Tekst & Fotografie Bernard Werk

In deze HorlogeTest een klassieke dresswatch van Rolex. Nee, geen Cellini, maar de opvolger die eerder dit jaar werd gepresenteerd. De Rolex Perpetual 1908. Een instant toekomstige klassieker. Misschien wel de perfecte keuze voor dagelijks gebruik, maar met de keuze uit 18-karaats wit- of geelgoud zeker geen ‘gewone’ keuze.

Zeg je Rolex dan denkt de meerderheid meteen aan een sporthorloge, maar niet in deze HorlogeTest. Om de pols is een klassieke dresswatch: de Rolex Perpetual 1908 in 18-karaats geelgoud.

Rolex had behoefte aan een klassieke dresswatch sinds de stopzetting van de Cellini, en het lijkt erop dat het de 1908 is. De Cellini was een Rolex die ik persoonlijk altijd erg mooi heb gevonden. Maar dan heb ik het wel over de laatste reeks, die met een tweede tijd of met een mooie maanfase.

Obama’s Keuze

Het jaar 1908 is van bijzonder belang voor Rolex, aangezien dit het jaar was dat Hans Wilsdorf de naam ‘Rolex’ bedacht en geregistreerd heeft. Het was ook het jaar waarin de Perpetual-collectie werd ingehuldigd, waar de nieuwste throwback op volgt.

Ook het driewijzer Cellini-model horloge dat in 2017 werd geïntroduceerd vond ik zeker de moeite waard. Net zoals de Amerikaanse oudpresident Barack Obama. Hoewel de Cellini type-aanduiding op de wijzerplaat niet geheel mijn smaak was. Deze 1908 is een mooi en een naar deze tijd aangepaste verschijning.

Het horloge zelf is geïnspireerd op een model uit 1931, de Oyster Perpetual. Daarom zijn veel van de ontwerpelementen klassiek Rolex, van de minutieus gecanneleerde rand tot de smetteloze witte of zwarte wijzerplaat. Verkrijgbaar in een 18-karaats geel- of witgouden kast.

Toekomstige Klassieker

Tijdens Watches & Wonder 2023 werd ik aangenaam verrast door het nieuwe model. Ik was meteen in de ban van deze toekomstige klassieker. Voor mij is het een meer verfijnde uitvoering van de Cellini. Een genot om te dragen, kan ik nu uit ervaring zeggen.

Het horloge draagt heel prettig en is ook zeer prettig om naar te kijken. De gouden wijzers contrasteren uitstekend met de wit zilveren wijzerplaat, waardoor de afleesbaarheid uitstekend is.

Rolex noemt dit zelf overigens ‘intense white’. Het ziet er door de lichte korrel in elk geval erg goed uit. Goed geslaagd vind ik ook de opgelegde indexen, de ‘3’, ‘6’ en ‘9’ en natuurlijk… de Rolex-kroon. En als je dan toch met oog voor detail kijkt, dan zie je ook dat de wijzers dezelfde afwerking hebben als de indexen. Met een herkenbare minutenwijzer door zijn andersoortige vorm. Maar ook een ‘railroad track’ om de instelling en leesbaarheid nog meer te verbeteren en de kleine secondewijzer op zes zijn foutloos geëxecuteerd.

De uitstekend afgewerkte alligator lederen band heeft een comfortabele vlindersluiting – dualclasp genoemd door Rolex. Over het algemeen ben ik geen fan van dit soort van vouwsluiting maar deze, met twee symmetrische strips, zit direct comfortabel.

Basis Voor Meer

Tijdens Watches & Wonders werden we dit jaar bij Rolex ook verrast door twee modellen die van een saffierglazen achterdeksel waren voorzien. Het jubileummodel van de Daytona in platina en de 1908. Een lang gekoesterde wens van velen. Want de uurwerken zijn de moeite waard om te bekijken.

In het geval van de 1908 is dat kaliber 7140. Dit uurwerk is voorzien van een Syloxi (silicium)balansveer, een Chronergy-echappement en Paraflex-schokdempers. Waar in de sportievere Rolex wordt gekozen voor een (blauwe) Parachrom balansveer, een combinatie van Niobium en Zirconium, om de strijd tegen magnetisme te winnen, kiest men bij kaliber 7140 voor Syloxi. Het lijkt op metaal, maar dat is het niet.

Het wordt gemaakt van silicium en siliciumoxide en is volledig antimagnetisch. Chronergy wordt gemaakt van nikkel fosfor en is net zo antimagnetisch als Parachrom. Waar we in de horloge-industrie meestal praten over Incabloc of Kiff, heeft Rolex hiermee zijn eigen schokabsorbtiesysteem ontworpen en gepatenteerd.

Nieuw Icoon

Het chronometer uurwerk is niet alleen heel precies, ik heb een kleine gemiddelde +2 gemeten in de diverse posities, het heeft ook een nette gangreserve van ongeveer 66 uur. Rolex heeft bij het kaliber echt de moeite genomen om een tot in de puntjes afgewerkt uurwerk te tonen met hun eigen Côtes de Genève decoratie en de opengewerkte rotor van 18-karaats geelgoud. De Rolex 1908 oogt als een horloge dat ik gerust dagelijks zou willen dragen. Na twee weken om de pols, blijkt dat ook zo te zijn met een aangename maatvoering van 39mm en een dikte van 9.5mm. Ik hou het dan ook bij deze uitvoering in geelgoud met de intens witte wijzerplaat en de deels gepolijste, deels geribbelde lunette. Ik ben ervan overtuigd dat dit de basis wordt voor meer gecompliceerde uurwerken. Ik kijk ernaar uit. Is dit dan ook de geboorte van een nieuw Rolex-icoon? Het lijkt er zeker op.

Rolex Perpetual 1908

Uurwerk: 7140 – Kast: 39mm -Dikte: 9.5mm -Glas: saffier onder en boven – Gangreserve: 66 uur – Waterbestendigheid: 50 meter – Band: alligator – Prijs: €22.000
rolex.com