Pre-SIHH 2019 Parmigiani Toric Chronomètre Guilloche

Nog net zo precies, maar nu met hypnotiserende wijzerplaat

Pre-SIHH 2019 Parmigiani Toric Chronomètre Guilloche

Met de Toric Chronomètre presenteerde Michel Parmigiani in 2017 een herziene versie van zijn allereerste horloge. Vlak voor het jaareinde verschijnt een nieuwe variant. De Pre-SIHH 2019 Parmigiani Toric Chronomètre Guilloche is nog net zo precies als zijn voorgangers, maar is nu extra rijke bewerkt.

Pre-SIHH 2019 Parmigiani Toric Chronomètre Guilloche

De in 2017 gepresenteerde varianten van de Parmigiani Toric Chronomètre

Eigenlijk is het heel logisch dat meester-horlogemaker Michel Parmigiani zijn pre-SIHH 2019 Parmigiani Toric Chronomètre Guilloche toont voor de kerst. Kijk maar eens goed naar de wijzerplaatversiering. Het geguillocheerde patroon is namelijk afgeleid van het spiraalpatroon dat ook te zien is in een dennenappel en wat is nu kerst-achtiger dan een dennenappel? Best veel eigenlijk, maar daar gaat het nu niet om. Waar het eigenlijk wel om gaat is dat het spiraalpatroon in de dennenappel wiskundig wordt weerspiegeld in de zogenaamde Fibonacci reeks. De reeks van Fibonacci is vernoemd naar Leonardo van Pisa, bijgenaamd Fibonacci, die de reeks noemt in zijn boek ‘Liber abaci’ uit 1202. De cijferreeks blijkt interessante eigenschappen en verbanden te bezitten met onder andere de gulden snede. Zowel de Fibonnacir reeks als de Gulden Snede worden bij Parmigiani gehanteerd als het gaat om proporties en versieringen.

Wiskunde in de natuur

Pre-SIHH 2019 Parmigiani Toric Chronomètre Guilloche

De Fibonacci reeks in cijfers en verhoudingen

De Parmigiani Toric Chronomètre Guilloche heeft dan ook een fascinerende wijzerplaat. “De versiering is zo boeiend omdat het gebaseerd is op de Gulden Snede, daarbinnen zie je Fibonacci spiralen, die een harmonie reproduceren die overal in de natuur te zien is.” Zo omschrijft Michel Parmigiani de met hand geguillocheerde wijzerplaat van de nieuwe Toric. Het concentrische patroon verbeeldt de ordening van de schubben op een dennenappel – een van de ontelbare voorbeelden van de Gulden Snede die in de natuur is te zien. Met de hand guillocheren is een ambachtelijke techniek die fijne beheersing vereist en niet door elke manufactuur in eigen beheer kan worden uitgevoerd. Bij parmigiani in Fleurier kunnen ze het wel.  De wijzerplaat wordt in eigen huis gegraveerd met een ??herhalend decoratief patroon. Op 12 uur onderbreekt het elliptische Parmigiani Fleurier-logo het patroon en op 6 uur verbreekt het woord “Chronomètre” – het chronometer-precieze horloge heeft een certificaat van het COSC (Swiss Chronometer Testing Institute) – het decoratieve motief.

Ook de lunette is met de hand gedecoreerd

Behalve door de geguillocheerde wijzerplaat valt de pre-SIHH 2019 Parmigiani Toric Chronomètre op door de speervormige, semi-opengewerkte wijzers die langs de fijn geproportioneerde Arabische cijfers glijden. Ook de gekartelde lunette die perfect aansluit bij het patroon op de wijzerplaat valt op. Deze gekartelde lunette is het kenmerk van alle horloges met de naam Toric die in 1997 debuteerde. Het patroon ontstaat door een wiel dat de afdruk van zijn inkepingen in het metaal achterlaat. Dat vereist zowel een geconcentreerde stevige als een zachte hand van de ambachtsman of – vrouw die het wiel bedient, want een enkele imperfectie betekent dat het proces weer van voren af aan begonnen moet worden. De roodgouden kast meet 40, 8 mm en geen honderdste van een millimeter meer of minder – de Gulden Snede is immers heilig. De hoogte is 9,5 mm en dat is hoog genoeg om het in eigen huis gebouwde, automatische PF441-kaliber een veilig onderkomen te geven. Het chronometer-uurwerk toont de uren, minuten, seconden en datum. Alle 192 componenten van het uurwerk zijn zorgvuldig afgewerkt volgens de haute horlogerie-normen.

Pre-SIHH 2019 Parmigiani Toric Chronomètre Guilloche

De rotor van de Parmigiani Toric Chronomètre Guilloche is net zo fraai bewerkt als de wijzerplaat

Voor meer informatie: www.parmigiani.com