Tekst Bernard Werk

In deze HorlogeTest een Franse klassieker, met een modern hart en een milieuvriendelijke benadering. Om de pols? De Cartier Tank Must SolarBeat.

In de HorlogeTest deze keer de Cartier Tank Must SolarBeat Large. Met grote dank aan vriend en Cartier-kenner George Cramer van wie ik het polssieraad mocht lenen. Waarom een polssieraad? Omdat het direct zo oogt en voelt. Ik heb geen grote pols en hij nestelt zich er al snel stijlvol omheen.

Heel stijlvol en een horloge dat je gerust een icoon kunt noemen. Een icoon met een hedendaagse aandrijving. Een klassieker waarbij de zonnecellen zijn verborgen onder de, voor het merk zo herkenbare, Romeinse cijfers.

Snel voelt het heel vertrouwd. Hij zit als gegoten om de pols. Hij is licht en voor mij misschien net te klein, maar de vorm compenseert dat. Wat het horloge een vederlicht gewicht maakt is het quartz-uurwerk dat erin zit. Met een photovoltaic cel onder de wijzerplaat.

Zonnecel

Een mooier woord voor zonnepaneel dacht ik eerst, maar na verder onderzoek en uitstekende hulp hierbij kwam ik terecht bij E-PEAS in België dat een 2mm bij 2mm zonnecel heeft ontwikkeld waar deze SolarBeat zijn energie door krijgt.

Ja, het uurwerk loopt op zonne-energie. Net als bijvoorbeeld de Gyre SeaCleaner waar het paneel dat het licht opvangt bijna even groot is als de wijzerplaat. Een indrukwekkende ontwikkeling dus, mogelijk gemaakt door het Belgische bedrijf in samenwerking met Manufacture Horlogère Valfleurier.

Een onderdeel van Richemont International, waar ook Cartier onderdeel van is). De accu waar de energie in opgeslagen wordt hoeft pas na ongeveer 16 jaar te worden vervangen.

Ik vind dat het woord iconisch tegenwoordig te pas en te onpas gebruikt wordt, maar in het geval van deze Tank gaat het zeker op. Het is een icoon en is dat al heel lang. Al meer dan 100 jaar om precies te zijn.

Geschiedenisles

Het Tank model van Cartier werd al in 1917 ontworpen, tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het lijnenspel is geïnspireerd op een Renault tank uit die tijd. En dan vooral de rupsbanden. Het horloge van toen lijkt nog heel erg op het model van vandaag. Echt icoonwaardig. Het moet wel gezegd worden dat er nu heel veel soorten Tank zijn die allemaal de signatuur van het origineel dragen.

De langgerekte zijden waartussen niet alleen de wijzerplaat maar ook de band valt, de grote Romeinse cijfers, de rechthoekige railroad track waardoor de afleesbaarheid wordt vergroot en de stalen geblauwde zwaardwijzers. Allen komen terug in bijvoorbeeld: de Tank Louis Cartier, de Must de Cartier, de Tank Américaine, de Tank Française, de Tank Anglaise, de Tank Solo, de Tank Chinoise en de Tank MC.

Allemaal op afstand herkenbaar als de Tank, maar met hun eigen karakteristieken. En die onmiskenbare Tank signatuur heeft voor heel veel bekende en beroemde dragers gezorgd. Het begon al bij de eerste Tank. Dat was eigenlijk nog een prototype, die de Amerikaanse generaal John Pershing kreeg en droeg toen hij in Europa was. Daarna volgden vele acteurs, actrices en staatshoofden. Met koningin Máxima misschien wel als de beroemdste met een huidige Tank Louis Cartier.

Appelschillen

Wat de draagbaarheid vergroot, is de heerlijk comfortabele band met gesp.  Een bandje waarbij geen koe, kalf, alligator, hagedis, struisvogel of wat voor beest dan ook aan te pas is gekomen. Deze band is vegan en ‘groen’, want het bestaat voor een groot deel uit appelschillen. Om precies te zijn: overbodige appelschillen uit de Zwitserse voedingsindustrie. Het past, wat mij betreft, heel goed in het ‘sustainable’ plaatje, een trend die je nu meer en meer terugziet in de horlogewereld.

Samengevat kan ik zeggen dat ik een kwalitatief hoogwaardig sieraad om de pols heb gehad. Een genot om te dragen door het prettige gewicht en door het door licht aangedreven uurwerk heb je behalve de zomer- en wintertijd, nergens omkijken naar. Kleine tip als knipoog naar het duurzame van het horloge: waarom de cabochon op de kroon niet in het groen uitvoeren? Bijvoorbeeld jade of smaragd. Een bescheiden, maar nog steeds luxueuze aanvulling op het milieubewuste hart.

Cartier Tank Must SolarBeat

Uurwerk: Quartz – Kast: 33,7mm bij 25,5mm – Dikte: 6,6mm – Glas: Saffier – Waterbestendigheid: 30 Meter – Band: Vegan leder – Prijs: €3.150
cartier.com