Middenin hun 40-jarig jubileum opent Swatch een flagship store aan de Amsterdamse P.C. Hooftstraat 42. Je vindt er de nieuwe What If, de MoonSwatch (als ‘ie op voorraad is) en een enorme greep uit hun collectie.

De Nederlandse kunstenaar Enzo Pérès-Labourdette maakte een groots kunstwerk voor de 100m2 grote winkel. Twee 3D keramische kunstwerken die de Amsterdamse grachtengordel verbeelden.

Later meer over Enzo, eerst terug naar de collectie die wij in de P.C. voor het eerst om de pols deden. De Swatch What If. Voor de eerste echte Swatch in 1983, maakte een vierkant concept in 1982 ook kans om als eerste Swatch ooit gelanceerd te worden.

What If

Daarop is de nieuwe What If-collectie geïnspireerd. Swatch innoveert zoals altijd met een eigenzinnige collectie en een origineel design.

Het merk heeft zich inmiddels gevestigd in de wereld van de horlogemakerij, met originele en kleurrijke horloges, altijd tegen lage prijzen. Het door iedereen herkenbare ronde ontwerp, ontstaan ??bij de oprichting van het merk in de vroege jaren 80 en overgenomen na vele aarzelingen tussen het vierkante formaat en het ronde formaat, draagt ??ook bij aan het succes van het Zwitserse bedrijf.

In de eerste twee maanden waren er namelijk al een miljoen horloges verkocht in 1984. Binnen een paar jaar waren dat er tien miljoen en tijdens de 10-jarige verjaardag lag dat aantal op meer dan 100 miljoen verkochte horloges.

Bioceramic

Dit jaar, ter gelegenheid dus van de 40e verjaardag van het eerste Swatch-model, besloot het merk de Bioceramic What If-horloges te onthullen.

Deze nieuwe collectie roept het verleden van het merk op en biedt met deze modellen en het vierkante ontwerp een soort alternatief voor het verhaal dat uiteindelijk is geschreven.

De kast is gemaakt van bioceramic. Dit innovatieve materiaal combineert keramisch poeder en biobased materialen, waardoor het extreem resistent en duurzaam is. Het is te vinden op de kast, de kroon én de gesp.

Het bestaat uit vier modellen, die allemaal een vierkante kast van 33 x 33mm hebben. Beschikbaar in gematteerde tinten van lichtgrijs, groen, beige en zwart, kleuren geïnspireerd op de eerste Swatch-horloges. Aangevuld met een dag en datum-functie op ‘drie uur’. De Swatch What If is verkrijgbaar op de Swatch-website en in de winkels, voor €105.

Enzo

Kunstenaar Enzo Pérès-Labourdette tekende voor het kunstwerk in de Swatch boutique en had een ‘horlogefreak’ als vader. “Niet hele dure horloges hoor,” vertelt Enzo. “Bijvoorbeeld allerlei Casio’s uit Japan. Dat is echt iets waarmee ik ben opgegroeid. Mijn allereerste horloge was een heel klein horloge van het Wereldnatuurfonds, volgens mij een Swatch! Toen ik een tiener was in de 90’s zag je Swatch óveral. Ik kan me de Art Swatches ook nog goed herinneren. Het Art Peace Hotel vind ik ook heel bijzonder, een hotel in Shanghai waar Swatch de mogelijkheid geeft om kunstenaars te laten werken en inspiratie op te doen.”

Een horloge gebruikt Enzo nu voornamelijk als mode-accessoire. Hij is, zoals hij zelf zegt, toch van de telefoongeneratie die daar de tijd vanaf leest. Al heeft hij zijn voorkeuren als het gaat om een stijlvol accessoire. “Een Mondaine horloge, gebaseerd op de Zwitserse stationsklokken, kreeg ik van mijn opa. Hij was architect en hield van strakke ontwerpen, vandaar de keuze. Maar als ik straks wat meer geld mag verdienen, dan zou ik heel graag een Cartier Tank willen aanschaffen. Erg mooi.”

Swatch kwam bij Enzo via een pr-bureau. Swatch had een erg krappe deadline voor de boutique en wilde graag een kunstwerk van keramiek in de boutique hebben. “Ik heb vorig jaar een gigantisch groot kunstwerk gemaakt voor de Gemeente Amsterdam. Twee grote tegelwanden voor Stadsdeel Oost. Daardoor kwam de vraag voor twee werken van vijf bij twee meter. Erg bijzonder om zo nauw samen te werken met een merk als Swatch.”

De kunstenaar werkte met 3D Next Level waar hij met 3D-printen nieuwe technieken omarmt. “Je kunt hier heel snel prachtige kunstwerken printen. De huizen die je ziet in het werk zijn van hout. De details zijn gemaakt van gerecycled kunststof met daarover een keramische laag. Een monsterklus waaraan we met 15 personen een maand lang hebben gewerkt.”

Een detail die het waard is om te spotten is de weerspiegeling van de grachtenpanden in het water. Iets dat vooral indruk maakte op Enzo. “De panden zijn prachtig, maar de weerspiegeling in het water misschien nog wel meer. Op het kunstwerk die je dan ook de details van die weerspiegeling van het water.”

Indrukwekkende details in een winkel die toch een vreemde eend is in de prijzige P.C. Hooftstraat. Ook wel typisch Swatch om dat te doen en dat kon Enzo waarderen. “Ik ben zelf totaal geen snob, daarom voelt het illustrator zijn – heel toegankelijk – zo goed voor mij als kunstenaar.”