontstijgt de kortere opwinding bij een nieuwe generatie smartwatches. Maar soms is een frietje op zijn tijd best lekker. Het hoeft niet altijd kreeft te zijn. En om in het IWC-universum te blijven, je Santoni’s trek je niet aan als je gaat hardlopen, dan is het tijd voor je Nike’s. Een smartwatch die je hardloopsessies bijhoudt en er zo voor zorgt dat je gezond blijft, is ook gewoon ‘smart’. Al was het maar omdat wie langer leeft, langer kan genieten van zijn fascinerende mechanische horloge.

Voor meer informatie over alle ‘slimme’ mechanische creaties uit Schaffhausen: www.iwc.com

P.S.

Opvallend is dat IWC’s stadgenoot H. Moser & Cie. al eerder op ludieke wijze aandacht schonk aan de opkomst van de smartwatch. Het kleine horlogehuis uit Schaffhausen bouwde namelijk al een mechanisch horloge met het uiterlijk van een Apple Watch. Misschien zit er iets in het water van de Rijn dat langs beide merken stroomt…