'Black Box', zo luidt de bijnaam voor het bewonderenswaardige horloge dat Alain Silberstein voor MB&F ontwierp. Liefhebbers van MB&F zijn niet eenvoudig te verbazen, maar het is de Franse kunstenaar en horlogeontwerper toch gelukt met zijn visie op de fraaie HM2

Silberstein is bekend vanwege zijn opvallende horloges, waarbij primaire kleuren een prominente rol innemen. Hij geeft serieuze mechanische horlogetechnologie welhaast kinderlijk vorm. Daarmee is zijn werk opvallend, al jarenlang, en zeker niet voor iedereen weggelegd. Zoals veel eigenzinnige kunstenaars mag hij zich evenwel verheugen in een grote schare fans. Vooral in Azië en Rusland is hij zeer populair.


Grenzen
Maximilian Büsser (l) en Alain SilbersteinMaar ook Maximilian Büsser (& Friends = MB&F) behoort tot de groep bewonderaars. Büsser ? ook niet iemand die de makkelijkste weg kiest ? en Silberstein hebben samen Horological Machine No 2.2 ontworpen. Op papier lijkt de combinatie van deze heren riskant, want waar moet dat toe leiden: twee horlogegrootheden die altijd de grenzen opzoeken werken samen werken? Het duo kwam tot een zwart horloge dat de intrigerende naam Black Box draagt. Hoewel het horloge modern aandoet, en dat in technologisch opzicht ook is, ziet Silberstein er meer een ouderwetse fotocamera uit de jaren 1940 in.


Le vrai bonheur est d?avoir sa passion pour métier
klik aan voor een grote afbeeldingHM2 bestond al, en was al eerder door en kunstenaar onder handen genomen. Het horlogeconcept is van MB&F, en deze zwarte versie is ontworpen door Silberstein, die het horloge maken toch al minder traditioneel benadert. En dat maakte hem voor Büsser interessant. Silberstein: “Ik kreeg carte blanche en kwam terug met een black box. Maximilian gaf mij HM2 en zei ‘veel plezier’. Verder niets”. Toen Silberstein zijn ontwerp toonde, was Büsser verbaasd. “Ik had een kleurexplosie verwacht, maar Alain kwam met een gitzwart ontwerp. Daarop heeft hij zeer subtiel zijn stempel gedrukt. Dat zit in kleine dingen, zoals een onopvallende gravure van zijn credo aan de zijkant van de horlogekast. Het black box idee intrigeert enorm, en dat is de kracht van het idee”.


349 onderdelen
het uurwerk - klik aan voor een vergrotingHet horloge heeft de herkenbare, rechthoekige kast (59mm x 38mm x 13mm) van Horological Machine N°2, voor deze limited edition uitgevoerd in titanium met een dofzwarte PVD coating. De twee ‘patrijspoort’ wijzerplaten zijn een vaste waarde van HM2 maar verder is het horloge volledig herzien en zelfs herbouwd met herkenbare Silberstein aspecten en zijn trademark (het blauwe vierkantje, rode driehoekje en de gele stip). De tijdweergave is in de console weergegeven, met verspringende uren links en concentrische retrograde minutenweergave rechts. In de linker console wordt ook de maanfase weergegeven, rechts de datum. Het automatische uurwerk heeft wel iets van een ruimteschip, met cirkelvormige units op de vier hoeken. Het bestaat uit herkenbare onderdelen, 349 in totaal, maar de organisatie daarvan is ongewoon. Het horloge wordt gedragen aan een kalfslederen band met voor dit horloge ontworpen titanium gesp. De bijpassen box, eveneens van leer en titanium, is voorzien van ingebouwde Rüeger thermometer?


Alain Silberstein's Ikrono laat zien dat hij uit de stad van LIP komtNieuwe concepten
Voor mensen die van de nieuwe stijl horloges houden, concepten die van binnen naar buiten zijn ontwikkeld om het mechanische polshorloge na ruim een eeuw eens daadwerkelijk te vernieuwen, is dit een smaakmaker. Merken als Urwerk en Cabestan behoren ook tot deze categorie. De samenwerking die Büsser zoekt, in dit geval met Silberstein, onderstreept zijn artistieke talent.


Volgende keer meer over de excentrieke horlogemaker die in Besançon, de stad van Frankrijks bekenste horlogemerk LIP, opgroeide – en inspiratie opdeed.


www.mbandf.com


Tekst © Horloge.info door Paul Dezentjé