Hoewel de overgrote meerderheid van analoge horloges de tijd aangeeft op een schaal van 12 uur, zijn er verschillende horlogemakers die je de keuze geven voor een weergave van alle 24 uren van de dag. Waarom? We leggen het uit en geven je een paar van de interessantste voorbeelden.

Als je Europeaan bent is het idee van een dag van 24 uur niet iets geks. Maar voor onze vrienden in de VS zijn dagen van 24 uur doorgaans gereserveerd voor militair personeel en wetenschappers, en het is dus iets om aan te wennen voor ze.

Voor het grootste deel hebben 24-uurs analoge horloges daar de voorkeur van piloten, medische professionals, astronauten en andere professionals die werken met een 24-uurs tijdsysteem. Om nog maar te zwijgen van ontdekkingsreizigers en avonturiers die naar gebieden en regio’s reizen waar er geen duidelijk onderscheid is tussen dag en nacht. Toch, voor het grootste deel blijven 24-uurs horloges horologische eigenaardigheden. Zij het een zeer aantrekkelijke.

Je moet in het begin even moeite doen om de juiste tijd af te lezen, maar je went snel aan een 24-uurs horloge. Onze ervaring is dat een schaalverdeling met een enkele wijzer in de 24 uur te klein is om exact de tijd te bepalen. Dus om de trein of het vliegtuig te halen is het verstandiger om ook een minutenwijzer of, zoals in de Yes WorldWatch V7, een digitale tijdsaanduiding te hebben.

Marketingplan

Het idee om de tijd met slechts één wijzer af te lezen is geen nieuwe trend of een fantastisch marketingplan. Toen zakhorloges voor het eerst werden gemaakt, gaven ze alleen het uur aan, net als de zonnewijzers daarvoor en (kerk)klokken. Pas in 1680 werd de minutenwijzer toegevoegd, maar deze werd pas veel later gemeengoed.

Het aflezen van de tijd op een 24-uurshorloge met één wijzer (of zelfs twee) vergt wat oefening. Het is geen uurwerk waarnaar je kijkt en de exacte tijd weet binnen een seconde.  Een 24-uurs horloge imiteert de beweging van de aarde zelf – waarbij de urenwijzers slechts 1 rotatie per 24 uur maakt.

Afhankelijk van het horlogeontwerp vind je meestal de middag bovenaan de wijzerplaat (waar het altijd al is geweest) en middernacht onderaan (waar op een standaardwijzerplaat 6 uur staat). Dit bootst het opkomen van de zon overdag na (die rond het middaguur haar top bereikt) en het ondergaan van de zon ’s nachts.

Bij sommige 24-uurspolshorloges staat middernacht bovenaan en middag onderaan. De eerste heeft onze voorkeur, maar dat is een persoonlijke keuze.

Babyloniërs

Onze 24-urendag komt overigens van de Egyptenaren. Zij waren de eersten die een dag in twee segmenten van twaalf uur verdeelden. Ze begonnen met 10 uren overdag en voegden er 1 toe aan het begin en 1 aan het einde voor de schemering. Deze 10 uur werden gemeten met zonnewijzers, terwijl de nacht in 12 uur werd verdeeld en gevolgd door het observeren van de sterren.

Nu er dagen van 24 uur zijn ingesteld… waarom zitten er dan 60 minuten in een uur en 60 seconden in een minuut? We kunnen de Babyloniërs, die een sexagesimaal systeem gebruikten (een mooi woord voor het tellen met als grondtal 60), bedanken voor alles wat met wiskunde en astronomie te maken heeft. Ze hebben dit systeem afgeleid van de Sumeriërs die het rond 2000 voor Christus gebruikten. Heb je weer wat weetjes voor tijdens je volgende horloge-bijeenkomst.

In de Middeleeuwen gebruikten de meesten de 24-uurs analoge wijzerplaat. Eén van de oudste voorbeelden is de Praagse Astronomische Klok… en die werkt nog steeds! Maar dit systeem werd in de 14e en 15e eeuw geleidelijk vervangen door het 12-uurssysteem.

Omdat een 12-uursschaal gebruikmaakt van een uurwijzer die elke dag twee omwentelingen rond de wijzerplaat maakt, moesten er nieuwe manieren worden gecreëerd om over tijd te praten.

De Latijnse termen ante-meridiem (am – ‘vóór de middag’) en post-meridiem (pm – ‘na de middag’) werden gebruikt om onderscheid te maken tussen dag en nacht. Maar wat is er tegenwoordig voorhanden als je in de markt bent voor een 24-uurs horloge? Watching maakte een selectie.

Breitling Navitimer B02 Chronograph 41 Cosmonaute

Er is ruimte voor meer dan één horloge in de ruimte, toch? Je weet natuurlijk van Omega’s Moonwatch – dat weet iedereen. Maar er zijn meer dan een handvol andere horloges met geweldige ruimteverhalen. In 1962 droeg NASA-astronaut Scott Carpenter een Breitling Navitimer toen hij drie keer om de aarde cirkelde aan boord van het ruimtevaartuig Aurora 7.

Dat was 60 jaar geleden en Breitling vierde het jubileum met een horloge in beperkte oplage, de 41mm grote Navitimer B02 Chronograph 41 Cosmonaute. Met de bekende 24-uurs aanduiding. Destijds gedaan omdat astronauten het perspectief op tijd kunnen verliezen wanneer ze worden gescheiden van de bekende rotatie van de aarde en haar relatie tot de zon. Beperkt tot 362 exemplaren.

Prijs: €10.550
breitling.com

Yes WorldWatch V7

Geïnspireerd door de zon. Groot, chunky, verrassend licht en erg veel informatie vinden we op de wijzerplaat. Het meest gebaseerd op de werkelijke tijd, ingegeven door de stand van de zon. In één oogopslag toont de wijzer het dagdeel waarin je leeft. En zie je de zonsopkomst en ondergang met, als je dat wilt, de schemering erbij. Ook de maanopkomst en maanondergang behoren tot de mogelijkheden. Dat is veel, maar je kunt gelukkig ook de exacte tijd aflezen en met een druk op de knop de datum, de dag – en het weeknummer. Er zijn 650 steden wereldwijd voorgeprogrammeerd om ‘m gemakkelijk in te stellen. En de Yes heeft nog meer nuttige functies toegevoegd zoals een kompas, een alarmfunctie en een timer. Doordacht is het toepassen van tritium en super-luminova en de achtergrondverlichting zodat je in het donker ook de tijd goed kunt aflezen. Met een volle accu kun je drie maanden vooruit. Een veelzijdig horloge met diepgang.

Omdat we er zo van onder de indruk waren, kun je als Watching-lezer 20% korting krijgen op de Yes WorldWatch V7. Ga naar de website en gebruik de promocode WATCHING.

Prijs: ca. €650 ($695, vanaf)
yeswatch.com

Svalbard Flight GA52

Een zeer betaalbare 24-uurs hoort hier natuurlijk ook tussen. Svalbard heeft een groot assortiment 24-uurshorloges die in beperkte hoeveelheden worden geproduceerd, vaak met een maximum van 500 per model. Ze bieden talloze variaties aan waarin een 24-uurswijzerplaat kan worden verwerkt, van ingetogen tot opvallend. Er zijn zon- en maanwijzerplaten, maar ook deze vliegenierstukken. Met een straaljager als uurwijzer. Zeker de moeite om in de gaten te houden, want vaak is de prijs een stuk lager dan de adviesprijs. Zeer regelmatig hebben ze aantrekkelijke aanbiedingen van meer dan 40 procent.

Prijs: €240
svalbard24.com

Botta Uno 24

Naast Zwitserland is Duitsland er ook zeker één om rekening mee te houden als horlogeland. Zoals Junghans, niet zo gek dat Klaus Botta ook voor Junghans heeft ontworpen als je huidige ontwerpen bekijken. Botta Design ontwerpt al sinds 1986 horloges en koos ervoor om in 2000 onder eigen naam verder te gaan. Met succes, want de modellen hebben in totaal meer dan 56 designprijzen ontvangen. Als je houdt van dit cleane Duitse design, dan is de Botta Uno een goede keuze. Een rechttoe rechtaan ontwerp, waar kleuraccenten de leesbaarheid bevorderen. Een 40mm titanium kast herbergt een quartz-uurwerk of de ETA 2893-2, met een waterbestendigheid van 50 meter.

Prijs: €568 (quartz), €1.810 (automaat)
botta-design.de

Patek Philippe Calatrava 24-Hour Display Travel Time

De Calatrava 24 Hour Travel Display Time 5224R-001 loopt op kaliber 31-260 PS FUS 24H. Het horloge is uitgerust met de Travel Time dual time zone-functie en onderscheidt zich door zijn 24-uurs display. Een logisch ontwerp, want het middaguur vind je bovenaan en middernacht onderaan. De marineblauwe wijzerplaat is minimalistisch en uitstekend afleesbaar, versterkt door een dubbele railway-track voor de uren en minuten. Het 24-uurs display, met afwisselend Arabische cijfers en uurmarkeringen en de cabochon 5-minuten markers, vertegenwoordigt een totaal van 44 roségouden indexen. Prima reishorloge.

Prijs: €57.630
patek.com