High-end modemerken zijn het al gewend, combi’s tussen Balenciaga en Gucci of Fendi en Versace. Nu hebben twee grootheden in de horlogewereld hun krachten gebundeld. Swatch en Omega hebben samengewerkt aan dé horlogerelease van de laatste jaren: de MoonSwatch.

De hele week gonste het al op social media, waardoor de onthulling twee dagen eerder plaatsvond dan verwacht. Omega en Swatch hebben de handen ineengeslagen om een ??collectie van 11 modellen aan te bieden. De MoonSwatch zijn quartzhorloges met een behuizing van Swatch z’n eigen Bioceramic (tweederde keramiek, eenderde castorolie) met de exacte verhoudingen en het ontwerp van de beroemde Omega Speedmaster Moonwatch. Maar dan voor €250.

MoonSwatch

De kans om voor die prijs iets te dragen dat in de buurt van de Speedmaster komt, is onweerstaanbaar. En in de buurt komt het, want de wijzerplaat is ondertekend door Omega. Zelfs met de Speedmaster-letters. Maar laten we eerlijk zijn, zelfs als je al een Moonwatch hebt, zijn deze gewoon leuk. Behalve dan misschien voor de zure horlogeliefhebbers die zichzelf ‘puristen’ noemen. Die moeten op zoek naar wat humor.

Lay-Out

De MoonSwatch meet dezelfde 42mm als de Speedmaster met alle details intact. Van de kastcontouren tot de ‘getrapte’ subvensters. Natuurlijk zijn ze om een ??aantal redenen meteen te onderscheiden van Speedmasters. Ten eerste het quartzuurwerk in plaats van mechanisch en een bepaalde wijzerplaatlay-out met subvensters die gelijkmatig over de wijzerplaat zijn verdeeld, in tegenstelling tot de lay-out van de Speedmaster die de subvensters op de onderste helft van de wijzerplaat zetten. Als je goed kijkt, staat ??er ook ‘Swatch’ en ‘MoonSwatch’ op de wijzerplaat.

Alaska Project

Elk van de elf horloges heeft een ander hemellichaam in ons zonnestelsel als thema. Waar die voor de maan het dichtste komt bij de looks van de eigenlijke Omega Speedmaster. Andere versies nemen wat creatieve vrijheid en benutten de mogelijkheden van Bioceramic met allerlei kleuren, precies zoals je zou verwachten van Swatch. Al heeft de rode Mission to Mars-uitvoering duidelijke verwijzingen naar de Alaska Project Speedmaster.

Verder kun je er één krijgen in onder meer roze voor Venus, geel voor de zon of groen en blauw voor de aarde zelf. Elke MoonSwatch wordt geleverd op een klittenband-stap, net zoals de astronauten over hun ruimtepakken droegen.

Legitimiteit

Hoewel er tegenwoordig veel samenwerkingen zijn, zijn die tussen twee horlogebedrijven zeldzaam en zijn geheimhouding en angstige concurrentie de norm. Omega en Swatch zijn beide broers binnen de Swatch Group, maar het is nog steeds verrassend om zoiets als de prestigieuze Omega- (en Speedmaster-) naam legitiem op een horloge van €250 te zien. Laat er maar meer van dit soort samenwerkingen komen. Goed voor wat broodnodige humor binnen de industrie.

Hoe krijg je ‘m!?

Belangrijk: hoe krijg je er een? Voorlopig zijn ze vanaf zaterdag 26 maart alleen verkrijgbaar in geselecteerde Swatch-winkels (Amsterdam, Rotterdam en Brussel zijn het dichtst in de buurt) en per klant mag je er niet meer dan twee kopen. Daarbij mogen ze niet dezelfde kleur hebben. Met andere woorden, het kan moeilijk zijn om ze daadwerkelijk in handen te krijgen, omdat ze voorlopig niet online beschikbaar zullen zijn. Pluspunt: geen gedoe met limited editions, maar enkel geduld heb je nodig. Hulde.