Watches & Wonders liep eerder deze week ten einde, dus tijd voor een zeer persoonlijke top 10 van Watching’s Bernard Werk. Maar uiteindelijk zullen er een hoop van de horloges hieronder,  door velen gewaardeerd, waarschijnlijk ook op ontelbare andere 10-lijstjes worden geplaatst. Zo indrukwekkend zijn ze nu eenmaal.

Patek Philippe Annual Calendar Travel Time

De onthullingen van Patek op de Watches & Wonders in Genève hebben ze bestempeld als ‘Highly Contemporary Vintage Style’. Deze Annual Calendar Travel Time is alles wat een reishorloge in zich zou moeten hebben. Een wat brede lunette, maar dat is mijn persoonlijke smaak. Verder is de ref. 5326G het ultieme reishorloge, met op ‘zes uur’ een maanfase-indicator. Het stuk weerspiegelt dezelfde ontwerptaal als die andere nieuwe Calatrava, ref. 5226G.

Cartier Masse Mysteriéuse

Een schitterend stuk technisch vernuft. Voor zover ik weet is dit nog niet eerder vertoond in een horloge. Het horloge heeft een volledig transparante wijzerplaat van saffier, waardoor het uurwerk binnenin zichtbaar is. In plaats van een traditioneel uurwerk is hier het hele kaliber opgenomen in de rotor van het horloge. Dit betekent dat op elk moment de helft van het horloge volledig doorzichtig is. Pure magie, versterkt door het feit dat de verbinding tussen de kroon van het horloge en de wijzers niet zichtbaar is. Gelimiteerd tot 30 stuks.

Rolex Air-King

Hoe relatief kleine veranderingen van een okay horloge, een topper kunnen maken. Het is een nieuw tijdperk voor de Air-King. Het is nogal een big deal voor het merk om een ??collectie volledig te herzien zoals ze doen met de Air-King dit jaar. De Air-King (ref. 126900) heeft kleine aanpassingen en verfijningen, maar het is de Oyster-kast met zijn nieuwe sportieve kastvorm die dit horloge echt een geheel nieuw gevoel geeft. Natuurlijk zal zijn onconventionele wijzerplaat altijd weer polariserend zijn, maar de nieuwe Air-King voelt als een samenhangend en aantrekkelijk geheel.

A. Lange & Söhne Odysseus Titanium

Deze vond ik vanaf de eerste uitvoering, in oktober 2019, al een topper. Destijds was het een kleine schok toen ze de sportieve Odysseus in roestvrij staal lanceerden. Normaliter gebruikt Lange enkel edelmetalen. Deze titanium versie maakt het een nog fijner draaghorloge en 43 procent lichter dan zijn stalen broer.

Hermès Arceau Le Temps Voyageurs

Een eigenzinnige worldtimer met draaiende wijzerplaat. Net als bij de Catier een complicatie die ik nog niet op deze manier ben tegengekomen. Je drukt op een knop aan de zijkant van de behuizing. Met elke druk op de knop draait in feite een miniatuurwijzerplaat, rond de binnenomtrek van de wijzerplaat. Welke stopt op de naam van de ene stad na de andere en geeft vervolgens het juiste uur van de dag in die specifieke tijdzone aan. Ik weet alleen nog niet welk formaat mijn voorkeur heeft.

Grand Seiko Kodo Constant-Force Tourbillon

Grand Seiko was een nieuwkomer op W&W. Het Japanse merk liet een uitstekende indruk achter op het hoogst mogelijke technische niveau. Het horloge waarbij de mensen van Grand Seiko zeiden ‘luister dan’ om het Constant-Force mechanisme te horen. Het meest gecompliceerde horloge dat het merk ooit heeft geproduceerd. Een technisch wonder dat Grand Seiko in een nieuwe klasse plaatst. Gebaseerd op een concept van het merk uit 2020, combineert het 9ST1-uurwerk van het horloge voor het eerst in de geschiedenis een tourbillon en een constant-force mechanisme op een enkele as.

Vacheron Constantin Historiques 222

Een 1-op-1 kopie van het origineel. Zelfs met het Maltezer kruis aan de voorzijde van de kast. De ‘222’ uit 1977 was één van de oorspronkelijke ‘luxe sporthorloges’. Samen met de Patek Philippe Nautilus en Audemars Piguet Royal Oak. Deze moderne heruitvinding onder de vlag van de Historiques-lijn betekent dat verzamelaars eindelijk kunnen genieten van de 222, zij het met een bijgewerkt uurwerk van Vacheron Constantin. Goud hoeft niet per se voor mij. Maar een goed luisteraar pikte op dat er ook een stalen variant komt.

Jaeger-LeCoultre Atmos Hybris Mechanica Calibre 590

De Atmos is de mooiste klok die er bestaat, punt. De wonderlijke klok uit 1928, waarbij fluctuaties in temperatuur zorgen dat de klok opwindt. Een verandering van slechts één graad Celsius kan de klok 48 uur aan gangreserve geven. Dit jaar werden er twee geïntroduceerd. De meest indrukwekkende is de Atmos Hybris Mechanica Calibre 590 met een hemels thema. Het is de meest complexe Atmos tot nu toe na vier jaar aan ontwikkeling. Het mechanisme is een eerbetoon aan de ingewikkelde, driedimensionale tellurium-mobielen en -klokken uit de 18e eeuw die de posities en bewegingen van de aarde en de maan ten opzichte van de zon uitbeeldden. Die van een grofweg half miljoen (met planetarium) hoef ik niet op de schouw , maar voor de ‘eenvoudige’ uitvoering van zo’n €15.000 maak ik graag een plekje vrij.

Ressence Type 8

Het Belgische Ressence heeft met de Type 8 nu ook een model voor een (relatief) lagere prijs. Nog steeds veel geld, maar smullen is het wel. Een horloge dat helemaal meegaat met de lijnen van je pols. Een automatisch horloge dat de eenvoud van z’n vorige modellen overneemt, met een wijzerplaat die alleen bestaat uit een minutenwijzer die draait, terwijl de kleinere wijzerplaat de uren aangeeft. Met dezelfde koepelvorm die in 2019 door Ressence in zijn Type 2-model werd geïntroduceerd. Het lichte horloge heeft een diameter van 42,9 mm en een dikte van 11 mm, met een titanium klasse 5 kast. De diepblauwe lederen band past perfect bij de kobaltblauwe wijzerplaat.

Chopard L.U.C Full Strike Sapphire

Een minute repeater in een saffieren kast. Klonk en oogde glashelder. Ja, die moest gewoon even worden gemaakt. Het meest opvallende kenmerk van L.U.C Full Strike Sapphire is het gebruik van kristallen gongs die aan het saffierglas zijn bevestigd, een truc die ervoor zorgt dat het geluid resoneert op een kristalheldere toon. Zoals een vork die tegen de zijkant van een kristalglas slaat. De saffierkristallen gong en wijzerplaat werden voor het eerst geïntroduceerd in 2016 met de Full Strike gouden versie die de 2017 ‘Aiguille d’Or’-prijs won tijdens de Grand Prix d’Horlogerie de Genève. In het model van dit jaar is de behuizing ook gemaakt van saffierglas.