Wat een jaar is het geweest voor horlogeliefhebbers. Dat het meer is dan alleen maar vintage re-issues, dat mag duidelijk zijn. Hoog tijd dus om onze favorieten van 2022 op een rij te zetten. Neergepend – inclusief mening – door Watching’s en Horloge.info’s Bernard Werk.

Jaeger-LeCoultre Polaris Perpetual

Bernard Werk: “Ik heb de Jaeger-perpetuals altijd heel mooi gevonden.  In de Master-serie zijn de eeuwigdurende kalenders van Jaeger-LeCoultre sinds de start al mooi in balans geweest. Dit was één van de mooiere stukken op Watches & Wonders 2022. Met een gemakkelijke bediening en een prima afleesbare wijzerplaat-indeling. Stop dat in de moderne Polaris en de keuze voor een sportieve perpetual is er.”

Hermès Arceau Le Temps Voyageur 

“Met de blauwe plaat heeft dit model vooral mijn voorkeur, ik zou ‘m zo dragen. Op alle mogelijke manieren hebben ze ervoor gezorgd dat het horloge een echte Hermès is geworden. Het mooie is dat de steden in de ring staan. Je verzet de tijd door het klokje naar de ring te ‘klikken’. Een onverwachte en innovatieve manier om de wereldtijden in beeld te brengen. De thuistijd staat heel comfortabel en duidelijk afleesbaar op ’twaalf uur’. Ook erg handig is dat de zomer- en wintertijd met een klik is te verzetten.”

Vertex M60

“Een heel vol pakket en dat zie je op alle mogelijke manieren. Bij Vertex hebben ze hun best gedaan om geen cent te besparen. Eerder hadden we ‘m in de HorlogeTest, waar ik al lovend was. Net zoals hun andere modellen, is ook deze gebaseerd op een historische Vertex. Ditmaal een duiker uit de 60’s. De nieuwe is foutloos afgewerkt, met handige zaken zoals de bandaanzet. Met niet twee, maar vier gaten. Zodat zowel de stalen band als een NATO-band naadloos tegen de kast zit. En het geeft een bulk licht als het donker is. Doet mij erg denken aan de looks van mijn eerste horloge, een Timex-duikhorloge. Al hebben we het dan over héél andere prijzen en afwerking.”

Mühle-Glashütte S.A.R. Mission-Timer Titan

“Deze heb ik mogen ervaren op de Oostzee. Het horloge is lekker robuust, doch door het titaan prettig draagbaar. Ook heb ik toen kennis gemaakt met de Duitse Search & Rescue die deze horloges ook daadwerkelijk gebruiken tijdens hun reddingsmissies op de Noord- en de Oostzee. Gelanceerd ter ere van 20 jaar Mission-Timer, waar het ontwerp in z’n geheel wat is verfijnd, net zoals de wijzerplaat.”

Apple Watch Ultra

“Sinds de introductie van de Apple Watch heb ik nagenoeg alle versies gedragen. Om mijn rechterpols zit ‘ie daarom ook nagenoeg altijd. Toch was het wel even wennen met de Ultra. Groot en aanwezig om de pols, maar een paar maanden later merk ik ‘m vaak niet eens meer om de pols door het gebruik van titanium. Qua functionaliteit was ik aangenaam verrast dat hij al tijdens mijn eerste duik in het zwembad direct zijn meerwaarde bewees. Ik was nog niet op de kant of ik kon al aflezen hoe diep ik was gedoken, hoe lang ik onderwater was en wat de watertemperatuur was. Kan je nagaan wat dit betekent voor echte duikers. Vooral voor de gevorderde sporter is dit een serieus apparaat.”

Rado Captain Cook High-Tech Ceramic Diver

“Deze is mij opgevallen omdat het simpelweg een zeer aantrekkelijke look heeft. Het groen – wat tegenwoordig nog steeds populair is – staat hem goed. Ook heb ik zelf mogen zien hoe ze bij Rado het keramiek maken voor dit horloge. Ongelooflijk fascinerend, zonder ook maar iets van functionaliteit te missen als duiker. Ondanks z’n diameter van 43mm is het toch zeer draagbaar, met maar 120 gram.”

Gyre SeaCleaner Red Alert

“Ook al is het horloge eind 2021 geïntroduceerd, de levering was het jaar erna. En ondanks mijn persoonlijke link, is het toch een vermelding waard. Want ook al is het wat zelfpromotie, de kern en boodschap van de SeaCleaner Red Alert is nog altijd urgent. Trots zijn we op het eigen ontwikkelde gerecyclede plastic materiaal van zeenetten. Met een unieke en eigenzinnige kastvorm, waardoor hij opvalt tussen anderen in z’n soort.”

Tudor Ranger

“Ik was bij de introductie in Londen, met een presentatie door David Beckham. Gepresenteerd op de dag waarop de voorganger van het horloge op expeditie ging met de British North Greenland Expedition. Een aantrekkelijke 60’s esthetiek met de afmetingen van nu. Al is hij met 39mm toch nog steeds bescheiden en goed in lijn met zijn field-watch afkomst. Een COSC-gecertificeerd manufactuur uurwerk maakt ‘m zeer betrouwbaar, zoals je van Tudor verwacht.”

A. Lange & Söhne Odysseus Titanium

“Een horloge dat mij direct aansprak toen hij in het staal beschikbaar kwam. In de HorlogeTest had ik die stalen versie. Een belangrijk horloge voor Lange, hun eerste sportmodel. nog steeds heel herkenbaar als Lange met de grote dag en datum. Deze is overigens ook zeer gemakkelijk in te stellen. Nu in titanium, een materiaal dat dit jaar kennelijk extra populair is als je deze lijst leest en ik zelf ook altijd erg prettig vind dragen.”

Rolex Air-King

“De nieuwe Air-King is een mooi volwassen horloge. Ik was aangenaam verrast door de aangepaste vormgeving die het horloge meer in lijn brengt met Rolex’ recente sportieve modellen. Dat is vooral te zien aan de kroonbescherming. Het gaat verder met de wijzerplaat. De extra ‘nul’ op de wijzerplaat bij de ’05’ maakt erg veel verschil. De wijzerplaat is veel meer in balans dan hij ooit was in het verleden. Design-technisch durft ‘ie en springt het horloge eruit. Kijk bijvoorbeeld naar de groene secondewijzer, de gele Rokex-kroon en het woord Rolex in het groen. De daredevil van hun collectie.”

Swatch MoonSwatch

“De Mercury springt er voor mij uit, maar het gaat mij vooral om het fenomeen van de MoonSwatch. Ook al is het een quartz en een horloge met een kunststof kast, dit was dé release van dit jaar. Ik heb het al vaker gezegd, maar de MoonSwatch was een superlancering in samenwerking met Omega. Waarvoor mensen in de rij stonden, en nog steeds staan. Maak niet de vergissing om hem te vergelijken met zijn inspiratie, de Omega Speedmaster Moonwatch. Dat gaat te ver. Maar bekijk ‘m als Swatch en je hebt gewoon een erg leuk en goed horloge. Na een tijdje dragen vind ik de MoonSwatch meer op de Speedmaster reduced (het 3mm kleinere ‘broertje’ met een automatisch uurwerk) lijken, dan op de Professional. Dat komt waarschijnlijk door de stand van de registers. Het draagt ook lekker licht, de looks zijn goed en er wordt nog veel, en veelal positief, op gereageerd. De meest gehoorde opmerking? Wil je hem verkopen?”