Junghans laat wederom zien waarom ze zo goed zijn in klassieke elegantie. De Junghans Meister fein Automatic Signatur eert het verleden op een eigentijdse manier. Het is het historische Junghans-lettertype dat het horloge zijn naam geeft en ons herinnert aan de unieke traditie van de Junghans-horlogefabriek. 

Diep in het Zwarte Woud ligt het plaatsje Schramberg en de Uhrenfabrik Junghans. Al meer dan 160 jaar een mix van traditioneel vakmanschap en geavanceerde technologie. En het definitieve antwoord dat er meer interessants is te vinden op Duits horlogegebied dan enkel Glashütte.

Ooit was Junghans ‘s werelds grootste horloge- en klokkenmaker. In 1903 had het bedrijf 3.000 werknemers en verkochten ze drie miljoen horloges per jaar. Na de Tweede Wereldoorlog was 1956 een piekjaar voor Junghans toen ze de op drie na grootste producent werd van chronometers, na Omega en Rolex.

Terugkeer naar mechaniek

In de jaren zeventig ging Junghans mee met de quartz-hype en deed – tijdelijk – hun mechanische uurwerken in de ban. Het is de jaren 80 waar Junghans waarschijnlijk nog wel het meest om wordt geroemd. Ze waren een pionier toen ze in 1985 begonnen met radiogolven gekoppeld aan de atoomklok van het Duitse Nationaal Meteorologisch Instituut om hun horloge extreem precies te laten lopen. Deze volgden ze een jaar later op met een versie die werd aangedreven door een zonnecel. Dit alles werd in 1990 gevat in een digitaal quartzhorloge, de MEGA 1, en werd daarmee ’s wereld eerste radiografische horloge. Een indrukwekkend erfgoed dat je pas echt beseft als je door het museum struint, kijkend naar alles wat ze in de afgelopen ruim 160 jaar hebben gemaakt.

Eén favoriet is zonder twijfel de Max Bill keukenklok uit 1956.  Bill, architect en Bauhaus-icoon was in ’56 baanbrekend met zijn simpele en minimalistische stijl. Tegenwoordig terug te zien in de max bill-collectie van Junghans. Een perfect voorbeeld van het Bauhaus voorschrift: vorm volgt functie. Geen cijfers, enkel indexen, twee wijzers en prachtig gebold plexiglas.

De terugkeer naar mechanische uurwerken duurde tot 2006 met de exclusieve Erhard Junghans-lijn en werd verzekerd van een betere toekomst toen Junghans in 2009 werd overgenomen door Dr. Hans-Jochem Steim. Met succes, want de groei keerde terug – zelfs met dubbele cijfers – en de productie werd opgeschroefd.

Meister Fein Automatic Signatur

De Duitse horlogemakers van Junghans tonen opnieuw hun vaardigheden met twee nieuwe versies van de Meister Fein Automatic Signatur.

De schijfvormige roestvrijstalen kast heeft een diameter van 39,5 millimeter en is slechts elf millimeter hoog. Hij is waterdicht tot vijf bar, wat overeenkomt met de druk op een diepte van 50 meter. Het gebolde saffierglas is aan beide zijden ontspiegeld.

Een blik door de bijzonder grote, ergonomisch gebogen saffierglazen achterzijde toont het uurwerk die speciaal in Schramberg is ontwikkeld en geassembleerd. Het gerhodineerde kaliber J800.1 heeft geblauwde schroeven en een gepolijste plaat met het Junghans-logo. De J800.1 is een tegenhanger van de ETA 2824-2 en biedt 38 uur aan gangreserve. De kleur van de dresswatch maakt indruk met een wijzerplaat in licht koel grijs of een alternatief in helder  ijsblauw.

Het historische Junghans-logo waaraan het zijn naam dankt, verwijst naar de traditie van het gerenommeerde merk en geeft het horloge zijn identiteit binnen de complete horloge line-up van het Duitse merk. Tegelijkertijd vertegenwoordigt het nieuwe horloge het succesvolle en levendige heden van het Duitse horlogemerk.

De Junghans Meister Fein Automatische Signatur kost €1.690.