De Khaki Field draagt ??zijn oorspronkelijke doel als militair horloge nog steeds met eer. Nog steeds robuust en subtiel qua looks. Nu moderniseert het merk één van zijn bestsellers met de Khaki Field Titanium.

Hamilton werd opgericht in Lancaster, Pennsylvania in 1892. En werd bekend door het go-to horloge voor de spoorwegen en militairen tot aan dress watches. Zie Christopher Nolans recente succes Oppenheimer als voorbeeld. Waarin ze vintage Hamiltons gebruikten voor de cast.

General ‘Black Jack’ Pershing

Hamilton ontwikkelde in de 20e eeuw horloges voor het Amerikaanse leger. Hun band met het leger is een punt van trots voor Hamilton en van fascinatie voor de ‘burgers’ onder ons die weten dat militairen een Hamilton hebben getest onder de zwaarste omstandigheden op het land, in de lucht en op zee.

Hamilton begon oorspronkelijk met het leveren van precisiespoorweghorloges aan soldaten onder het bevel van generaal ‘Black Jack’ Pershing tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ze werden gebruikt om troepenbewegingen te timen. Hoewel ze de vereiste nauwkeurigheid hadden, moesten de horloges eerst worden aangepast van zakhorloges naar polshorloges om ervoor te zorgen dat de soldaten ze snel en gemakkelijk konden aflezen.

Met de ervaring van deze periode leverde Hamilton tijdens de Tweede Wereldoorlog ook horloges, uurwerken, timers en precisie-instrumenten aan het Amerikaanse leger. In 1942 stopte Hamilton zelfs alle productie voor consumenten om ervoor te zorgen dat ze het enorme aantal horloges konden leveren dat de troepen nodig hadden. Van 1942-1945 leverde Hamilton meer dan een miljoen horloges. Sinds 1945 onderhoudt Hamilton nog steeds nauwe banden met het leger en heeft het vaak feedback van militairen gebruikt om de horloges te verfijnen en te verbeteren.

Titanium

De nieuwe Khaki Field is geïnspireerd door deze traditie. Nu is er een ontwerpupgrade in de vorm van de Khaki Field Titanium. Hamilton lanceert de nieuwe versie van zijn klassieke horloge in twee versies, elk met een diameter van 38 en 42 millimeter.

Eén model is volledig matzwart – van de wijzerplaat tot de titanium kast en de PVD-gecoate titanium armband. Dit monochrome uurwerk kost €1.345.

De andere vederlichte variant van de Khaki Field is van geborsteld titanium en is 100 euro goedkoper (€1.245). De horlogemakers hebben gekozen voor een geslaagd kleurcontrast tussen het metaal en de diepblauwe wijzerplaat met een donkere rand.

Beiden zijn – zoals verwacht – voorzien van Super-LumiNova-gecoate wijzers, indexen en cijfers. De horloges worden aangedreven door het automatische uurwerk H-10, dat een gangreserve van 80 uur biedt. Een uurwerk dat is afgeleid van het Powermatic 80-uurwerk dat te vinden is in stalgenoten van de Swatch Group zoals de Tissot PRX 80 en de Certina DS Action. De nieuwe Khaki Fields zijn waterbestendig tot 100 meter.

Al met al een behoorlijke hoeveelheid horloge voor het geld. De Khaki Field is altijd een persoonlijke favoriet van ons geweest. Een perfecte optie voor dagelijks gebruik en ke krijgt een horloge met alle specificaties die je ooit nodig heb. Met bovendien een rijke en bewezen geschiedenis.