Royal Oak Perpetual Calendar White Ceramic

Dromen van een witte Kerst met Audemars Piguet

Royal Oak Perpetual Calendar White Ceramic

Dromen van een witte Kerst. Dromen van een vette kerst. Mag best. Op ons verlanglijstje staat in ieder geval de Audemars Piguet Royal Oak Perpetual Calendar White Ceramic. Wat een feestelijk horloge. En zo veelzijdig. Want ook in de zomer staat het horloge vast zijn mannetje.

Royal Oak Perpetual Calendar White Ceramic

Audemars Piguet Royal Oak Perpetual Calendar White Ceramic

Vrede op aarde. Ja, dat vooral. Maar op horologisch gebied hebben we natuurlijk ook wel wat te wensen. Een goed doordachte en doorwrochte Top 10 van afgelopen jaar volgt volgende maand. Maar de Audemars Piguet Royal Oak Perpetual Calendar White Ceramic zetten we wel alvast op het verlanglijstje.

Keramiek als staal of witgoud

De zwarte versie van de keramische Royal Oak QP stond in 2017 al op ons verlanglijstje. Maar omdat die lijst nooit bij de juiste mensen is terechtgekomen, zetten we de nieuwe witte versie opnieuw op de lijst. Opvallend aan de witte versie is dat deze niet eens zo heel opvallend is. Natuurlijk, een karakteristiek gevormde Royal Oak-kast en een dito band in wit keramiek is moeilijk over het hoofd te zien, maar toch. De 41 mm diameter van de kast zijn ingetogen. En wanneer het licht er subtiel op schijnt, oogt het krasbestendige keramiek wel wat op staal of witgoud. Misschien is dat ook omdat wit keramiek nooit helemaal helder wit is. Het heeft een levendige witschakering die het keiharde uiterlijk verzacht.

Blauw en zilver en een tapisserie-patroon

Royal Oak Perpetual Calendar White Ceramic

De tapisserie-wijzerplaat is een vaste waarde in een geheel nieuwe keramische omgeving

De wijzerplaat is eigenlijk het meest opvallende onderdeel van de Audemars Piguet Royal Oak Perpetual Calendar White Ceramic. Donkerblauw met witte subdials. En natuurlijk een tapisserie-patroon zoals een goede Royal Oak betaamt. De manier waarop de kalanderfuncties worden aangeduid is opmerkelijk. De week van het jaar wordt aangegeven op de buitenzijde van de wijzerplaat door een wijzer. De zilverkleurige subdials geven de maand en het schrikkeljaar (op 12 uur), de datum (op 3 uur), de dag (op 9 uur) en de maanfase (op 6 uur) weer. De kleine wijzers zijn uitgevoerd in geblauwd staal, de reguliere wijzers voor de tijdweergave in stralend witgoud.

De basis werd in 1967 gelegd

Royal Oak Perpetual Calendar White Ceramic

In de 41 mm kast tikt het automatische kaliber 5134

De aanduidingen op de wijzerplaat maken duidelijk dat daaronder heel wat aan de gang is. En het is het automatische, eeuwigdurende kaliber 5134 dat aan de gang is. Het uurwerk heeft een nogal ongebruikelijke frequentie van 2,75Hz (19.800 vibraties per uur). Kaliber 5134 begint zijn leven als het kaliber 2120. Kaliber 5134 was trouwens ook het uitgangspunt voor de Royal Oak Perpetual Calendar Openworked in zwart keramiek die we vorig maand op Horloge.info toonden. Maar goed, de basis van het kaliber 2120 is weer te vinden in het Jaeger-LeCoultre kaliber 920 dat dateert uit 1967. Het verklaart de gangreserve van slechts 40 uur die kaliber 5134 eruit perst. De basis van het kaliber op leeftijd is een niet al te krachtige hoofdveer. En die is gewoon niet zo krachtig. Een gestapelde dubbele veerton zou de gangreserve flink opkrikken. Maar dan wordt ook het uurwerk dikker. En dat wilde AP niet.

De exclusieve Royal Oak Perpetual Calendar White Ceramic

Royal Oak Perpetual Calendar White Ceramic

De afwerking van het witte keramiek is van een fabuleus hoog niveau

De Royal Oak Perpetual Calendar White Ceramic horloge (ref. 26579CB.OO.1225CB.01) is exclusief verkrijgbaar bij de officiële Audemars Piguet-boetieks wereldwijd. En de prijs ligt rond de 85.000 euro. Het horloge is niet gelimiteerd, maar wel gelimiteerd door productiecapaciteit. En dus zeldzaam en exclusief genoeg om een héél fraai kerstcadeau te zijn.

Voor meer informatie over de verschillende Royal Oak-modellen met eeuwigdurende kalender: www.audemarspiguet.com