De oer-Khaki Field draagt zijn oorspronkelijke doel als militair horloge nog steeds met eer. Robuust en subtiel qua looks, zoals de gehele collectie. Nu komt daar de Khaki Field Expedition bij. Een uitgelezen tool watch voor in de vrije natuur.

Maar eerst even de basics over de Khaki Field. Hamilton ontwikkelde in de 20e eeuw horloges voor het Amerikaanse leger. Hun band met het leger is een punt van trots voor Hamilton en van fascinatie voor de ‘burgers’ onder ons die weten dat militairen een Hamilton hebben getest onder de zwaarste omstandigheden op het land, in de lucht en op zee.

Black Jack

Hamilton begon oorspronkelijk met het leveren van precisie-spoorweghorloges aan soldaten onder het bevel van generaal ‘Black Jack’ Pershing tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ze werden gebruikt om troepenbewegingen te timen. Hoewel ze de vereiste nauwkeurigheid hadden, moesten de horloges eerst worden aangepast van zakhorloges naar polshorloges om ervoor te zorgen dat de soldaten ze snel en gemakkelijk konden aflezen.

Met de ervaring van deze periode leverde Hamilton tijdens de Tweede Wereldoorlog ook horloges, uurwerken, timers en precisie-instrumenten aan het Amerikaanse leger. In 1942 stopte Hamilton zelfs alle productie voor consumenten om ervoor te zorgen dat ze het enorme aantal horloges kon leveren dat de troepen nodig hadden. Van 1942-1945 leverde Hamilton meer dan een miljoen horloges. Sinds 1945 onderhoudt Hamilton nog steeds nauwe banden met het leger en heeft het vaak feedback van militairen gebruikt om de horloges te verfijnen en te verbeteren.

Kompas

Dit erfgoed vind je nog steeds terug in de nieuwe Khaki Field Expedition. Het horloge komt in een 37mm of 41mm geborstelde stalen kast met een waterbestendigheid van 100 meter en de keuze uit een stalen (€1.175) of lederen band (€1.095). Naast de herkenbare en cleane wijzerplaat vind je een bi-directionele kompaslunette op het horloge. Met markeringen uiteraard voor Noord, Zuid, Oost en West.

Denk aan een kompas in een horloge en de eerste gedachte is al snel een sporthorloge of smartwatch voor de outdoor-enthousiastelingen. Toch kan een analoog horloge ook prima als kompas worden gebruikt. Ooit de weg kwijt en er zit een kompasring op je horloge? Als je hier op het noordelijk halfrond bent, draai je de zuid-markering halverwege tussen de uurwijzer en ‘twaalf uur’. Ben je op het zuidelijk halfrond, dan doe je hetzelfde met de noord-markering. Richt vervolgens de uurwijzer richting de zon en oriënteer je. Vergeet alleen niet elk uur de lunette te ‘resetten’. Is de zon onder, dan is het hopen op een heldere sterrenhemel.

Nivachron

De Expedition wordt aangedreven door het H-10 uurwerk met een nette gangreserve van 80 uur en door de Nivachron-balansveer is hij bestand tegen magnetische velden. Dit uurwerk deelt de Khaki Field Expedition met de nieuwe Khaki Field Titanium. Een uurwerk dat is afgeleid van het Powermatic 80-uurwerk dat te vinden is in stalgenoten van de Swatch Group zoals de Tissot PRX 80 en de Certina DS Action. De nieuwe Khaki Fields zijn waterbestendig tot 100 meter.

Ook geïnspireerd op het erfgoed van het merk en verkrijgbaar in een diameter van 38 en 42 millimeter.  Eén model is volledig matzwart – van de wijzerplaat tot de titanium kast en de PVD-gecoate titanium armband. Dit monochrome uurwerk kost €1.345.

Titanium

De andere vederlichte variant van de Khaki Field is van geborsteld titanium en is 100 euro goedkoper (€1.245). De horlogemakers hebben gekozen voor een geslaagd kleurcontrast tussen het metaal en de diepblauwe wijzerplaat met een donkere rand.

Zowel de titanium Khaki Field als de Expedition hebben een behoorlijke hoeveelheid horloge voor het geld. De Khaki Field is altijd een persoonlijke favoriet van ons geweest. Een perfecte optie voor dagelijks gebruik en je krijgt een horloge met alle specificaties die je ooit nodig hebt. Met bovendien een rijke en bewezen geschiedenis.