Watches & Wonders 2023 is een feit en in Genève hebben we kennisgemaakt met ontelbare mooie horloges. Van kleine onafhankelijke merken tot de giganten van de industrie. Watching’s Bernard Werk geeft ons zijn 7 favorieten van deze week. In willekeurige volgorde.

Rolex Perpetual 1908

Rolex heeft de neiging om altijd de overhand te krijgen. Vorig jaar, toen ze de GMT Master-II uitbrachten voor linkshandigen, brak dat bijna het internet. Aangezien dit de 60e verjaardag is van de Daytona werd de nieuwe Daytona onder handen genomen. Onder meer door esthetische aanpassingen, aangepaste kleuren om het contrast te verbeteren en het belangrijkste: een nieuw uurwerk.

Onze favoriet was echter de Perpetual 1908. Vernoemd naar het jaar dat Hans Wilsdorf de naam ‘Rolex’ bedacht en registreerde, is des te opvallender omdat het niet past bij de ontwerpcodes van de rest van de huidige line-up van het merk. Cellini komt wellicht in de buurt, maar deze bestaat inmiddels niet meer. De 1908 is een ingetogen horloge en wordt gekenmerkt door een fijn geribbelde lunette en een slanke kast met een transparante achterzijde. De 1908 is beschikbaar in 18-karaats wit- en geelgoud, met een witte of zwarte wijzerplaat. Binnenin tikt het nieuwe kaliber 7140.

A. Lange & Söhne Odysseus Chronograph

In 2019 lanceerde Lange de Odysseus. Het eerste sporthorloge van de Duitse horlogemaker. Nu presenteren ze een chronograaf met het nieuw ontwikkelde L156.1 zelfopwindend uurwerk. Het kaliber is uiteraard volledig met de hand geassembleerd en gedecoreerd. De chronograaf loopt tot 50 uur met een roestvrijstalen kast met een diameter van 42.5mm en een hoogte van 12.2mm.

Bijzonder is de innovatieve dynamische reset-to-zero functie, die de chronograafwijzers op spectaculaire wijze op nul zet. Gaan we in Watching binnenkort van dichtbij bekijken. Bovendien zorgen de unieke en praktische knoppen met twee functies, afhankelijk van de stand van de kroon, voor een eenvoudig gebruik van de chronograaf en de correctie van de datum en de dag van de week. Gelimiteerd tot 100 stuks.

Grand Seiko SBGZ009

De kast is zonder twijfel het hoogtepunt van dit majestueuze horloge. De Grand Seiko wordt geproduceerd in Grand Seiko’s Shinshu werkplaats en omvat het werk van ambachtslieden van zowel de Shinshu Watch Studio als de Micro Artist Studio – Grand Seiko’s meest elite werkplaats. De platina kast, met een diameter van 38.5mm en een dikte van 9.8mm, heeft een Zaratsu polijsting voordat hij met de hand zorgvuldig wordt gegraveerd met lange groeven, die representatief zijn voor de bast van een berkenboom. De Shinshu-regio is de thuisbasis van vele inheemse berken die de inspiratie vormden.

Het is alsof de textuur, die begint bij de wijzerplaat, het hele horloge heeft overgenomen. De schorsachtige wijzerplaat heeft een meer metaalachtige glans dan vorige versies, zodat hij bijzonder goed schittert in het licht. Onder het oppervlak bevindt zich het kaliber 9R02, een handmatig aangedreven uurwerk met een gangreserve van 84 uur.

Parmigiani Tonda PF Minute Rattrapante

Na de succesvolle lancering van de Tonda PF GMT Rattrapante vorig jaar, is het nieuwe horloge een herinterpretatie en evolutie van ‘een van de meest voorkomende horlogefuncties’. Qua uiterlijk lijkt de Tonda PF Minute Rattrapante vrijwel identiek aan de GMT, want beide hebben een platina kast van 40mm, een 18-karaats roségouden drukkroon, een gekartelde lunette en een Grain d’Orge wijzerplaat.

Het horloge brengt het concept van de rattrapante van vorig jaar naar de minutenwijzer. Een complicatie die, zoals het merk zegt, ‘verborgen blijft totdat je ‘m nodig hebt. Complexe en verfijnde horlogerie begrijpelijk gemaakt.

IWC Ingenieur Automatic 40 Titanium

IWC Schaffhausen staat vooral bekend om zijn pilotenhorloges, maar IWC heeft veel meer te bieden. Dit jaar is dat een vernieuwde versie van de iconische Ingenieur. De Ingenieur, die in 1955 werd geïntroduceerd, was één van de eerste anti-magnetische horloges op de markt. In 1976 werd de Ingenieur pas echt een icoon, dankzij een nieuw ontwerp van de legendarische horlogeontwerper Gérald Genta.

In de loop der jaren heeft de Ingenieur subtiele updates gekregen, maar nu is er eindelijk een verdiende nieuwe uitvoering. Deze uitvoering in titanium is een elegant en ingetogen horloge dat het midden houdt tussen sportief en gekleed. De Ingenieur is terug en een icoon dat definitief nieuw leven is ingeblazen.

Chanel J12 Eclipse

Tijdens Watches & Wonders 2023 onthult het Parijse modehuis een intrigerende collectie horloges, variërend van Boy.Friend en Monsieur tot oudgediende J12. Sinds de lancering in 1999 is de J12 een serieus horloge geworden. En logischerwijs ook het populairste horloge van het maison.

Om het monochrome horloge te vieren is de J12 Eclipse Box Set uitgebracht, bestaande uit zeven keramische horloges van 38mm. De hele set is het horologische equivalent van een zonsverduistering. Het eerste horloge is helemaal wit en het laatste helemaal zwart. Ogenschijnlijk eenvoudig maar de overgangen zijn bijzonder ingenieus gemaakt. De horloges zijn uitgerust met het Calibre 12.1 uurwerk, gecertificeerd door het Official Swiss Chronometer Testing Institute, en hebben een gangreserve van 70 uur.

Patek Philippe Calatrava 24-Hour Display Travel Time

Patek Philippe breidt zijn assortiment reishorloges uit met een nieuw model. De Calatrava Travel Time 5224R-001 loopt op kaliber 31-260 PS FUS 24H. Het horloge is uitgerust met de Travel Time dual time zone-functie en onderscheidt zich door zijn 24-uurs display. Een logische ook nog eens met het middag uur bovenaan en middernacht onderaan. Waar je normaliter de ’24 uur’ bovenaan ziet staan. De marineblauwe wijzerplaat schittert door zijn elegantie en leesbaarheid, versterkt door een dubbele railway-track voor de uren en minuten.

Het 24-uurs display, met afwisselend Arabische cijfers en uurmarkeringen en de cabochon 5-minuten markers, vertegenwoordigt een totaal van 44 roségouden indexen. De kast krijgt een imposante uitstraling door de gebogen lugs, terwijl de traditionele drukkers voor de correctie van de lokale tijd aan de linkerkant van de kastband nu een gepatenteerd correctiesysteem met kroon bevat.