Hoewel Mühle-Glashütte één van de minder bekende namen is, maken ze elke keer weer bijzonder mooie horloges. Hoog tijd voor wat extra aandacht. Onlangs waren we mee op een trip in het noorden van Duitsland, voor de lancering van hun S.A.R. Mission-Timer TITAN. Of ja, op missie beter gezegd.

Een twintigjarig jubileum, want Mühle steunt al 20 jaar de mannen en vrouwen van de Maritieme Search & Rescue Service (DGzRS) tijdens hun reddingsoperaties in de Noord- en de Oostzee. Waar ze in hun reddingskruisers door huizenhoge golven ploegen om mensen te redden van de gevaren op zee.

De S.A.R. Mission-Timer TITAN is een nieuwe limited edition om het jubileumjaar af te sluiten, want eerder dit jaar bracht het Duitse horlogemerk al een 18-karaats geelgouden S.A.R. Rescue-Timer uit. Twintig stuks in totaal.

De nieuwe Mission-Timer TITAN breidt dit uit naar 63 stuks. Met op elke caseback één van de 63 boten en kruisers van de DGzRS, wat overigens voluit staat voor: Deutsche Gesellschaft zur Rettung Schiffbrüchiger. Want een Duitse afkorting uitschrijven is áltijd de moeite waard.

86.000 Reddingen

Terug naar het horloge. Eén die werd gelanceerd op een reddingsboot van de Duitse dienst in Laboe. Indrukwekkend om op mee te mogen varen. En voor de maag ook zeer vriendelijk met een zeer kalme, nagenoeg vlakke, Oostzee.

Het verhaal ging min of meer als volgt. Iets meer dan twintig jaar geleden, aan het begin van het nieuwe millennium, nam Mühle-Glashütte – een kleine onafhankelijke fabrikant – contact op met de DGzRS en stelde een zeer waterbestendig horloge voor. Als een ??speciaal model voor personeel op zee. Het antwoord? ‘Het spijt ons, maar we opereren vooral boven het wateroppervlak en wat we echt nodig hebben, is een zeer resistent horloge met specifieke kenmerken die ons kan helpen bij ons dagelijkse werk’. Een tegenbod volgde en de S.A.R. Mission-Timer was geboren.

De DGzRS is overigens volledig gefinancierd door openbare en particuliere donaties, opgericht in Kiel in 1865 en betrokken bij de maritieme reddingsdienst in de wateren van de Oostzee en de Noordzee. In totaal hebben ze al meer dan 86.000 mensen gered. Op dit moment zijn er 180 mensen in vaste dienst, met 800 vrijwilligers en jaarlijks zo’n 2.000 operaties onder de meest barre omstandigheden.

De samenwerking met de zeeredders is dus de basis voor de S.A.R. Mission-Timer TITAN (€3.900). Elke limited edition is gegraveerd met de naam en het silhouet van één van de 63 reddingscruisers of -boten van de huidige reddingsvloot van de DGzRS. Dat maakt elk horloge een ??absoluut uniek stuk.

Het horloge dat onderdeel is van de reguliere collectie (€2.900) is daarentegen voorzien van een fijn gedetailleerde gravure, die de kustlijn van Duitsland en het operatiegebied van de organisatie toont.

Biocompatibel

Het horloge dat ze hierbij helpt heeft niet alleen een sportief en functioneel ontwerp, maar heeft ook een volledig opnieuw ontworpen behuizing. Met een diameter van 43 millimeter en gemaakt van bijzonder licht en biocompatibel titanium. Met zijn geschroefde kroon is hij bestand tegen een waterdruk tot 50 bar, waardoor hij ergens tussen de Sea-Timer BlackMotion en S.A.R. Rescue-Timer zit.

Voor extra duurzaamheid op zee heeft het horloge een krasbestendige zwarte keramische ring met een drie millimeter dik, ontspiegeld saffierglas. Zeer goed afleesbaar, afgewerkt met lichtgevend materiaal en een grote datum die ongeveer 30 procent groter is dan bij vergelijkbare horloges, waardoor het gemakkelijk is om de datum af te lezen.

Vanbinnen tikt de betrouwbare SW 400-1. Weliswaar één die onder handen is genomen door Mühle-versie. Zo is het onder meer uitgerust met de efficiënte Mühle-rotor en bijzondere afstellingen voor een hogere schokbestendigheid. De S.A.R. Mission Time TITAN wordt geleverd met een rubberen band met titanium vouwsluiting en verlenging.

Mühle-Glashütte S.A.R. Mission-Timer TITAN

Kast: 43mm – Materiaal: Titanium – Uurwerk: SW 400-1 – Wijzerplaat: Zwart – Gangreserve: 41 Uur – Waterbestendigheid: 500 meter (50 bar) – Band: Rubber – Prijs: €3.900