Sinds GoldenEye uit 1995 draagt James Bond steevast een Omega Seamaster. Tijdens de 60ste verjaardag van Bond en om het 27-jarige partnerschap te vieren, lanceert Omega twee speciale edities.

In 1995 werd Omega, met de hulp van de Oscar-winnende kostuumontwerper Lindy Hemming, ‘gecast’ als officieel 007-horloge. Hemming: “Ik was overtuigd dat Commander Bond, een marineman, een duiker en een discrete man van de wereld een Seamaster met blauwe wijzerplaat perfect zou passen.”

En dat is gebleken, want sinds Pierce Brosnan in GoldenEye gevangen zat in een gepantserde trein en kon ontsnappen door zijn Seamaster met een in de lunette ingebouwde laser, draagt Bond traditiegetrouw elke film een Omega.

Brosnan gebruikte de Seamaster Diver 300M in Tomorrow Never Dies ook als een op afstand bestuurbare ontsteker en in The World is Not Enough en Die Another Day werd het respectievelijk onder meer een grijphaak en een laser.

Tijdperk Craig

Toen Daniel Craig het overnam in Casino Royale uit 2006 werd het wat subtieler. Geen gadgets en Bond-girl Vesper Lynd benoemde de Seamaster Diver 300M enkel als ‘beautiful’. Aan het einde van de film droeg hij er overigens nog één, een Planet Ocean 600M met een zwarte rubberen band.

In Quantum of Solace en Skyfall zagen we Planet Ocean weer terug, samen met een Aqua Terra. Het horloge als gadget keerde terug in Spectre, waar de Seamaster 300M een ‘explosief geheim’ had.

Dat het horloge past bij 007 mag duidelijk zijn. De Omega Seamaster zag het licht in 1948 tijdens het 100-jarig bestaan van het Zwitserse merk. Het model baseerde Omega op de waterbestendige horloges voor het Britse leger. Dat werd nóg serieuzer met de Seamaster 300, toen ontdekkingsreizigers als Jacques Cousteau ‘m droegen.

Lezers van de Ian Fleming-boeken twisten graag over het juiste merk voor de geheim agent, maar feit blijft dat Britse elitetroepen als de SAS of SBS in de jaren 60 een Omega Seamaster 300 droegen. Wat past er dan beter bij Commander Bond dan dit?

60 Years

Nu zijn er twee nieuwe modellen gelanceerd. Om de 27-jarige samenwerking te vieren en 60 jaar Bond. De eerste, de Seamaster 300M Diver ’60 Years of James Bond Edition’, heeft een roestvrijstalen kast van 42mm en een blauwe wijzerplaat met lasergegraveerde golven (€8.500). Een direct eerbetoon aan Pierce Brosnan’s model uit GoldenEye, hoewel het uurwerk is vervangen door een Co-Axial Master Chronometer Calibre 8806 en een mesh-armband zoals die uit No Time to Die.

Daniel Craig’s gedragen Seamaster uit z’n laatste 007-film bracht onlangs nog zo’n €260.000 op bij een Christie’s veiling die in het teken stond van 60 jaar Bond. Het geld werd verdeeld over 45 goede doelen.

Chique overigens dat het geen James Bond schreeuwt of een speciale editie ‘schreeuwt’. Op de wijzerplaat zie je namelijk niets dat verwijst naar het 60-jarig jubileum. Het bijzondere van de meer klassieke stalen Seamaster zit ‘m aan de achterzijde.

Daar staat namelijk de iconische gun barrel met in het midden van de draaiende geweerloop, James Bond als silhouet. Weergegeven als een zeer ingenieuze animatie. Een verwijzing naar de beroemde opening van elke film.

Verder valt het oxaalzuur geanodiseerd aluminium op. Dit is het metaal dat is gekozen voor de lunette en wijzerplaat van het horloge. De wijzerplaat is versierd met een lasergegraveerd golfpatroon; op de lunette bevindt zich een duikschaal om, zelfs in het donker, de tijd onder water te meten. Opmerking: het nummer 60, dat de traditionele omgekeerde driehoek vervangt, is één van de handtekeningen van dit verzamelmodel.

Canopus Gold

Met dezelfde specificaties als de speciale Seamaster 300M brengt Omega ook een juwelenversie uit met een grijze wijzerplaat en groene en gele diamanten op de lunette – beide knipogen naar het Jamaicaanse huis van auteur Ian Fleming, waar hij Bond creëerde.

Want GoldenEye is niet alleen een film, het is ook de naam van de residentie van Ian Flemming in Jamaica (en die later eigendom zou worden van Bob Marley).

Als eerbetoon aan zijn geadopteerde land is het zestig jaar oude horloge verkrijgbaar in een versie met een bezel bezet met diamanten, behandeld in de kleuren van de Jamaicaanse vlag. De kast is gemaakt van een witgouden legering die specifiek is voor Omega, 18-karaats Canopus Gold.