De kleinste Chronoswiss past op een potloodpunt

Microvariatie op een Flying Regulator Open Gear

De kleinste Chronoswiss past op een potloodpunt

Bij Chronoswiss in het Zwitserse Luzern houden ze van klein. Maar voor het kleinste project in de geschiedenis van de manufactuur was geen enkel horlogemaker geschikt. Een een specialist op het gebied van microsculpturen moest in de arm worden genomen. Hij volbracht de opdracht. De kleinste Chronoswiss past op een potloodpunt.

De kleinste Chronoswiss past op een potloodpunt

Een vroege 38 mm Chronoswiss Regulator

Van de Flying Regulator Open Gear zijn al vele varianten gemaakt. Denk aan de rood/zwarte Night Day versie of anders de Bitcoin Edition. De basis is de opengewerkte regulator – een wijzerplaat waarop uren, minuten en seconden gescheiden worden weergegeven zoals bij een klassieke observatoriumklok – die weer past in een lange traditie van Chronoswiss-regulators. Sterker nog, toen in 1987 de eerste Chronoswiss Regulator verscheen, was het eerste polshorloge met een dergelijk wijzerplaat ontwerp. Dat had oprichter Gerd Rüdiger Lang die in 1983 Chronoswiss startte en daarvoor voor verschillende horlogehuizen gewerkt, toch maar mooi voor elkaar.

13 regulator-modellen

Inmiddels is Chronoswiss niet meer in handen van de oprichter en is ook de manufactuur vanuit Duitsland naar Zwitserland verplaatst toen in 2012 Oliver Ebstein en zijn vrouw Eva het horlogehuis kochten, maar de Regulator neemt nog altijd een speciale plek in bij Chronoswiss. De in 2016 geïntroduceerde 41 mm Flying Regulator Open Gear is een transparante, opengewerkte variant waarbij het oorspronkelijke idee van optimale afleesbaarheid plaats heeft gemaakt voor optisch en technisch spektakel. De wijzerplaat doet dienst als platine waarop bruggen en de tandwieltrein gemonteerd worden. Voor extra visueel spektakel zijn de tandwielen geskeletteerd. In de collectie van Chronoswiss zijn in totaal 13 verschillende regulator-modellen te vinden waaronder de 44 mm Flying Grand Regulator Skeleton en dat geeft het belang van het model goed aan. Geen enkel ander horlogehuis heeft zoveel variaties op het regulator-thema paraat. Iets dat goed tot uiting kwam in het 30e jubileum van de Chronoswiss Regulator enige jaren geleden.

De kleinste Chronoswiss past op een potloodpunt

Detail van de Flying Regulator Open Gear Bitcoin Edition

Grafieten micro-regulator

De kleinste variant op het regulator-thema is niet van de hand van een horlogemaker, maar wel van een kunstenaar. De kleinste Chronoswiss past op een potloodpunt en een specialist op het gebied van microsculpturen is daarvoor verantwoordelijk. Door zorgvuldig het grafiet van het postlood weg te snijden, ontstond een microscopische Chronoswiss Flying Regulator Open Gear. De details zijn verbluffend zoals de video laat zien.

Voor meer informatie: www.chronoswiss.com