Dit 18-karaats horloge werd eerder deze maand geveild voor $400.050 (ca. €363.000), een record. Met die ongelooflijke prijs is de G-Shock G-D001 in één klap het duurste horloge van het merk.

10 december 2023 markeert een belangrijke dag in de geschiedenis van het Japanse merk Casio, want op deze dag boekte het bedrijf een baanbrekend record. Tijdens een veiling bij veilinghuis Phillips in New York werd met de verkoop van de G-Shock een record gevestigd. Let wel, voor het goede doel.

Maar eerst even terug. In 2018 debuteerde G-Shock met het ‘Dream Project’, dat een gelimiteerde serie van 35 massief gouden horloges omvatte met een prijs van $ 70.000 per stuk. Ter ere van het 40-jarig jubileum heeft G-Shock nu een tweede editie gemaakt.

Hierin komen vier decennia aan geschiedenis samen. Alle gegeven uit die 40 jaar werden ingevoerd in een op maat gemaakt AI-systeem om een ​​3D-model te creëren dat de sterkte, materiaalkwaliteit en productietechnieken maximaliseert. Met als hoogtepunt dit kunststuk.

Dit ziet er ook zeker niet uit als iets dat een menselijke geest alleen zou kunnen bedenken. Kijk bijvoorbeeld naar de luchtige schakels van de band en stukken van de lunette lijken eenvoudigweg aan de zijkant van de kast te bungelen. Het coolste detail zijn de lugs, waar een honingraatnetwerk het horloge aan de band bevestigt.

Maar welke rol speelde AI precies bij het maken van het horloge? Dat was vooral voor het exterieur en om het horloge zo licht en sterk mogelijk te maken. Een woordvoerder van Casio: “We hebben een ontwerpframework gecreëerd en vervolgens de AI-modelgegevens ingevoerd waarop impact optreedt wanneer horloges vallen. Data die Casio gedurende 40 jaar G-Shock-ontwikkeling heeft weten te verzamelen.”

“Een mens zou dit niet alleen kunnen doen!”, aldus een lachende Paul Boutros, Head of Watches in de VS bij veilinghuis Phillips.

Het horloge met een diameter van 41,5 mm wijkt zoals je ziet af van het traditionele G-Shock-ontwerp met een geskeletteerde wijzerplaat en ziet af van het typische digitale display ten gunste van een analoog display. Het beschikt daarnaast over meerder subvensters voor diverse functies, zoals twee tijdzones en een timer.

Dit innovatieve model introduceert ook een geheel nieuw uurwerk: Multi-Band 6, ontworpen voor nauwkeurigheid en het ontvangen van synchronisatiesignalen over de hele wereld. De silicium tandwielen en robijnrode lagers zijn zichtbaar door de geborstelde metalen plaat, terwijl efficiënte zonnecellen op de rand van de wijzerplaat stroom leveren.

Gezien de exclusiviteit is het niet verrassend dat het horloge zo’n hoge prijs opleverde. Maar Casio zelf zal niets terugzien van de opmerkelijke opbrengst. In plaats daarvan worden alle opbrengsten van de G-Shock-veiling gedoneerd aan The Nature Conservancy (TNC), een non-profitorganisatie opgericht in 1951 die zich inzet voor het behoud van land- en waterbronnen over de hele wereld