Audemars Piguet Royal Oak Perpetual Calendar Openworked

Onbelemmerd zicht op het geskeletteerde kaliber 5135

Audemars Piguet Royal Oak Perpetual Calendar Openworked

De 41 mm Audemars Piguet Royal Oak Perpetual Calendar Openworked in zwart keramiek is de nieuwste QP in de collectie. En met deze sinistere creatie koppelt het horlogehuis uit Le Brassus een spel van licht dat van het oppervlakte kaatst met een open wijzerplaat met zicht op het fabuleuze uurwerk. Plus een maanfase in nachtblauw aventurine.

Audemars Piguet Royal Oak Perpetual Calendar Openworked

De 41 mm Audemars Piguet Royal Oak Perpetual Calendar Openworked met zijn driedimensionale uiterlijk en aventurine maanfase

De Royal Oak Selfwinding Perpetual Calendar Ultra-Thin (26586IP.OO.1240IP.01) met een kast van 6,3 mm hoogte is ’s werelds dunste automatische eeuwigdurende kalender. Het horloge verscheen eerst in prototype versie en later in een productieversie die titanium en platina heel onverwacht met elkaar combineerde. Dat wereldrecord kan alleen worden behaald door in die kast een zeer bijzonder en vooral zeer dun uurwerk te plaatsen. Het kaliber 5133 dat AP gemaakt heeft voor deze recordbreker, is 2,89 mm hoog. En dat is dus inclusief een full-size rotor. Geen micro-rotor en ook geen perifere rotor, maar een traditionele rotor die bovenop het uurwerk ligt. Voor de Audemars Piguet Royal Oak Perpetual Calendar Openworked werd kaliber 5133 overgeslagen, het is te delicaat voor rare fratsen. Daarom werd kaliber 5134 uit de kast gehaald. En vervolgens gingen de horlogemakers hard, maar ook voorzichtig aan het werk. Skeletteren en verfraaien is namelijk een delicaat werkje.

Audemars Piguet Royal Oak Perpetual Calendar Openworked

Het kaliber 5135 is plat maar heeft toch een full size rotor

Audemars Piguet Royal Oak Perpetual Calendar Openworked (26585CE.OO.1225CE.01)

De nieuwe 41 mm x 9,9 mm Audemars Piguet Royal Oak Perpetual Calendar Openworked (26585CE.OO.1225CE.01) wordt aangedreven door het kaliber 5135, zoals het geskeletteerde 5134 nu heet. Dat 29 mm kaliber is een opengewerkt eeuwigdurend kalenderuurwerk met extra verfraaiingen en indicaties voor de week, dag, datum, astronomische maan, maand, schrikkeljaar, uren en minuten. Het is ook nog eens een automatisch uurwerk. Aan de achterzijde van de kast is een saffieren achterdeksel geplaatst die de opengewerkte roségouden rotor onthult. Plus natuurlijk verschillende andere, zeer fraai afgewerkte onderdelen van het haute horlogerie-uurwerk. Dat zijn overigens 374 onderdelen in totaal. Een gangreserve van 40 uur wordt gegarandeerd. En dat wordt behaald dankzij een uurwerk dat tikt met 2,75 Hz, oftewel 19.800 vibraties per uur.

Audemars Piguet Royal Oak Perpetual Calendar Openworked

Audemars Piguet Royal Oak Perpetual Calendar Openworked (26585CE.OO.1225CE.01)

Behalve keramiek ook titanium, roségoud en aventurine

De zwarte Audemars Piguet Royal Oak Perpetual Calendar Openworked (prijs op aanvraag en alleen verkrijgbaar in de AP-boutiques) met geschroefde kroon is waterbestendig tot 20 meter en dus raden we iedereen – nou ja, iedereen, de zeer gelukkigen die zich dit horloge kunnen veroorloven – aan zo ver mogelijk bij water uit de buurt te blijven. Voor de zekerheid. Het horloge met keramische kast, lunette en band heeft ook een titanium onderdeel. En dat is de vouwsluiting. Ander opmerkelijk materiaal is het roségoud dat rond de subdials is te zien en ook op de wijzers en de indexen. En natuurlijk de nachtblauwe aventurine hemel waarin de maanfase is af te lezen.

Voor meer informatie over de verschillende eeuwigdurende kalenders in de collectie: www.audemarspiguet.com