Horlogeliefhebbers hebben in 2023 genoeg kunnen bewonderen om van te watertanden. En zelfs met wat gewaagde nieuwe releases van de gevestigde merken. Goed om te zien dat dit verder gaat dan oude modellen een vintage update te geven. Hoog tijd dus om onze favorieten van 2023 op een rij te zetten. Neergepend – inclusief mening – door Watching’s en Horloge.info’s Bernard Werk.

Christiaan van der Klaauw Ariadne Collector’s Edition Turquoise

“Serieus onder handen genomen in de HorlogeTest. De uitstekende kleurenkeuze – zalm en turquoise – maakt dit tot één van mijn favorieten van 2023. Gemaakt in samenwerking met Reijersen Juweliers uit Oudewater. De chronograaf, volkalender en maanstaand zijn perfect in harmonie met de turquoise wijzerplaat van het testhorloge dat ik ontving. Dit gaat nog heel veel goeds beloven van CvdK’s nieuwe CEO Pim Koeslag.”

Patek Philippe Calatrava 24-Hour Display Travel Time

“Ons covermodel van Watching nummer twee. Een gewaagde keuze om een 24 uurs-aanduiding te presenteren. Voor wat betreft het aflezen is het even wennen, maar daarna is het horloge fantastisch eenvoudig afleesbaar. De Calatrava 24 Hour Display Travel Time 5224R-001 loopt op kaliber 31-260 PS FUS 24H. Uitgerust met de Travel Time dual time zone-functie en onderscheidt zich door zijn 24-uurs display. Een logisch ontwerp, want het middaguur vind je bovenaan en middernacht onderaan. De marineblauwe wijzerplaat is minimalistisch en uitstekend afleesbaar, versterkt door een dubbele railway-track voor de uren en minuten.”

Breguet Classique Quantième Perpétuel 7327

“Eén blik op het horloge toont waarom ik voor deze heb gekozen in deze lijst. Heerlijk complex en een, tot in het detail, perfecte afwerking. Een horloge dat eenvoudig is voor de drager, maar complex is in zijn uitvoering. In zijn Classique collectie herinterpreteert Breguet de Quantième Perpétuel in twee versies: in rosé- en witgoud. Een ode aan het ambacht van de klassieke horlogemaker met zowel de wijzerplaat als het uurwerk puur Breguet. Naast de tijd vinden we een maanfase, een maandweergave met retrogradewijzer en dag-, datum- en jaaraanduidingen bevinden zich onderaan de wijzerplaat.”

Seiko Prospex Speedtimer SFJ009

“Met dit horloge wordt er bij mij een hersenkwab geactiveerd die terugdenkt aan de Sportura Kinetic Chronograph SLQ001 uit 1998. Een eye catcher van de eerste orde. Gemaakt ter ere van Seiko’s 110e verjaardag in een limited edition van 3.500 stuks. De 1/100 van een seconde chrono heeft een unieke look door z’n vier vensters en loopt op het 8A50 solar powered kaliber. Waterbestendig tot 100 meter.”

Rolex Perpetual 1908

“Hoofdrolspeler in de HorlogeTest van Watching nummer vier dit jaar. Een toekomstige klassieker. Misschien wel de perfecte keuze voor dagelijks gebruik, maar zeker geen ‘gewone’ keuze. Het horloge zelf is geïnspireerd op een model uit 1931, de Oyster Perpetual. Daarom zijn veel van de ontwerpelementen klassiek Rolex, van de minutieus gecanneleerde rand tot de smetteloze witte of zwarte wijzerplaat. Verkrijgbaar in een 18-karaaats geel- of witgouden kast. De Rolex 1908 oogt als een horloge dat ik gerust dagelijks zou willen dragen, en na twee weken om de pols bleek dat ook zo te zijn met een aangename maatvoering van 39mm en een dikte van 9,5mm.”

Rado Anatom

“Gezien en gepast tijdens de Masters of LXRY-beurs in Amsterdam. Een mooi spel van vorm en kleur. De Anatom debuteerde oorspronkelijk in 1983 en zijn naam dankt ‘ie aan de manier waarop hij was ontworpen om zich anatomisch naar je pols te vormen voor comfort. Vanwege de toenmalige beperkingen lukte het niet om de gebogen kast in Rado’s kenmerkende keramiek te vatten. Nu, ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van het horloge, heeft Rado de Anatom teruggebracht en uiteraard deden ze dit in: keramiek.”

Armin Strom Mirrored Force Resonance Manufacture Edition Blue

“Het zal helpen dat ik de makers ervan goed heb leren kennen door de jaren heen, maar Armin Strom blijft überhaupt een bijzonder merk voor mij. Geheel verdiend, want ook zonder die persoonlijke band is wat ze doen zeer indrukwekkend te noemen. Armin Strom heeft vorig jaar zijn gepatenteerde Mirrored Force-uurwerk opnieuw ontworpen, met een nieuwe kast, wijzerplaat en uurwerk. Deze Mirrored Force Resonance in staal met een blauwe wijzerplaat is het resultaat van jarenlang intensief onderzoek door Claude Greisler en de Armin Strom-burelen, Het werkt door middel van de gepatenteerde Resonance Clutch Spring, die de twee spiraalveren rechtstreeks met elkaar verbindt voor de snelste en meest regelmatige resonantietoestand die ooit in een polshorloge is waargenomen.

Chopard L.U.C 1860

“Het covermodel van de nieuwste Watching. Een mix van technische prestaties, esthetische verfijning en het omarmen van manufacture uurwerken. De L.U.C 1860 van Chopard is gemodelleerd naar een uitgave uit 1997, maar de zalmkleurige wijzerplaat geeft hem een vintage uitstraling. Gemaakt van goud is dit één van de meest elegante wijzerplaten die ik de laatste tijd hebben gezien. Met een geguillocheerd midden, een kleine seconde op ‘zes uur’, witgouden Dauphine uren- en minutenwijzers en aangebrachte chevronmarkeringen. Het bewijs dat zalm en een guilloche-afwerking uitstekend samengaan.”

Tudor Pelagos FXD

“Tudor is on a roll. Zeker als je kijkt naar de huidige Black Bay en vintage-geïnspireerde Pelagos-lijnen. Hoewel de Black Bay een groot succes is, is de Pelagos ook niet te onderschatten. Door Tudor ook wel de ‘spirituele opvolger’ genoemd van de duikhorloges die sinds de jaren 50 door de Amerikaanse marine werden gebruikt. Net zoals de Marine Nationale-uitvoering heeft ook deze Pelagos FXD een 42mm titanium kast met ditmaal een zwarte keramische lunette. Waterbestendig tot 200 meter, met aan boord Tudors betrouwbare kaliber MT5602.”

Longines HydroConquest GMT

“Een uitstekend voorbeeld van een veelzijdig reishorloge. De eerste keer sinds de introductie in 2007 dat de HydroConquest een GMT-complicatie krijgt. Je kunt kiezen uit vier verschillende kleurstellingen. Het horloge wordt aangedreven door het L844.5-uurwerk van Longines, met een indrukwekkende gangreserve van 72 uur. GMT-liefhebbers kunnen zich verheugen omdat de L844.5 een quickset biedt voor de lokale uurwijzer, naast andere verfijnde details zoals een silicium balansveer.”

Frederique Constant Classic Tourbillon Meteorite Manufacture

“Het relatief jonge merk met Nederlandse roots (opgericht door de Nederlandse Peter en Aletta Stas) bestaat pas 35 jaar, maar dat is absoluut een viering waard. Nu onder leiding van de tevens Nederlandse Niels Eggerding is Frederique Constant een serieuze speler in de horlogewereld. Dit stuk is met eer een speciale editie, gemaakt ter ere van hun 35-jarig bestaan en het 15-jarig jubileum van FC’s tourbillon kaliber. Gelimiteerd tot 35 stuks. Naast het bijzondere uurwerk in de platinakast is de wijzerplaat van meteoriet net zo indrukwekkend. Afkomstig van een komeet die is neergekomen in Namibië.”

Swatch x Blancpain Scuba Fifty Fathoms

Niet lang na de opening van de Swatch Boutique in de Amsterdamse P.C. Hoofstraat eind dit jaar waren we weer bij de flagship store om de nieuwe Swatch x Blancpain Scuba Fifty Fathoms te zien. Alleen te koop (€390) in de P.C. De collectie bestaat uit vijf modellen met een diameter van 42,3 mm en een dikte van 14,4 mm. De Artic Ocean, Pacific Ocean, Atlantic Ocean, Indian Ocean en Antartic Ocean zijn geïnspireerd op de Fifty Fathoms van Blancpain. Wéér een meestercreatie van Swatch. Niet zo bekend als Omega, maar voor Blancpain een enorme opsteker. En de horloges zien er ook simpelweg goed uit. Net zoals de MoonSwatch heb je hier dus indirect een eerbetoon aan echte horlogeschiedenis om je pols. De Scuba Fifty Fathoms is gemaakt van bioceramic, net zoals de MoonSwatch. De stoffen band is gemaakt van gerecyclede visnetten uit de oceaan. Het uurwerk is Swatch’ eigen mechanische Sistem51. Vandaar de hogere prijs dan de MoonSwatch (€260).