In 2009 presenteerde A. Lange & Söhne een gamechanger voor het merk. De Zeitwerk was een digitaal horloge met een mechanisch hart. In de jaren daarna heeft Lange een hele reeks variaties uitgebracht, allemaal gebaseerd op het oorspronkelijke ontwerp, maar nu werpen we een blik op de update.

De twee nieuwe versies van Lange’s meermaals bekroonde mechanische digitale horloge vertegenwoordigen een langverwachte update voor het onconventionele horloge. Ondanks een opvallende gelijkenis met de vorige versie, bevatten de nieuwe Zeitwerks een paar cruciale upgrades.

Daarvoor gaan we eerst terug naar 2009. In dat jaar kwam de Zeitwerk uit, een keerpunt voor het merk. Visueel ongebruikelijk, mechanisch indrukwekkend. Het horloge brak volledig met de gebruikelijke designcodes. Het horloge combineerde de tradities van de Duitse horlogemakerij met een ongekende manier om de tijd weer te geven: grote springende cijfers voor de uren en minuten.

Semperoper

Sindsdien is de Zeitwerk voorzien van diverse complicaties, zoals een slagwerk, een minutenrepetitie, een decimaal slagwerk en een datum. De meester-horlogemakers van Lange vonden hun inspiratie voor het Zeitwerk in de beroemde klok in de Semperoper in Dresden. De hofhorlogemaker Johann Christian Friedrich Gutkaes senior kreeg ooit de opdracht om ‘m te vervaardigen.

Volgens de opdracht moest hij een tijdweergave ontwikkelen die ook vanaf de achterste rijen goed afleesbaar was. Een uitdaging die Gutkaes dwong om geheel nieuwe wegen in te slaan. Want in tegenstelling tot alle grote klokken met wijzers die destijds gangbaar waren, koos hij voor een revolutionaire aanpak: voor een klok die de tijd digitaal weergaf in stappen van vijf minuten. In 1841 voltooide hij vervolgens samen met zijn collega Ferdinand Adolph Lange de vijfminutenklok.

Update

Anno nu heeft de Zeitwerk het doorontwikkelde kaliber L043.6. Met tegenwoordig een gangreserve die is verdubbeld tot 72 uur en nog meer gebruiksgemak biedt. Een grote pusher, op de ‘vier uur’-positie, zorgt ervoor dat het springende uur onafhankelijk kan worden aangepast: een enorm belangrijke upgrade die betekent dat dragers niet langer stappen van 60 minuten hoeven te doorlopen om de precieze tijd in te stellen.

Ook het ontwerpconcept werd – zij het subtiel – herzien, waardoor het horloge nog expressiever is in detail.  Met onder meer een slanker kastprofiel en een vernieuwde wijzerplaat die meer nadruk legt op het secondevenster.

Roségoud vs. Platina

De nieuwe Zeitwerk horloges hebben een kastdiameter van 41,9 millimeter en een hoogte van 12,2 millimeter en zijn verkrijgbaar in twee uitvoeringen: in roségoud met een zwarte wijzerplaat. En de 950 platina-editie met een zilveren wijzerplaat. Op kleur afgestemde wijzers ronden het harmonieuze design af.

Het 18-karaats roségouden model wordt geleverd met een zwarte alligatorlederen band. De platinaversie wordt geleverd met een donkerbruine alligatorlederen band. Beiden met de hand gestikt, dat spreekt voor zich.

De nieuwe Zeitwerk-modellen in roségoud en platina zijn nu verkrijgbaar in A. Lange & Söhne-winkels en bij geautoriseerde dealers. De prijs is op aanvraag, maar ga uit van een bedrag hoog in de vijf cijfers, waarschijnlijk zelfs net iets over de zes cijfers.