Met 168 jaar aan horlogemakerij heeft Tissot een bijzonder archief waaruit ze kunnen putten. Eén van de nieuwste modellen belooft één van de hits van 2021 te worden. Door een combinatie van betaalbaarheid en wat 70’s stijlgevoel. Scroll naar beneden voor de Tissot PRX 40 205 Powermatic 80.

Voor Tissot’s nieuwste kunststuk hebben ze bewust naar de 70’s gekeken. Destijds maakte het bedrijf een horloge genaamd de PRX, dat kwam met een geïntegreerde band, kenmerkend voor dat tijdperk. De PRX werd gelanceerd in 1978 en bereikte de markt op het hoogtepunt van de quartz-crisis. Het horloge had zelf een quartz-uurwerk. De naam PRX staat overigens voor ‘Precise‘ en ‘Robust‘. De ‘X’ staat voor de waterbestendigheid van 10 atmosfeer, ofwel 100 meter.

Vergelijkingen

De vergelijking met de Audemars Piguet Royal Oak is natuurlijk snel gemaakt. Maar elk polshorloge met een geïntegreerde band is hieraan onderhevig en krijgt óf de Royal Oak óf de Patek Philippe Nautilus om de oren. Met een beetje research klopt de Rolex Oysterquartz eigenlijk nog wel meer als je het ons vraagt. Als het gaat om de vorm, wijzerplaat en algehele sfeer van de PRX.

Vergelijkingen zijn aardig, maar belangrijker is het heden. De mechanische PRX spreekt zo aan omdat waar vergelijkbare en door de 70’s geïnspireerde horloges vaak richting de sportkant gaan, deze meer dressy is met wat retro-invloeden.

Quick Release

Dat het niet enkel uiterlijk vertoon is die van veraf indruk maakt, dat mag je verwachten van Tissot. Toch blijft het knap in deze prijscategorie van €670. Je hebt geborstelde oppervlakken voor het grootste deel van de kast en armband, maar subtiele gepolijste elementen voegen contrast toe en verbeteren het algehele gevoel van het horloge. De soepele stalen band heeft een quick release-systeem, dat lijkt aan te geven dat er verschillende opties qua banden aanstaande zijn.

De heruitgave van Tissot is een hedendaags herinterpretatie, maar het kernidee blijft overeind: het is no-nonsense, eenvoudig genoeg om overal bij te dragen en met een scherp gevoel voor stijl. Eerder dit jaar kwam de quartz-versie uit, maar in de zomer deze mechanische versie met een prettige gangreserve van 80 uur.

Nivachron

Met 10,9mm is de Powermatic 80-versie slechts 0,5mm dikker dan de quartz, en heeft Tissot duidelijk z’n best gedaan alles zo slank mogelijk te houden. De Powermatic 80 is een recent werkpaard van de Swatch Group die we zien in meerdere van hun merken. Bijzonder is de gepatenteerde Nivachron balansveer (ook gemaakt door Swatch Group). Dit innovatieve materiaal is gemaakt om een betere weerstand te bieden tegen magnetische velden en het uurwerk is beter bestand tegen schokken en
temperatuurschommelingen.

Verder valt de automatische versie van de PRX op door de wafel-achtige structuur op de wijzerplaat. Waar de quartz-uitvoeringen een gezonnestraalde wijzerplaat hebben. Ze zijn beschikbaar in drie versies met een blauwe of zwarte wijzerplaat en een witte variant met gouden accenten. Wij gaan voor de blauwe.

Sports-chic

De Tissot PRX 40 205 Powermatic 80 is één van de meest interessante releases van het merk in lange tijd. De 70’s en 80’s ‘sports-chic’ modellen zijn populair bij merken en iedereen duikt tegenwoordig wel in een archief of laat zich inspireren door de huidige trend. Hier is het gelukt om overtuigend erfgoed te combineren met goede looks en een hoogwaardige afwerking en techniek.