Louis Erard x Alain Silberstein Excellence Regulateur

De besnorde meester van de primaire kleur is terug

Louis Erard x Alain Silberstein Excellence Regulateur

De primaire kleuren die we kennen van Mondriaan, kennen we als horlogeliefhebber ook van de creaties van Alain Silberstein. De Franse besnorde meesterdesigner van het rood, geel en blauw is terug. En bereikbaarder dan ooit met de Louis Erard x Alain Silberstein Excellence Regulateur.

Alain Silberstein is de excentrieke horlogemaker/designer die in Besançon, de stad van Frankrijks bekendste horlogemerk LIP, opgroeide en daar zijn eigen stijl ontwikkelde. Zijn kenmerkende stijl die in de horloges van zijn eigen merk domineerden waren behalve de primaire kleuren de geometrische figuren rond, vierkant en driehoek. Zijn merk verdween, maar de naam en faam van Silberstein bleven intact. En dat leidde onder andere in een fascinerende samenwerking met MB&F.  Helaas is de HM2 Silberstein bepaald zeldzaam én kostbaar.

Louis Erard x Alain Silberstein Excellence Regulateur: 2 x 178 stuks

Louis Erard x Alain Silberstein Excellence Regulateur

Nee, dit is geen kleurplaat

Dan biedt de samenwerking met middenklasse merk Louis Erard een betere kans een echte Silberstein in het bezit en om de pols te krijgen. Louis Erard heeft Silberstein namelijk gevraagd een regulator te ontwerpen. En dat deed de meester. Van de Louis Erard x Alain Silberstein Excellence Regulateur zijn twee varianten gemaakt in een oplage van 178 stuks elk. De basis is een ETA Peseux 7001-uurwerk met Louis Erard RE9 complicatie. De regulator bedient zich van het principe dat de indicaties van de uren, minuten en seconden van elkaar gescheiden worden. Alles om de afleesbaarheid te verbeteren. Handig als het gaat om chronometercompetities waarbij elke seconde van belang is en waarvoor de regulator oorspronkelijk voor is ontworpen. Bij Louis Erard zijn sinds 2003 regulator-horloges in de collectie aanwezig en dus kunnen we gerust spreken van een traditie.

Als een oude klok, maar dan anders

Voor Silberstein was het ontwerpen van de Louis Erard x Alain Silberstein Excellence Regulateur een technische, esthetische en filosofische uitdaging. Tijdens zijn 40-jarige loopbaan als horlogemaker en -bedenker had hij namelijk nog nooit een regulator ontworpen. En de inspiratie voor zijn eerste regulator haalde Silberstein uit klokken op gebouwen die de tijd met slechts één wijzer aanduiden. Ook heldere, strak vormgegeven stationsklokken waren een voedingsbodem voor het uiteindelijke ontwerp.

Primair en geometrisch

Silbersteins ontwerp begint met de centrale minutenwijzer. En vervolgens wordt deze gereduceerd tot de meest basale vorm van een indicator: een pijl. Deze is groot en geel op de zwarte versie, en diepblauw op de witte versie. Deze minutenwijzer wijst naar eenvoudige lijnen zoals die van een stationsklok. De rest van de Louis Erard x Alain Silberstein Excellence Regulateur is ontworpen in dezelfde stijl van geometrische eenvoud: rechthoek, driehoek, cirkel. Heel typisch Silberstein is de uurwijzer in de vorm van een grote rode driehoek, terwijl de seconden worden aangegeven door een slingerende wijzer hand. De kleuren volgen een soortgelijke logica. De primaire kleuren zijn geïnspireerd door de Bauhaus-beweging, een manier voor Louis Erard om hulde te brengen aan de geboorteplaats van het modernisme, dat dit jaar zijn 100ste verjaardag viert.

Louis Erard x Alain Silberstein Excellence Regulateur

Op de achterzijde wordt nog eens extra duidelijk dat de Louis Erard x Alain Silberstein Excellence Regulateur bijzonder is

Blank staal en wit of zwart PCD staal met zwart

Van de 40 mm Louis Erard x Alain Silberstein Excellence Regulateur verschijnt een versie in staal met witte wijzerplaat en bruine leren band. Én een versie in zwart PVD staal met zwarte wijzerplaat en dito band. Bovendien is de oplage, zoals eerder gezegd, beperkt tot 178 stuks per variant. En de prijs is nog even onbekend. Maar zoek de dichtstbijzijnde dealer op de Louis Erard-website en dat wordt snel genoeg duidelijk. En ook of het horloge nog verkrijgbaar is. Wij vinden het in ieder geval een plaatje én een waardig verzamelaarsobject.

Voor meer informatie: www.montres-louiserard.ch